Del

Hvem er bange for den store stygge handelskrig?

KLUMME: Handelskrigen mellem Kina og USA når i disse dage nye højder og skaber store markedsudsving – men hvad betyder striden set med investorøjne. Danske Banks chefstrateg, Tine Choi, giver sin vurdering.

Handelsstriden mellem USA og Kina eskalerer i disse dage, mens alverdens investorer nervøst følger dramaet. I fredags annoncerede præsident Donald Trump en told på 25 pct. på kinesiske varer for 50 mia. dollar, og uden tøven varslede kineserne et modspil af samme omfang. Samtidig trak kineserne sig fra en aftale indgået i maj om blandt andet at købe flere amerikanske produkter.

Og i går, mandag, udviklede situationen sig fra slemt til værre. Nu varslede Donald Trump yderligere en told på 10 pct. på eksport af kinesiske varer til USA for 200 mia. dollar. Igen har kineserne prompte reageret med løfte om et stærkt modsvar.

Handelsstriden har efterhånden stået på i nogle måneder, og i øjeblikket ser det altså ud til, at vi bevæger os længere væk fra en forhandlingsløsning og tættere på en regulær handelskrig. Udviklingen herfra afhænger dog helt af, hvad parterne gør nu. Selv om situationen er eskaleret, kan vi efter vores vurdering lige så vel se en opblødning af konflikten herfra som en yderligere eskalering. Alt kan ske i politik, og det er netop denne usikkerhed og uforudsigelighed, der skaber nervøsitet på de finansielle markeder.

Hvad vil effekten af en handelskrig være?
Investorer frygter, at handelsstriden vil få en negativ effekt på den økonomiske udvikling, og derfor har de finansielle markeder reageret ganske negativt på den seneste udvikling. Da vi endnu ikke aner, hvor striden ender, er det vanskeligt at sætte konkrete tal på den potentielle effekt.

Vi forventer dog, at den direkte effekt på den globale økonomiske vækst vil være relativt begrænset, da toldsatserne endnu blot er en dråbe i havet set i forhold til den globale økonomi.

Når det er sagt, kan der være indirekte og afledte effekter ved handelsstriden, som er større og vigtigere set med investorøjne. Det kan fx være påvirkning på markedsstemningen og højere usikkerhed, som får virksomheder og forbrugere til at holde igen med hhv. nye investeringer og forbrug. Yderligere rammer toldsatserne ikke kun producenterne af de berørte produkter, men påvirker også en lang rækker underleverandører rundt omkring i verden.

LÆS OGSÅ: Ugens vigtigste kommentar om investering.

Hvad sker der herfra?
Politik er som sagt en uforudsigelig størrelse, men i den nuværende situation kan det på kort sigt være vanskeligt at se USA eller Kina give efter. Med deres seneste udspil har kineserne sendt et klart signal om, at de er parat til at gengælde Donald Trumps toldsatser en til en. Samtidig er kineserne overbeviste om, at en handelskrig vil gøre lige så ondt på amerikanerne som dem selv – ikke mindst på længere sigt, da amerikanske selskaber vil blive dårligere stillet på verdens hurtigst voksende marked. Der er imidlertid et forhold, der skaber en grad af asymmetri i handelsstriden:

Kina har kun en årlig import fra USA til en værdi af 130 mia. dollar, som kineserne kan lægge ekstra toldsatser på, mens Kina årligt eksporterer varer til USA for hele 500 mia. dollar. Kineserne bliver derfor nødt til at tage andre værktøjer i brug i konflikten, hvis de skal matche amerikanerne.

Det stærkeste værktøj er formentlig en kinesisk boykot af amerikanske produkter, men kineserne kan også lægge restriktioner på amerikanske selskabers investeringer i Kina, da der i øjeblikket er langt flere amerikanske selskaber i Kina end den anden vej rundt.

Kineserne har også andre måder at afbøde nogle af de negative effekter af en handelskrig. Eksempelvis kan Kina lempe pengepolitikken, ligesom kineserne også har økonomisk råderum til at lempe finanspolitikken – fx ved at give kompensation til de sektorer, der bliver ramt af de amerikanske toldsatser.

På den anden side af slagmarken lader Donald Trump til at være stædig og ustoppelig uanset omkostningerne, og det er der flere årsager til: Da Donald Trump i maj indgik aftalen med kineserne omtalt i første afsnit af denne artikel, modtog han betydelig kritik fra måde politiske allierede og modstandere, og set i forhold til det amerikanske midtvejsvalg i november 2018 kan det rent vælgermæssigt være det bedste træk at fastholde en hård kurs overfor kineserne.

Samtidig handler de amerikanske toldsatser på kinesiske varer ikke blot om landets store handelsunderskud overfor Kina, men også om en langsigtet rivalisering mellem USA og Kina, som er intensiveret under Trump-administrationen. Denne rivalisering vil formentlig blot tage til i takt med, at Kina i løbet af de kommende årtier overhaler USA som verdens største økonomi.

Hvad skal man gøre som investor?
Det er vigtigt at være opmærksom på, at vi endnu blot taler om trusler og varsler om forøgede toldsatser. De er endnu ikke trådt i kraft. Derfor skal investorer ikke lade sig rive med at frygt. Det gør vi heller ikke. Men vi ser absolut en risiko for, at situationen på kort sigt udvikler sig til det værre, og det kan medføre yderligere markedsudsving og uro. I øjeblikket vurderer vi dog ikke, at handelsstriden vil være i stand til at ryste det fundament, som både det globale økonomiske opsving og aktie-bullmarkedet hviler på.

Som nævnt afhænger udviklingen herfra af de næste skridt fra begge parter i konflikten. Og selv om man ikke skal undervurdere betydningen af den aktuelle usikkerhed, anbefaler vi investorer at se lidt længere frem og fokusere på de underliggende fundamentale faktorer i økonomien, hvor vi stadig nyder godt af solid økonomisk vækst og høj vækst i virksomhedernes indtjening. Derfor holder vi trods usikkerheden fast i vores strategi og fastholder vores nuværende overvægt i aktier.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.