Del

Nu slår vi til på europæisk aktietilbud

KLUMME: Danske Bank vægter op i europæiske aktier og ned i amerikanske aktier. Her forklarer investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen, hvorfor han fremover ser større afkastpotentiale i Europa.

Europæiske aktier er billige og med god grund. Køen af ulykker og usikkerhedsfaktorer er lang, og der er ingen garanti for, at det ændrer sig lige foreløbig. Italienerne er på kollisionskurs med EU, franskmændene demonstrerer, briterne vil sejle deres egen sø og den tyske bilsektor er groggy.

Derfor kan det måske virke noget risikabelt, at vi nu går ud og løfter europæiske aktier til overvægt og dermed skruer op for andelen af europæiske aktier i vores porteføljer. Men det har vi naturligvis vores grunde til – og det skyldes ikke kun, at europæiske aktier er væsentligt billigere end amerikanske aktier målt på prisen pr. krones indtjening i selskaberne (P/E), for sådan plejer det at være. Samtidig er det heller ingen nyhed, at europæiske aktier i øjeblikket er billigere end deres historiske gennemsnit, for det har efterhånden været tilfældet i et stykke tid.

Derfor vægter vi op
Når vi vægter op i Europa nu, skyldes det primært en række andre faktorer:
• Væksten er næsten gået i stå i Europa i de seneste kvartaler, men vi forventer, at de økonomiske data bunder ud inden for de kommende måneder, og at vi derefter vil se fremgang.
• Vi forventer, at USA og Kina indgår en handelsaftale inden for 3-6 måneder, og at det også vil få en mærkbar positiv effekt på europæiske aktier.
• Vi forventer fortsat, at vi undgår et hårdt brexit, selv om vi hastigt nærmer os den 29. marts, hvor Storbritannien træder ud af EU. Risikoen for et hårdt brexit er absolut til stede, men vores hovedscenarie er, at parterne når frem til et bedre alternativ, der sikrer fornuftige rammer for fremtidig handel mellem Storbritannien og EU.
• Og endeligt vurderer vi, at der simpelt hen er indregnet for meget negativt i de europæiske aktiekurser. Med andre ord; nu er billigt blevet for billigt.

Handelskrigen rammer også Europa
Det kan måske lyde paradoksalt, at en forestående handelsaftale mellem USA og Kina styrker vores fokus på Europa, men handelskrigens negative effekter på kinesisk økonomi har medført, at de europæiske eksportører har været ramt af en lavere efterspørgsel fra Kina.

Den svagere efterspørgsel har blandt andet givet den allerede rystede tyske bilsektor en uppercut, der har medvirket til den svage udvikling i tysk økonomi, og qua vores store samhandel har det spredt sig som ringe i vandet til andre lande i Europa. Derudover har den mudrede britiske afsked med EU bestemt ikke hjulpet på optimismen, hvilket har ført til rystende svag erhvervstillid.

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet om timingen i at vægte op i Europa nu, hvor der er begrænset fokus på europæiske aktier. Der kan stadig gå en rum tid, før vi får en handelsaftale mellem USA og Kina, og briterne kan uden tvivl trækket cirkusset om brexit endnu længere – men venter vi til den dag, hvor aftalerne er faldet på plads, har aktiemarkederne nok allerede indregnet disse scenarier. Det vil vi ikke vente på.

Fokus på kvalitet, industri og sundhed
Så når vi har sagt A, må vi også sige B. Når vores hovedscenarier er en fornuftig afklaring på både brexit og handelskrig, må vi handle derefter.

Samtidig har vi en forventning om, at regnskaberne fra de europæiske selskaber i den kommende tid vil være gode nok til, at investorerne får øjnene op for værdierne i europæiske aktier og begynder at genvinde appetitten på Europa.

I vores europæiske overvægt har vi især fokus på såkaldte kvalitetsaktier, der typisk er mere robuste i urolige tider. Det er en betegnelse for selskaber, der har en række særlige kendetegn som fx stabil vækst i indtjeningen, et højt afkast af egenkapitalen og en lav finansiel gearing – dvs. et forholdsvis begrænset niveau af gæld. Man kan betegne kvalitetsaktier som aktiemarkedets Volvo. Vores foretrukne sektorer i Europa er industri og sundhed med finans som en mulig joker.

LÆS OGSÅ: Nu går jagten ind på kvalitetsaktier.

Vi vægter ned i USA
Til gengæld for vores nye overvægt i Europa har vi valgt at skrue ned for andelen af amerikanske aktier, hvor vi nu har undervægt. Det seneste år har amerikanske aktier gjort det bedre end resten af verden, men efter vores vurdering er det et overstået kapitel.

Godt nok vil økonomien i USA fortsat nyde godt af Donald Trumps skattereform en tid endnu, men til gengæld er USA længere fremme i den økonomiske cyklus end resten af verden, og det vil blive en hæmsko for de amerikanske selskaber. Et strammere jobmarked med højere lønninger vil lægge pres på marginerne, ligesom en højere rente medfører højere renteudgifter og lavere indtjening. Vi forventer dermed, at trenden i selskabernes indtjening vil udvikle sig svagere end i Europa.

Samtidig ser vi en stigende risiko for, at en handelsaftale mellem USA og Kina i første omgang ikke vil omfatte IT-sektoren, hvor parterne har nogle hårde nødder at knække i forhandlingerne. Bliver det tilfældet, kan det hæmme IT-sektoren, som vægter langt tungere på det amerikanske aktiemarked end det europæiske. 

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.