Igen i år har teknologi været blandt de bedst performende sektorer på aktiemarkedet internationalt set. Og siden 2007 har sektoren i gennemsnit leveret de højeste årlige afkast opgjort i dollar.

Man fristes derfor til at spørge, hvorvidt en it-boblen som ved årtusindskiftet risikerer at gentage sig? Dengang styrtdykkede NASDAQ-indekset fra marts 2010 og 30 måneder frem med 78 pct. Men ifølge Lars Skovgaard Andersen, senior investeringsstrateg i Danske Bank, er det korte svar nej:

”I modsætning til dengang har teknologiselskaberne en høj indtjening samt den største indtjeningsvækst på aktiemarkedet. Det globale teknologiindeks MSCI World teknologi har en forward price/earning (prisen for en krones indtjening i selskaberne) på ca. 18. Det er på ingen måde skræmmende, når man tænker på, at sektoren har formået at fastholde en høj indtjeningsvækst gennem så mange år,” fortæller han.

Enkeltaktier kan udgøre en risiko
Investeringsstrategen mener til gengæld, at sektoren er ved at blive sårbar over for udviklingen i få enkeltaktier, som mange investorer, både professionelle og private, har store positioner i.

”På verdensplan har de aktive porteføljeforvaltere en overvægt på 64 pct. i FANG-aktierne Facebook, Amazon, Netflix og Google, hvilket er en markant overvægt taget i betragtning, at disse selskaber har nogle at aktiemarkedets absolut højeste børsværdier. Det betyder, at selskabsrisikoen fylder markant i sektoren – så hvis ét af disse selskaber bliver ramt af markante, negative nyheder, kan det sende chokbølger gennem hele sektoren,” siger Lars Skovgaard Andersen. Han uddyber:

”Ved årtusindskiftet var Microsoft verdens største selskab. Investorer anså aktien som værende af højeste kvalitet, men efter at selskabet blev dømt for brud på monopollovgivningen, faldt aktien markant. Dengang blev Microsofts kursfald startskuddet, der for alvor skød hul i hele it-boblen, fordi Microsoft kursfald havde en stor, negativ effekt på hele it-sektoren .”

Fra overvægt til neutral vægt i teknologisektoren
Til trods for Microsofts markante kursfald fremstår aktien i dag stærkere end nogensinde. Men lektien fra dengang er, at en forhøjet selskabsrisiko kan udgøre en fundamental trussel mod et helt aktieindeks, hvis enkelte selskaber får for stor betydning.

”Det er umuligt at vide, om et af FANG-selskaberne eller Apple bliver ramt af en shitstorm. Vi ser eksempelvis, at EU i øjeblikket sanktionerer disse selskaber for forskellige forhold – og store bevægelser på disse aktier kan rykke ved sektoren. Den forhøjede selskabsrisiko gør, at vi har valgt at reducere vores overvægt i teknologisektoren til neutral,” siger han.

Senest uddelte Europa-Kommissionen en bøde på 1,8 mia. kroner til Amazon for at have haft en ulovlig skatteaftale med Luxembourg. Investeringsstrategen er ikke bekymret for en gentagelse af it-boblen, men han vurderer, at forholdet mellem gevinst og risiko gør, at andre sektorer fremstår mere attraktive i nutidens investeringsklima.

Han peger på finanssektoren og nærmere bestemt amerikanske banker, hvor der for fremtiden er udsigt til større udlodninger af udbytte til aktionærerne. 

”Større udlodninger kombineret med bankernes positive korrelation med stigende renter er årsag til, at vi nu har overvægt i sektoren. I Danske Bank forventer vi, at den amerikanske centralbank hæver renten til december og yderligere to gange i 2018,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.