Der er stor forskel på, hvornår noget er en god nyhed, og hvornår det er en god investering.

Vi hører jævnligt om nye banebrydende teknologier og de uanede muligheder, de fører med sig – samt det enorme økonomiske potentiale, de rummer. Og som investor kribler det uvilkårligt i fingrene.

Men desværre går det sjældent så let og smertefrit, som optimisterne forventer. Dels er der meget langt fra prototyper til kommercielt bæredygtige teknologier, og dels bliver mange af de bedste ideer opkøbt af større selskaber eller kapitalfonde. Og er man så heldig, at man rent faktisk kan investere i en af de lovende nye teknologier på børsen, kan disse aktier ofte være omgivet af så stor hype, at værdiansættelsen er stukket helt af fra realiteterne. I mange tilfælde står indtjeningen simpelt hen ikke mål med de tårnhøje forventninger.

Ram plet i hypecyclen

Nye teknologier kan nemlig være omgivet af en enorm hype. Ofte bliver investorer så bange for ikke at komme med på vognen, at de ukritisk springer ombord på et alt for tidligt eller dyrt tidspunkt. I Danske Bank har vi derfor meget fokus på, hvornår man ideelt set skal investere i nye trends. Altså kunsten at time sine investeringer rigtigt i den såkaldte hypecycle for nye teknologier.

En hypecycle beskriver det klassiske livsforløb for nye teknologier set med investorøjne – og her er problemet, at vi typisk overestimerer de kortsigtede effekter og underestimerer de langsigtede effekter.

Vi forventer, at nye teknologier på kort tid vil revolutionere hele verden, men sådan går det sjældent. Og mens nyhedens hypede interesse lægger sig, og skuffede investorer trækker følehornene til sig, sker der en gradvis modning og udvikling af teknologien, indtil den får sit brede, kommercielle gennembrud. Ofte oplever vi i den proces, at de selskaber, som oprindeligt var med til at skabe en hype, slet ikke ender som branchens langsigtede vindere. Men har investorer først brændt sig på teknologiens tidlige, løfterige aktører, kan det være svært at stå på bølgen igen, når teknologien for alvor er kommercielt moden.
Elkøretøjer begynder at være på det punkt i hypecyclen, hvor det ser rigtig interessant ud investeringsmæssigt.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank
Her gik det galt
Tag fx smartphones. Tilbage i slut 90’erne og start 00’erne var drømmen at komme på internettet med vores mobiltelefoner, og det skabte en massiv hype, som bidrog til dot.com-boblens kollaps. Mange investorer tabte så mange penge på it-aktier, at der gik adskillige år, før de igen fik lyst til at kigge den vej i deres investeringer, hvilket førte til masser af ’tabt’ afkast. For i mellemtiden genopfandt Apple sig selv og gav smartphonen sit globale gennembrud og aktionærerne et enormt afkast, mens mange af de brændte investorer så passivt til fra sidelinjen og kunne konstatere, at oprindelige frontløbere som Nokia og Ericsson var blevet overhalet indenom.

Når jeg ser ud over teknologisektoren i dag, er 5G et af de områder, hvor jeg ser en overdrevet hype. Der er ingen tvivl om, at vestlige selskaber står på spring til at tage over for Huawei, men udrulningen af 5G går langsomt, og det er ikke sikkert, at det bliver en attraktiv investeringsmæssig case inden for den nærmeste fremtid. 
 
Tiden er inde for elkøretøjer
Til gengæld er elkøretøjer et tema, der efter vores overbevisning begynder at være på det punkt i hypecyclen, hvor det ser rigtig interessant ud investeringsmæssigt. Teknologien får større og større globalt, kommercielt momentum – og når jeg skriver elkøretøjer og ikke elbiler, er det helt bevidst. Det kan godt være, at Tesla har gjort det cool at køre elbil, men der er masser af knopskydninger på teknologien. Tag bare de eldrevne løbehjul, man ser overalt i storbyer i øjeblikket, og elcykler på cykelstierne.

Store lande som Kina og Indien har ekstremt stort fokus på udviklingen af elkøretøjer – ikke mindst for at tøjle forurening – og det betyder store investeringer i forskning og udvikling af nye og endnu bedre løsninger. Så kan det for alvor gå hurtigt, og det bidrager til, at vi tror på businesscasen set med investorøjne.

Helt ærligt aner jeg ikke, hvor vi finder fremtidens vindere inden for elkøretøjer, men jeg føler mig sikker på, at vi er kommet over den første hype. Den store usikkerhed om, hvilke selskaber der bliver teknologiens fremtidige vindere, gør det til gengæld bydende nødvendigt med en bred eksponering på tværs af selskaber og teknologier, så det er aktuelt vores tilgang til investeringscasen. Og selv om det måske lyder kedeligt, har vi også fokus på lidt større selskaber med flere ben at stå på. 

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde