Del

I Kina spiser de hunde og kører i elbiler

KLUMME: Kineserne driver en global transformation af bilsektoren, der kan byde på attraktive investeringsmuligheder, vurderer Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Kina er et mægtigt land – og for os i Vesten kan det også være et meget anderledes land. Det tætteste, vi kommer på at spise hunde, er en hotdog, og på samme måde kommer vi formentlig også til at halse efter kineserne i fremtiden, når det gælder elbiler.

Engang var Kina et kæmpe imperium, som blandt andet gav os papir, krudt, kompas, alkohol, te og silke. I flere hundrede år har Kina imidlertid været en skygge af sig selv, men i de seneste årtier har landet taget stormskridt tilbage mod tidligere tiders storhed. Kina vil være en supermagt, og det kræver uafhængighed og viden, som atter kan blive en efterspurgt vare i resten af verden.

Flere kinesiske fluer med ét smæk
Det kinesiske styres 2025-plan Made in China plan er drejebogen for de kommende års fremskridt i Kina, og her satser kineserne blandt andet på at slå flere fluer med ét smæk ved at blive verdens førende inden for elbiler. Det vil både rumme et enormt økonomisk potentiale, afhjælpe den enorme luftforurening i mange kinesiske storbyer og gøre landet mindre afhængigt af import af olie fra udlandet.

Når de kinesiske myndigheder sætter sig et mål, går de ofte all in på en måde, vi ikke er vant til i Vesten. Fremgangsmåden er en kombination af stok og gulerod – en disciplin de kinesiske myndigheder mestrer til perfektion.

En statsfond skyder milliarder af dollar ind i udviklingen af nye teknologier, herunder inden for eldrevne køretøjer, ligesom salget bliver subsidieret, og i 2017 annoncerede det kinesiske styre en plan om at udfase benzin- og dieselbiler. Dengang blev der ikke sat tidsfrist på, men forleden meldte Hainan som den første provins konkret ud, at det fra 2030 er slut med salg af biler, der alene kører på fossile brændstoffer. Samtidig stiller myndighederne krav om, at bilproducenter skal levere et vist antal elbiler for at kunne sælge deres andre produkter.

LÆS OGSÅ: Nu slår vi til på europæisk aktietilbud.

Kina vil have nøglen til guldæg
Resultatet af de forskellige initiativer taler for sig selv. Kina har i dag omkring 500 selskaber inden for produktion af eldrevne køretøjer.
Kinesernes overordnede mål er at blive teknologiske verdensledere inden for fremtidens biler. De vil ikke nøjes med blot at være producenter for Vesten, men vil også eje teknologierne bag – og det drejer sig om alt lige fra udvinding af energi fra sol og vind til ladestationer og teknologier som fx Internet of Things, kunstig intelligens og big data, der er helt centrale i fremtidens biler.

Økonomisk er der tale om et potentielt guldæg. I sidste kvartal af 2018 tegnede elbiler sig ifølge Bloomberg New Energy Finance for cirka 5 pct. af alle solgte biler på verdensplan, og researchfirmaet estimerer, at tallet i 2040 vil være steget til 55 pct. – svarende til omkring 60 millioner køretøjer årligt.

En ustoppelig global transformation
Med billigere batterier, større rækkevidde og højere opladningshastigheder vil elbiler i de kommende årtier blive et stadig mere attraktivt alternativ til benzin- og dieselbiler. Selv om kineserne i øjeblikket gør mest for at skubbe den gammeldags forbrændingsmotor ud over afgrundens rand, så den kan dele skæbne med hestevognen, er vi vidner til en ustoppelig global transformation, der har tvunget traditionelle bilproducenter til at skifte kurs. Eksempelvis har tyske VW meldt ud, at deres sidste generation af forbrændingsmotorer bliver lanceret i 2026, og i olierige Norge har myndighederne gjort det så attraktiv at køre elbil, at Norge i dag er det land i verden med flest elbiler pr. indbygger.

Set med investorøjne giver trenden både direkte investeringsmuligheder inden for produktionen af elbiler og en række – ofte oversete – afledte muligheder. Fx inden for elforsyning, batterier og IT. I Danske Bank ser vi aktuelt rigtig interessante investeringsmuligheder inden for fremtidens biler.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.