Kort fortalt 

  • Amerikansk politik bliver med præsidentvalg og handelskrig årets centrale fokusområde.
  • Ser vi på de historiske data for valgår i USA, peger pilen opad for aktiemarkederne.
  • Trods politisk usikkerhed fastholder vi en overvægt af aktier i vores porteføljer.

Selv om 2019 var et fantastisk år på aktiemarkederne, var det også et højspændt år med masser af politisk usikkerhed. På flere fronter er der dog faldet mere ro på i den senere tid:

Boris Johnson vandt valget i Storbritannien i december, og briternes skilsmisse vil med stor sandsynlighed blive godkendt. Der venter stadig drøje forhandlinger med EU om fremtiden, men vi har langt større afklaring i dag end for få måneder siden. Samtidig er amerikanerne og kineserne blevet enige om en delaftale i handelskrigen, og selv om der er langt igen til en endegyldig bilæggelse af konflikten, er det et vigtigt første skridt.

Det stor spørgsmål er derfor, hvad pokker du skal bekymre dig om i 2020?

Bare rolig, der er stadig rigeligt at bekymre sig om, og foruden den fortsatte udvikling i handelskrigen vil især én anden politisk begivenhed stjæle opmærksomheden i 2020: Det amerikanske præsidentvalg til november.

Donald Trump vil formentlig gøre sit yderste for at holde de amerikanske vælgere glade og økonomisk trygge i 2020.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Politisk mærkesag gjorde ondt
Jeg glæder mig som et lille barn til at følge dramaet i løbet af valgåret, jeg gruer for, hvad der kan komme af kontroversielle politiske udmeldinger undervejs, og jeg er spændt på, hvad der bliver de største politiske mærkesager.

Bliver det igen sundhedssektoren, der kommer til at stå for skud som ved valget i 2016? Dengang klarede sundhedssektoren sig rædderligt i løbet af valgkampen, fordi kandidaterne havde fokus på at reducere priserne på medicin (selv om der ikke skete det store sidenhen), og sundhedsudgifter er stadig et fokusområde for begge partier.

USA har nogle af verdens højeste sundhedsudgifter, og selv om medicin kun udgør en mindre del af de samlede udgifter, er medicin et oplagt politisk tema, som alle amerikanere kan forholde sig til. Den politiske usikkerhed er en væsentlig årsag til, at vi har neutral vægt på sundhedssektoren, der ellers rummer mange interessante aktier.

Hold øje med Super Tuesday i marts
Et andet interessant spørgsmål er, hvordan de finansielle markeder reagerer, hvis Donald Trumps modkandidat bliver en af Demokraternes – efter amerikanske forhold – meget venstreorienterede kandidater, Bernie Sanders eller Elizabeth Warren? Vil Donald Trump så pludselig blive de fleste investorers og analytikeres yndling, selv om de ofte har korset sig over ham? Og hvilken agenda har Demokraternes kandidat i forhold til handelskrigen med Kina?

Foruden selve valgdagen bliver tirsdag den 3. marts derfor årets vigtigste dag – også betegnet Super Tuesday, hvor en lang række stater i USA holder primærvalg for at sætte navn på Demokraternes udfordrer. Super Tuesday vil formentlig give en god indikation af, hvem der skal op imod Donald Trump, hvis han klarer sig helskindet gennem rigsretssagen.

Det fortæller historiebøgerne
Et kig i historiebøgerne viser, at kun 4 ud af 23 valgår i USA siden 1928 har givet negative afkast, og alle valgår har givet positive afkast, hvis afkastet i januar var positivt. I skrivende stund er det amerikanske S&P 500-indeks oppe med 3,1 pct. hidtil i år.

Det er imidlertid blot statistik og giver ingen garantier for fremtiden, og derudover er Donald Trump ikke en mand, der plejer at følge historiebøgerne.

Vi kan også se, at siddende præsidenter oftere er blevet genvalgt i valgår med faldende arbejdsløshed samt stigende forbrugertillid og erhvervstillid, og Donald Trump vil formentlig gøre sit yderste for at holde de amerikanske vælgere glade og økonomisk trygge i 2020. Derfor forventer vi som udgangspunkt ingen yderligere eskalering af handelskrigen, der kan ramme amerikanske arbejdspladser og forbrugere, men med Trump skal man dog aldrig sige aldrig. Samtidig oplevede vi flere gange i 2019, at et enkelt handelspip fra præsidenten på Twitter kan være nok til at udløse kæmpe uro på de finansielle markeder.

Forventer fortsat stigende aktiekurser
Alt i alt kommer amerikansk politik til at kaste masser af politisk usikkerhed, spænding og fascination af sig i 2020 – men det ændrer ikke ved vores grundlæggende forventning om, at investorer kan forvente et fornuftigt afkast fra aktier i år. Under den urolige overflade er det i bund og grund den økonomiske vækst og virksomhedernes indtjening, der driver værket, og her ser vi stadig det fornødne potentiale. Derfor har vi i Danske Bank en overvægt af aktier – dvs. at vi i øjeblikket har en højere andel af aktier i vores porteføljer, end vi forventer at have på lang sigt. Modsat har vi en undervægt af obligationer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.


Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde