Fri handel på tværs af landegrænser har været en af hjørnestenene i økonomisk vækst og velstand de seneste årtier. Når vi udnytter konkurrencemæssige fordele i verdens økonomier, leder det ofte til lavere priser for forbrugerne, flere arbejdspladser og bedre produkter – en win/win-situation for alle.

Bagsiden af medaljen er, at nogle sektorer kan blive hårdt ramt, hvis et andet land pludseligt bliver lidt for gode til at producere og sælge en vare billigt. Løsningen på dette er typisk enten at flytte fokus mod andre sektorer eller at indføre subsidier eller importtoldbarrierer, så indenlandske selskaber igen kan konkurrere på prisen.

Og det er lige netop sidstnævnte, som den amerikanske præsident, Donald Trump, har kastet sit fokus på. I en tid, hvor global samhandel er på sit højeste niveau nogensinde, og hvor vi befinder os i et synkront globalt opsving, har Trump valgt at indføre straftold på import af vaskemaskiner, solpaneler samt – mere omfattende – på stål og aluminium. Senest har han hævet indsatsen og går direkte efter kineserne ved at indføre straftold på varer fra Kina, for det er Riget i Midten, som for alvor er en torn i øjet på Trump.

Ud med Kina, ind med USA
USA har et gigantisk handelsunderskud overfor Kina – dvs. at amerikanerne importerer langt mere fra Kina, end de eksporterer den anden vej. Alene i 2017 løb handelsunderskuddet op i 375 mia. dollars, svarende til 2/3 af det samlede amerikanske handelsunderskud, og for Trump er svaret på denne ubalance enkelt: Ud med ’Made in China og ind med ”America First”. 

Trump ønsker at genoplive den amerikanske fremstillingssektor, hvor antallet af arbejdspladser er faldet fra 18 millioner for 20 år siden til 12 millioner i dag. Trump mener, at dette skyldes uretfærdige handelsvilkår med Kina og andre lande, og at de stjæler amerikanske arbejdspladser. I realiteten har andre kræfter være drivende, ikke mindst automatisering, men Trump har ofte sit helt eget verdenssyn, som det er svært at blive klog på.

En nødvendig risiko
Men hvad er egentligt problemet her? Er det ikke bare godt for den amerikanske økonomi – verdens største – at Trump rasler lidt med handelssablen? Mit svar er: Nej. Der kommer ikke noget godt ud af en global handelskrig, hverken for USA eller resten af verdens økonomier.

Og de lande, der bliver ramt, er nødt til at svare igen. Ikke kun på grund af de økonomiske effekter, men fordi Trump med sin straftold er i fuld gang med at udfordre den globale samhandels spilleregler og ikke mindst institutioner som verdenshandelsorganisationen WTO.

Derudover skal vi og andre lande svare igen, for ellers giver vi Trump frie hænder til at gøre, hvad han har lyst til, og så kan prisen meget hurtigt blive af en helt anden størrelsesorden. Også selvom risikoen er, at vi puster til ilden, og en full blown handelskrig bliver en realitet. Men det er en risiko, der er nødvendig at løbe, og senest har vi da også set kineserne svare igen med straftold på en række udvalgte amerikanske varer.

Økonomernes febermareridt
Får vi en full blown handelskrig, bliver resultatet i værst tænkelig fald, at priserne i alle implicerede lande vil stige, at investeringslysten vil blive reduceret og væksten ligeså. På godt akademisk dansk hedder det stagflation – faldende vækst og høj inflation. Enhver økonoms febermareridt.

Dette scenarie vil selvsagt være dårligt nyt for aktier, som vil blive ramt hårdt af både højere renter og lavere indtjeningsforventninger, og reaktionerne på aktiemarkederne har da heller ikke været andet end negative, hver gang trusler og varsler om handelsprotektionisme er dukket op til overfladen.

Alligevel ser jeg formildende omstændigheder, der gør, at vi i Danske Bank fortsat er komfortable med vores overvægt i aktier. Først og fremmest er Trump (formentlig og forhåbentlig) godt klar over, at alle lande kan gengælde amerikanske toldbarrierer, og at det vil ramme amerikanske arbejdspladser og økonomi – og det er noget, der ligger ham ekstremt meget på sinde. Han har da også vist sig villig til at forhandle, blandt andet er EU blevet fritaget for tolden på stål og aluminium, så mon ikke også USA og Kina i sidste ende vil forhandle en løsning, så det ikke bliver hårdt mod hårdt. En forhandling, hvor Trump får nogle indrømmelser, vil være en stor sejr for ham i forhold til hans vælgere.

Holder fast i aktieovervægt
Trumps tiltag på handelsområdet skal formentlig i høj grad ses som en del af det indenrigspolitiske spil forud for det amerikanske midtvejsvalg i november, hvor han ønsker at sende et stærkt signal til den trængte amerikanske arbejderklasse. Og selv om risikoen for en destruktiv global handelskrig er øget, og vi holder øje med udviklingen på handelsområdet, fastholder vi fortsat vores overvægt i aktier og en tilsvarende undervægt i obligationer, da vi mener, at aktier vil give det bedste afkast resten af 2018. Verdensøkonomien er fortsat stærk, indtjeningen i selskaberne er solid, og selvom renterne er stigende, er det efter vores vurdering ikke noget, der vil hindre fortsat aktievækst.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.