Kort fortalt

  • Danske aktier har slået de fleste aktiemarkeder i år, og det er der flere årsager til.
  • De danske aktier er dyre – men det er ikke deres eneste udfordring.
  • Har du mange danske aktier, burde du måske overveje noget andet næste gang.


Danske aktier er steget kraftigt i år og mere end de fleste andre aktiemarkeder. Hvis man skal forstå, hvorfor danske aktier har udviklet sig så stærkt, kan det være fristende at lede efter en dansk forklaring. Fx at vi i modsætning til de fleste andre lande har fjernet alle restriktioner.

Forklaringen er dog snarere at finde i sektorsammensætningen. En række selskaber inden for transport og sundhed som fx DSV, Mærsk, Bavarian Nordic og Novo Nordisk har leveret ekstraordinært store kursstigninger. Det første skyldes eksplosionen i fragtrater, mens det andet blandt andet skyldes øget fokus på, hvor essentielt sundhed er, og hvor stort potentialet er i denne sektor. Hertil kommer en række positive selskabsspecifikke historier for blandt andet Bavarian Nordic.

Kigger man lidt mere bredt, er der flere ”genåbningsaktier”, som har nydt godt af det kraftige opsving drevet af den globale genåbning. Det gælder blandt andet Rockwool og Carlsberg.
Det værste er dog, at man bliver lidt blind, hvis man kun følger det danske aktiemarked.
Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank. 

De dyre danske aktier
Spørgsmålet er så, om det kan blive ved. Genåbningen er nok ved at være indregnet i aktiekurserne. Ubalancen på det globale fragtmarked er med ret stor sikkerhed et midlertidigt fænomen drevet af en ekstrem vareefterspørgsel, men om vi har set toppen endnu er dog mindre sikkert.

De positive selskabshistorier kan godt fortsætte. Det skal de også for at kunne forsvare værdiansættelsen for danske aktier. De danske aktier er nemlig langt fra billige – uanset hvilke parametre vi kigger på. Mens danske aktier handler til en P/E på 26,6 – dvs. du skal betale 26,6 kroner for 1 krone i forventet indtjening de kommende 12 måneder – så kan amerikanske aktier købes til en P/E på 22,1, og for europæiske aktier er P/E helt nede på 15,9 (opgjort primo september). Danske aktier er præget af kvalitet, men billige er de ikke.Her er min største bekymring
Mange danske investorer har stort set kun danske aktier i deres portefølje. Her er min største bekymring ikke, at danske aktier er dyre. Det er mere et problem, fordi man kommer til at ligge meget tungt i nogle enkelte sektorer som sundhed og transport. Ofte vil man endda ende med at ligge meget tungt investeret i nogle ganske få selskaber.

Det har været godt i årets første tre kvartaler, men det er jo ikke sikkert, at det er de samme heste, som der skal satses på fremadrettet. Det værste er dog, at man bliver lidt blind, hvis man kun følger det danske aktiemarked, og der er sektorer, som man helt afskærer sig fra. Vi har fx ingen automobilindustri i Danmark, selv om det er en stor sektor globalt. Men mere alvorligt: Har du kun haft danske aktier, er du gået glip af tech-selskabernes lange optur. Måske misser du også den næste store trend.

Måske du skulle prøve noget andet
Vi anbefaler derfor investorer at kigge ud over landegrænsen. Danske aktier udgør kun en forsvindende lille del af den globale markedsværdi – omkring 1 pct. – og selv om mange danske selskaber agerer globalt, er det et meget lille univers at bevæge sig rundt i som investor. Danske investorer har også en større home bias – dvs. en større forkærlighed for lokale aktier i deres porteføljer – end vi ser i vores nordiske nabolande.

Jeg siger ikke, at du kun må have 1 pct. danske aktier, men hvis du primært har danske aktier i din portefølje, skulle du måske prøve at købe noget andet, næste gang du handler.

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde