Politisk kaos er nærmere reglen end undtagelsen i Italien. Siden 1948 har landet haft 65 regeringer, og det svarer til en gennemsnitlig levetid på godt et år. Alligevel har den seneste uges kaos i italiensk politik fået global opmærksomhed fra de finansielle markeder. I søndags afviste den italienske præsident Sergio Mattarella forslaget til en ny regering fra de populistiske partier Femstjernebevægelsen og Lega – det tidligere Lega Nord – og det udløste usikkerhed på de finansielle markeder, ikke mindst om fremtidsudsigterne for euroen.

Konkret nægtede præsidenten at anerkende en regering med en hårdnakket modstander af euroen som finansminister, og investorernes frygt er, at en italiensk revolte mod euroen er under opsejling. De globale aktiekurser fik klø, og renterne skød i vejret i Italien, mens de modsat styrtdykkede i USA og Tyskland, fordi investorer søgte sikker havn. Samtidig blev den amerikanske dollar styrket overfor euroen.

På aktiemarkedet tog banksektoren af flere årsager de hårdeste slag. De italienske banker ejer italienske statsobligationer i stor stil, og hvis bankernes soliditet eller udlånskapacitet bliver forringet, kan det ramme væksten, kreditvurderingerne og finansieringsomkostningerne negativt. Også andre europæiske banker blev straffet for deres eksponering over for Italien, og i USA blev bankaktierne hårdt ramt, da de amerikanske renter sank til bunds. Det indsnævrer bankernes rentemarginal – dvs. forskellen mellem bankernes indlånsrente og udlånsrente – og truer dermed deres indtjening.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du trodse gammelt mundheld om aktier.

Worst case-scenariet skræmmer
Italien er den tredje største økonomi i eurosamarbejdet, og derfor er det et skrækscenarie, hvis italienerne bryder ud og går enegang. Det værste scenarie for de finansielle markeder er et nyt italiensk valg, da det formentlig vil medføre en endnu stærkere populistisk regering end den, præsident Mattarella de facto afviste. Lega er steget i de seneste målinger, der nu viser omkring 60 pct. flertal for den populistiske koalition.

Men alligevel er der efter vores vurdering meget langt fra den nuværende politiske usikkerhed til et italiensk exit fra euroen – og derfor vurderer vi også, at de finansielle markeder har overreageret.

Op til det italienske valg i marts droppede begge partier deres tidligere løfte om at trække Italien ud af den europæiske møntunion (ØMU), og en del af partiernes medvind har formentlig været drevet af dette. Et flertal af italienerne er for euroen (Eurobarometer, efteråret 2017) og samtidig vil der være ekstremt høje økonomiske omkostninger ved at forlade møntunionen. Det ændrer dog ikke ved, at begge partier er euroskeptiske, og derfor kan et nyvalg forlænge usikkerheden og markedsuroen.

Vi forventer en kompromisløsning
Et alternativ til nyvalg er, at præsident Mattarella accepterer en populistisk regering efter offentlig pres, men med visse restriktioner knyttet til regeringens politiske program. En godartet version af dette vil være, hvis Femstjernebevægelsen og Lega indleder nye drøftelser med præsidenten, lover af moderere deres skatteplaner og erklærer troskab mod euroen og EU.

Aktuelt ser det ud til, at et nyvalg kan undgås. Præsident Mattarella har i hvert fald givet Femstjernebevægelsen og Lega mandat til at gøre et nyt forsøg på at danne en regering, og i skrivende stund ser det ud til, at en ny regering er ved at falde på plads. Det har de finansielle markeder modtaget med et lettelsens suk.

Den politiske majoritet i Italien vil dog blive en udfordring for EU-politikerne fremover, og hvor holdbar den eventuelle nye italienske regering viser sig, er et helt andet spørgsmål. Vi vurderer dog ikke, at den politiske udvikling i Italien – populistisk regering eller ej – vil være i stand til at afspore det globale økonomiske opsving med stigende indtjening i virksomhederne. Derfor fastholder vi vores overvægt i aktier.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.