Kort fortalt 

  • Handelskrigen og coronakrisen har givet mange virksomheder øget appetit på lokal produktion af varer.
  • Automatisering og robotter er yderligere med til at gøre det økonomisk rentabelt at hjemflage produktion fra udviklingslande.
  • Udviklingen kan give ekstra medvind for udvalgte selskaber inden for blandt andet industri og IT.


Usikkerheden om fremtiden har under coronakrisen fået mange virksomheder til at træde på bremsen, nedbringe varelagre og holde igen med at foretage nye store investeringer. Det er blot sund forsigtighed og rettighed omhu, når man navigerer i ukendt farvand.

Til gengæld skriger det på flaskehalse, når udrulningen af coronavacciner i den kommende tid sætter fart på global økonomi, og fremstillingssektoren trykker speederen i bund. Så bliver der rift om råvarer og komponenter, hvilket løfter inflationen. Men én ting er, at inputpriserne stiger for virksomhederne. De stærkeste brands kan typisk blot sende prisforhøjelserne videre til os forbrugere. Noget andet og mere alvorligt er, hvis du som virksomhed slet ikke kan få fat i de råvarer og komponenter, du skal bruge for at fremstille og sælge dit produkt. Så får du for alvor sved på panden. 

Et aktuelt eksempel er den globale mangel på semiconductors – dvs. computerchips – der blandt andet har tvunget Volkswagen til at skrue ned for produktionen af biler, fordi de ikke kan skaffe nok. Et andet eksempel er produktionen af coronavacciner, hvor alle lande er sig selv nærmest, og mange lande pludselig er komplet afhængige af leverancer fra udenlandske producenter.
Vinderne kan blive selskaber inden for automatisering og robotter, og dem finder man ikke mindst inden for sektorerne industri og IT.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Har udstillet virksomheders sårbarhed
Bekymringen om forsyningssikkerhed får nu virksomheder og nationer til at sætte endnu mere fokus på hjemflagning af produktion. I forvejen spirede tendensen, der også har fået næring af handelskrigen mellem USA og Kina. Her er et af våbnene i arsenalet at afskære modparten fra vigtige råvarer og komponenter, og coronakrisen har yderligere udstillet virksomheders afhængig af – og sårbarhed over for – deres forsyningslinjer. For hvad nytter det at have de bedste eller billigste produkter, hvis du ikke kan levere, når efterspørgslen er der? Eksempelvis fordi dine underleverandører på den anden side af kloden har sendt medarbejderne hjem eller omstillet produktionen til andre produkter, der er kritisk lokalt behov for i en krisetid.

Godt nok peger lavere lønomkostninger fortsat på, at det bedst kan betale sig at producere mange produkter og komponenter i udviklingslande, og i globaliseringens tegn har tendensen været, at billig produktion fyldte mere end produktionssikkerhed. Men den grundindstilling er altså gradvist ved at ændre sig, og stigende lønomkostninger i et land som Kina samt øget automatisering af produktionen ved brug af robotter understøtter udviklingen.

LÆS OGSÅ: Solidt opsving tegner godt for dine investeringer

IT-sektoren begynder at slå bak
Tendensen afspejler sig i flere nylige surveys blandt virksomheder. En global survey fra analysevirksomheden Gartner blandt ca. 1300 såkaldte supply chain leaders viser, at 30 pct. planlægger at skifte til regionale forsyningskæder. En anden survey fra kreditforsikringsselskabet Euler Hermes blandt 363 amerikanske virksomheder viser, at 21 pct. af dem aktivt overvejer at hjemflage deres egen produktion.

Et godt eksempel på tendensen er IT-sektoren, hvor mange amerikanske virksomheder de seneste årtier har udflaget produktionen til lavtlønslande. Selv om amerikanske IT-selskaber fx tegner sig for 48 pct. af det globale salg af semiconductors, tegner deres amerikanske fabrikker sig blot for 12 pct. af den globale produktionskapacitet, jf. data fra investeringsbanken Bank of America. Men i den senere tid har flere producenter varslet øget produktion af semiconductors i USA – herunder Intel, der vil investere omkring 20 mia. dollars i to nye fabrikker i Arizona.

Giver muligheder for investorer
I første omgang bliver det formentlige ikke forbrugerne, der vinder på den udvikling – de kan meget vel komme til at skulle betale mere for en række produkter. Vinderne kan til gengæld blive selskaber inden for automatisering og robotter, og dem finder man ikke mindst inden for sektorerne industri og IT. Investeringsmæssigt er det et tema, vi i Danske Bank ser interessante afkastmuligheder i og har haft fokus på gennem længere tid, og nu kan coronakrisen altså være med til at give udviklingen et ekstra boost.

Overvejer du at investere i temaet robotter og automatisering, kan du både gøre det via enkeltaktier og via en fond, der sikrer en bred eksponering mod mange forskellige selskaber inden for robotter og automatisering. Investerer du i temaet via en fond, opnår du en bedre spredning af din risiko og bliver mindre sårbar over for negativ udvikling i enkelte selskaber. Det ændrer dog ikke ved, at der altid er en betydelig risiko ved investering i aktier.

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde