Apples lancering af deres nye iPhone 12 for nylig bliver af nogle analytikere betegnet som selskabets vigtigste lancering i flere år. Årsagen er, at der endelig er noget afgørende ny teknologi i den nye model fra Apple – nemlig at den også fungerer med det nye, hurtigere 5G internet. Det kan både give forbrugerne et ekstra incitament til at købe den og give 5G-teknologien sit afgørende gennembrud – også ud fra en investeringsmæssig betragtning.
I forvejen er IT-sektoren en af de sektorer, hvor vi forventer det højeste afkast i de kommende år.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Mange millioner ekstra telefoner
Med lad os starte med Apple. Måske du stadig husker følelsen, dengang du hoppede på smartphone-bølgen og udskiftede din gamle mobiltelefon med din første smartphone. Det var et markant skifte i teknologi, der medførte en massiv udskiftning af hardware – dvs. telefoner – hos forbrugerne, og dermed var det også et gyldent øjeblik for mobilproducenterne.

Siden er der i årenes løb til stadighed kommet nye og bedre telefoner, og med mellemrum har de fleste forbrugere troskyldigt opgraderet deres smartphone engang imellem. Ofte har forbedringerne i nye generationer af fx iPhones dog været så minimale, at de fleste forbrugere har holdt igen med at skifte. Af Apples base på ca. 1 milliard iPhones var der således kun 16 pct., der sidste år udskiftede telefonen.

Med den nye iPhone 12 ventes dette tal at stige til 18-20 pct., og selv om 2-4 pct. måske ikke lyder af særlig meget, så er det et hop, der vil noget for Apple. Det drejer sig potentielt om mange millioner ekstra telefoner. Om selskabet så formår at tjene penge nok på de nye telefoner, er en anden sag. Således ved vi, at Apple blandt andet skal betale mere for nogle af de computerchip, der indgår – og så er spørgsmålet jo, om det er Apple-aktien, du skal investere i, eller dem som leverer chippene.

Slagsmålet om det uundgåelige
Set i et større perspektiv er det dog ikke Apples indtjening, der er det mest interessante aspekt ved den nye iPhone 12, men derimod telefonens betydning for 5G-teknologien.

5G gør det muligt at hente og sende data endnu hurtigere end den nuværende 4G-teknologi, og har du fulgt med i nyhederne, så ved du, at USA er bekymret for Kinas dominans inden for 5G. Amerikanerne har forbudt det kinesiske selskab Huaweis 5G-teknologi i USA, og samtidig forsøger amerikanerne ihærdigt at overbevise europæiske lande om at holde sig fra Huawei. Argumentet er, at Huawei kan have tætte bånd til styret i Kina og derfor ikke bør få adgang til vores data.

Nu er det bare sådan, at 5G- teknologien vil give både forbrugere og selskaber markant bedre digitale muligheder – og derfor er udviklingen mod 5G uundgåelig. Det ved de også i USA, men amerikanerne vil bare have det i en amerikansk version og ikke en kinesisk. Samtidig er udfordringen, at netværksudbyderne hidtil har haft svært ved at se en god forretning i de enorme investeringer, som en bredere udrulning af 5G kræver.

Kan løfte hele IT-sektoren

Og så er vi tilbage ved Apple og deres 5G-telefon. Her kan den nye iPhone 12 være telefonen, der for alvor skaber behovet for – og giver et økonomisk incitament til – at rulle 5G-netværket ud med større kraft end hidtil. Den nye iPhone 12 bidrager til, at vi i Danske Bank nu begynder at se attraktive investeringsmuligheder inden for 5G.

At Apple har 5G i deres nye telefonen handler naturligvis ikke blot om et fremtidigt marked og behov i USA og Europa. Kineserne er længere fremme med udrulningen af 5G, og derfor er en 5G-telefon afgørende, hvis Apple vil fastholde deres markedsposition i Kina. Samtidig kan iPhone 12 naturligvis også køre på 4G, så den er relevant andre steder i verden.

Det er på nuværende tidspunkt svært at sige, hvilke selskaber der bliver 5G-teknologiens vindere på lidt længere sigt, men generelt forventer vi, at udrulningen af 5G vil give IT-sektoren endnu en vitaminindsprøjtning. I forvejen er IT-sektoren en af de sektorer, hvor vi forventer det højeste afkast i de kommende år, og iPhone 12 kan give endnu et skub i den rigtige retning.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde