Del

Japanere fører an i ny robotrevolution

KLUMME: Robotter er den teknologiske frontlinje i kampen mod de udfordringer, aldrende befolkninger fører med sig i store dele af verden. Danske Banks seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen sætter fokus på en interessant investeringstrend.

Sidste år rundede antallet af japanere over 90 år for første gang 2 millioner ud af en samlet befolkning på knap 130 millioner. Året før var antallet af nyfødte japanere under 1 million for første gang, siden japanerne i 1899 begyndte at føre statistik på området.

De to tal illustrerer en megatrend i den vestlige verden, hvor Japan er frontløber; vi lever længere, og andelen af ældre vokser. Fremover skal færre mennesker i den arbejdsdygtige alder hjælpe og forsørge et stigende antal ældre.

I de senere år er mange investeringstrends udsprunget af Silicon Valley i Californien, men er du som jeg optaget af balanceskiftet mellem ung og gammel, så vend blikket mod øst. Her kan du for alvor nærstudere løsningerne på nogle af de udfordringer, som aldrende befolkninger fører med sig.

Japan løber tør for hænder
I 2025 forventes Japan at mangle omkring 370.000 medarbejdere inden for ældreplejen, og det har fået den japanske regering til at sætte fokus på automatisering og robotter. Gennem flere årtier har japanerne haft den globale førertrøje inden for robotteknologi, men hvor robotterne hidtil især har huseret i produktionssektoren, skal de fremover afhjælpe flaskehalse i sundhedssystemet som følge af den aldrende befolkning.

For japanerne handler det ikke blot om at løse konkrete udfordringer i det japanske samfund, men også om at udnytte deres store knowhow til at sætte sig på et nyt vækstmarked. Støttet af den japanske regering har 98 japanske selskaber de seneste fem år foretaget forskning og udvikling inden for robotter, der kan assistere med pleje, sundhed og omsorg (carebots), og det har indtil videre ført til 15 kommercielle produkter.

Japan er nu en af verdenslederne inden for carebots, og det japanske økonomiministerium forventer, at alene det hjemlige japanske marked for carebots vil udgøre 3,8 milliarder dollar i 2035, hvor en tredjedel af Japans befolkning vil være mindst 65 år. I dag er markedet fortsat i sin vorden med begrænset omsætning.

Japanerne ser samtidig et enormt eksportpotentiale, for en lang række andre lande har de samme udfordringer som Japan eller får det i nær fremtid. Det gælder fx lande som Tyskland, Italien og Kina.

LÆS OGSÅ: Giv dine investeringer demografisk medvind.

Robotter får job på plejehjem
I Japan bliver carebots allerede nu brugt på mere end 600 plejehjem, hvor de både kan hjælpe fysisk og på det mere sociale plan.

Robotter kan blandt andet hjælpe med at løfte ældre ud af sengen og med genoptræning – som fx en robot, der ledsager ældre på gåtur. Robottens sensorer kan mærke, om personen er ved at falde, og kan i så fald hjælpe med at stabilisere, så fald undgås.

Virksomheden Panasonic har lavet en seng, der kan omdannes til en kørestol, og robotsælen Paro kan have en beroligende effekt og samtidig stimulere mennesker med demens. Paro slår blandt andet sine folder på en række danske plejehjem. Pepper er i lighed med Paro en robot, der bruges mere på det sociale plan end det fysiske, men robotten er dog ikke bleg for at agere gymnastikinstruktør for ældre på plejehjem.

Stort potentiale – også som investor
Udviklingen mod øget brug af automatisering og robotter inden for sundhed og pleje er altså for længst i gang, og i takt med at carebots bliver bedre og billigere, vil de i fremtiden udgøre en stadig større og mere naturlig del af samfundet.

Ud fra et investeringsmæssig synspunkt udgør robotter inden for sundhed og pleje fortsat blot en lille niche set i forhold til robotternes indtog i vores produktion, men potentialet er til gengæld stort – og det gælder i øvrigt over hele paletten inden for robotteknologi.

I kombination med cloud computing og kunstig intelligens kan robotter ikke blot forbedre indtjeningen i produktionsvirksomheder, men også i servicevirksomheder, hvor en række ydelser i fremtiden kan blive overtaget af robotter. Fx besvarelser af opkald fra kunder.

Uanset om du er yngre eller ældre, så kommer robotterne, og de fører interessante investeringsmuligheder med sig.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank, hvis du synes, at tendensen med aldrende befolkninger og robotteknologi lyder som et interessant tema at investere i.

 Book møde

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.