Del

Sådan kan Brexit ramme aktierne

Fremtiden er stadig uafklaret i forhold til briternes exit fra EU, og usikkerheden tager til. Danske Banks chefstrateg, Tine Choi, analyserer situationen set med investorøjne.

Vi nærmer os slutspillet om Storbritanniens exit fra EU. Om godt et halvt år – den 29. marts 2019 – siger briterne farvel og tak til det europæiske fællesskab, og der er fortsat ingen afklaring på, hvad fremtiden bringer. Formår Storbritannien og EU at indgå en aftale, der sikrer gode rammer for fremtidig handel, så hverken europæiske eller britiske selskaber bliver kvalt i regler og toldbarrierer? Eller forlader briterne i værste fald EU uden en aftale for fremtiden, også betegnet no-deal, der kan gøre livet dyrere og sværere for mange selskaber?

Håbet er det første, frygten det sidste – ikke blot blandt selskaber, men også blandt investorer, da no-deal kan udløse en negativ markedsreaktion. Senest måtte Storbritannien og EU i denne uge sætte forhandlingerne på pause på grund af for store uenigheder.

Her fortæller Danske Banks chefstrateg, Tine Choi, hvad der er på spil i forhold til Brexit:

Hvad er det mest sandsynlige scenarie for Brexit?
”Vores basisscenarie er et fornuftigt Brexit, som er hårdt i den forstand, at Storbritannien forlader det indre marked i EU med fri bevægelighed af varer, kapital, tjenesteydelser og arbejdskraft, men blødt i den forstand, at de to parter indgår en aftale, som sikrer en tæt fremtidig britisk tilknytning til EU. Vi forventer, at aftalen kan blive meget lig frihandelsaftalen mellem EU og Canada, men måske med en øget harmonisering i forhold til standarder og regler for at gøre handlen mere gnidningsløs. Men selv om et fornuftigt Brexit fortsat er det mest sandsynlige udfald, så er risikoen for en no-deal steget.”

Hvad vil det betyde for aktiemarkedet, hvis Storbritannien og EU når til enighed om et fornuftigt Brexit?

”Det vil alt andet lige være positivt for europæiske aktier, men det er andre faktorer, der holder europæiske aktier tilbage i øjeblikket – herunder situationen i Italien, som er på kollisionskurs med EU i forhold til deres statsbudget. Derfor vil en positiv kurseffekt ikke nødvendigvis vare ved. Den positive effekt af et fornuftigt Brexit kan vise sig større for britiske aktier, som i øjeblikket handles med en risikopræmie på grund af frygten for en no-deal. Den risikopræmie vil blive handlet ud af aktiekurserne, og efter vores vurdering kan det også tiltrække investorer, som i øjeblikket holder sig fra britiske aktier på grund af usikkerheden."

Hvad vil være konsekvenserne af en no-deal?
”Usikkerheden omkring Brexit er en af de faktorer, der i øjeblikket dæmper udviklingen i europæiske aktier. No-deal kan føre til øget økonomisk usikkerhed med dårligere tillidsindikatorer og lavere investeringsniveau, og det kan forlænge perioden, hvor europæiske aktier – trods de seneste kursfald i USA – halter efter amerikanske aktier. Vi forventer dog ingen større og længerevarende nedtur for hverken europæisk økonomi eller europæiske aktier i tilfælde af no-deal, da de økonomiske udsigter generelt ser stabile ud i Europa.

Med andre ord – no-deal vil ikke være verdens ende. I tilfælde af no-deal vil EU-landenes handel med briterne være baseret på rammer og vilkår udstukket af verdenshandelsorganisationen WTO, og det er mange nordiske virksomheder i forvejen vant til på daglig basis i handlen med USA og Kina, hvor der faktisk er relativt lave gennemsnitlige toldsatser. En af vores største bekymringer ved no-deal er, at handelsstandarderne i EU og Storbritannien glider fra hinanden over tid. En af det indre markeds største bedrifter har været ensretningen af regler og standarder, som har gjort det let for virksomheder at købe og sælge produkter på tværs af EU-landene, hvilket har banet vej for højere omsætning og indtjening."

Hvor ligger de største udfordringer i Brexit-forhandlingerne?
”Det største dilemma er grænsen mellem Irland og Nordirland, hvor ingen ønsker en hård, fysisk grænsedragning med grænsekontrol. Det er imidlertid vanskeligt at undgå, hvis briterne forlader det indre marked, og EU samtidig ønsker at værne om det indre markeds integritet. Her har vi stadig en løsning til gode. Samtidig risikerer den britiske premierminister Theresa May, at et konkret forslag til en Brexit-aftale bliver nedstemt i det britiske parlament, hvis fortalerne for et hårdt Brexit vurderer, at aftalen er for blød. Uenigheden i Storbritannien handler ikke blot om Brexit eller ej. Blandt Brexit-tilhængerne er der også stor uenighed om, hvor meget briterne skal kappe båndene til EU.”

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.