Del

Når hunden gør, bider den ikke

KLUMME: Tæl til 10, inden du som investor reagerer på Donald Trumps voldsomme udmeldinger og beslutninger. Sådan lyder rådet fra Danske Banks seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Donald Trump gør ikke, han tweeter – men det føles voldsomt, da vi ikke er vant til, at en amerikansk præsident siger og gør som Trump.

Det er dog vigtigt at skille skidt fra kanel, og ser vi på hans historik for politisk bjæfferi, tegner der sig et mønster af politisk spin snarere end et reelt ønske om at gennemføre de politiske udspil i sin helhed.

Lad os tage et eksempel: I 2017 afholdt Trump sin første pressekonference på samme dag, som senatet havde hans kommende – og nu forhenværende – udenrigsminister Rex Tillerson til høring. Tillerson blev betragtet med en vis skepsis blandt demokraterne, men Trump formåede fuldstændig at stjæle dagsordenen, da han på sin pressekonference kom med bombastiske udtalelser om, at ”drugmakers are getting away with murder”. Han varslede, at en strammere regulering af medicinalbranchen kunne spare milliarder af dollars, og på det tidspunkt, hvor vi endnu ikke helt havde vænnet os til hans dramatiske sprogbrug, gav de bombastiske ord et ordentlig skvulp i sundhedssektoren de følgende dage.

I de selvsamme dage var der fokus på – og afstemning om – det republikanske hadeobjekt ObamaCare, og med et snuptag fik Trump ikke blot afbøjet noget af støjen omkring høringen af sin kommende udenrigsminister, men fik også spillet et kort af bordet, som kunne blive brugt som argument for at fastholde ObamaCare. I øvrigt er medicinalpriserne stadig ikke blevet sænket.

Chefstrateg: Vi holder fast i aktier trods handelskrig.

Den skjulte agenda
Trumps straftold på stål og aluminium kan ses i samme perspektiv. Selv om de finansielle markeder reagerede meget negativt, er det i bund og grund mere støj, end det har en reel økonomisk effekt. Til gengæld var timingen påfaldende. Han fremlagde forslaget, netop som han på flere fronter havde brug for et lille rygstød.

På det udenrigspolitiske plan forhandles der p.t. om en ny NAFTA-frihandelsaftale mellem Canada, Mexico og USA, og Canada og Mexico har stor eksport af stål og aluminium til USA. Men Trump meldte hurtigt ud, at Canada og Mexico kunne blive undtaget for de nye toldsatser, hvis de vel at mærke valgte den ’rigtige’ løsning i forhandlingerne om NAFTA. Tilsvarende er der vigtige G20-forhandlinger, hvor de nye toldsatser kan blive et værdifuldt forhandlingsredskab for amerikanerne.

Længere under radaren i Europa var afholdelsen af valg til kongressen i den ståltunge stat Pennsylvania den 13. marts. Republikaneren Tim Murphys var trådt tilbage i oktober 2017, og valget om den ledige plads blev af mange set som en test af den politiske form frem mod det vigtige amerikanske midtvejsvalg senere i år. Her var det altså politisk opportunt med en lille håndsrækning til den lokale stålindustri – selv om republikanerne ikke desto mindre tabte valget.

Nu kan det jo være et rent tilfælde, at Trump får lyst til at køre en protektionist linje i selvsamme periode, hvor disse tre begivenheder finder sted, men det kan også meget vel være en del af et politisk spil snarere end et udtryk for reelle realpolitiske ambitioner. I parentes bemærket er EU samt flere andre lande da også undtaget fra tolden på stål og aluminium, så det er altså begrænset, hvor stejlt Trump reelt står på sin straftold.

Tæl til 10, når Trump bjæffer
Vi har stadig begrænset viden om, hvad Trump tænker, men der tegner sig efterhånden et billede af, at hans truende gøen sjældent munder ud i bid.

Senest har Trump vist tænder overfor kineserne med indførslen af straftold på varer fra Kina, men også her kan det meget vel være en del af et politisk spil, der dels viser handlekraft overfor hans amerikanske kernevælgere, og dels handler om at sikre en god hånd i en forhandling med kineserne. Forlydender om forestående forhandlinger mellem amerikanerne og kineserne sendte da også aktierne gevaldigt i vejret i går. 

Mit råd er, at næste gang Trump begynder at gø højlydt, så træk vejret dybt, tæl til 10 og tjek kalenderen for relevante begivenheder, for måske skyldes bjæfferiet, at Trump blot ønsker at give sig selv en bedre politisk hånd. Hold fast i din investeringsstrategi og hold fokus på de økonomiske data og aktiernes værdiansættelse. I sidste ende er det dem, der skal afgøre din strategi, og ikke hvad Trump kan finde på at sige. 

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.