Kort fortalt 

  • 2020 bød på ekstraordinær stor købsaktivitet blandt private investorer.
  • Investorer havde blandt andet fokus på vaccineproducenter samt aktier, der blev ekstra hårdt ramt af coronavirussen.
  • Se listen over de mest købte aktier både i Danmark og udlandet.
De private investorers interesse for aktiehandel eksploderede i 2020, hvor handelsaktiviteten ramte et rekordhøjt niveau. Således steg antallet af private aktiehandler med hele 83 pct. i forhold til 2019 – og størstedelen af årets handler var køb.

”Særligt i marts og november var der en udpræget købelyst blandt private investorer med hhv. 94 og 72 pct. flere køb end salg. Mange investorer benyttede altså de store kursfald i marts til at købe op,” fortæller Danske Banks senioranalytiker Jacob Hvidberg Falkencrone, der har foretaget analysen på baggrund af handlerne for ca. 250.000 private investorer i Danske Bank i 2020.

”Vi så generelt en tilstrømning af nye investorer i det forgangne år samt en større andel af aktive investorer. Det kan være tegn på en mere udviklet aktie- og investeringskultur, der er på vej. Det har dog også været et rekordernes år med historiske udsving, og derfor er det heller ikke så overraskende, at vi så rekordmange handler,” siger han.
Det er en risikabel måde at investere på, og det har vi været meget klare i spyttet omkring.Jacob Hvidberg Falkencrone, senioranalytiker i Danske Bank. 

For kortsigtede investorer
En anden af analysens konklusioner er, at private investorer generelt solgte for hurtigt ud af deres aktier og kunne have opnået højere afkast ved at beholde dem lidt længere. Det er dog ikke så overraskende for Jacob Hvidberg Falkencrone.

”Vi ser ofte, at investorernes tidshorisont falder voldsomt, når volatiliteten på markedet stiger. Det er meget uhensigtsmæssigt, da det flytter investorernes fokus fra deres overordnede strategi til de daglige udsving – og det er uhyre svært at time markedet. De investorer, der solgte ud under kursfaldene i marts, kan potentielt være gået glip af meget store stigninger efterfølgende, og tilsvarende kunne mange købere i marts have opnået et højere afkast ved at beholde deres aktier lidt længere,” siger han.

Årets mest populære aktier
Coronakrisen satte naturligvis også sit præg på, hvilke aktier der var mest populære at købe i 2020. Ved at sammenholde forholdet mellem køb og salg både i antal handler og handelsbeløb viser analysen, hvilke aktier der havde den største overvægt af køb blandt private investorer (se grafik herunder).”På den ene side har der været rift om nogle af de førende producenter af coronavacciner som Pfizer og AstraZeneca. På den anden side blev der købt flittigt op i nogle af de navne, der har været hårdt ramt – fx Equinor, der blev ramt af olieprisens kollaps i foråret, samt Norwegian og SAS, der har været svært udfordrede af den nærmest totale nedlukning af flyindustrien,” siger Jacob Hvidberg Falkencrone.

Han understreger dog, at en aktie ikke en god investering, alene fordi den er faldet meget i pris. Det svarer til at forsøge at gribe en faldende kniv, hvilket hurtigt kan gå galt.

”Det er en risikabel måde at investere på, og det har vi været meget klare i spyttet omkring. Alligevel synes mange investorer tydeligvis, at den type aktier er spændende. Det er nok meget naturligt, men jeg opfodrer til, at man kun gør det for en meget lille del af sin portefølje,” siger Jacob Hvidberg Falkencrone. 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante enkeltaktier inden for forskellige sektorer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde