Kort fortalt

  • Store økonomier har fået øjnene op for de strategiske fordele ved grøn omstilling.
  • Folkelig opbakning lægger yderligere pres på politikerne.
  • Vi foretrækker en bred investering i aktier inden for temaet.

I dag mødes stats- og regeringschefer fra hele verden til klimatopmøde i New York, og i begyndelsen af december følger FN’s to uger lange klimakonference COP25 i Chile.

Det globale fokus på klima og miljø har vel aldrig været større, men det er nu ikke på grund af klimatopmøderne, vi i øjeblikket ser en lang række attraktive investeringsmuligheder inden for grøn omstilling. Det giver blot ekstra medvind til en trend, der for længst har nået point of no return – og den helt store gamechanger for den grønne omstilling er hverken alverdens topmøder, Parisaftalen, Tesla, Greta Thunberg eller nye kogebøger med lækre vegetaropskrifter. Det er penge og magt.

Idealisme, gode intentioner og sund fornuft er sukkeret på toppen, men det er penge og magt, der skal sikre den grundlæggende fremdrift på længere sigt – og det er her, den store gamechanger er indtruffet. Nogle af verdens største økonomier har endegyldigt fået øjnene op for de strategiske fordele ved grøn omstilling i form af fremtidig økonomisk vækst og nationale sikkerhedsinteresser.
Selvfølgelig handler det om at kunne trække vejret i storbyerne, men det handler også i høj grad om at reducere afhængigheden af olie.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank
Ambitiøse kinesere og indere
Tag eksempelvis Kina og Indien. Myndighederne i de to lande satser stort på grøn omstilling af deres transportsektor – aktuelt barsler de kinesiske myndigheder angiveligt med en ny målsætning om, at 60 pct. af alle solgte biler i 2035 skal være eldrevne. Og selvfølgelig handler det om at kunne trække vejret i storbyerne, men det handler i høj grad også om at reducere afhængigheden af olie fra Mellemøsten og USA, for afhængigheden gør landene alt for sårbare.

Derudover ser Kina og Indien utvivlsomt et enormt økonomisk potentiale i at få et tidligt og solidt fodfæste inden for fremtidens eldrevne transport, ligesom de mange årlige dødsfald som følge af luftforurening har store socioøkonomiske omkostninger. Sidste år konkluderede et studie fra Chinese University of Hong Kong fx, at luftforurening årligt kræver 1,1 mio. liv i Kina og koster 38 mia. dollar i form af for tidlige dødsfald og reduceret fødevareproduktion.

LÆS OGSÅ: Elkøretøjer har ramt et sweet spot for investorer.


Folkeligt pres syd for grænsen
Tyskland er et andet interessant eksempel. Her annoncerede regeringen i fredags en ny klimapakke til en værdi af cirka 54 mia. euro, og den indebærer blandt andet en afgift på CO2-udledning fra transport, der skal være med til at finansiere udbredelsen af eldrevne køretøjer. Dertil kommer incitamenter til at fremme andre miljøvenlige teknologier, og politikerne vedtog klimapakken under folkeligt pres fra titusindvis af tyskere, der deltog i mere end 500 klimademonstrationer rundt omkring i Tyskland.

Den tyske finansminister, Olaf Scholz, betegnede demonstrationerne som et wakeupcall, og det illustrerer, hvordan stigende folkelig opbakning yderligere tvinger politikerne til at tage emnet alvorligt og sikre mere gunstige rammer og betingelser for den grønne omstilling. Også her handler det altså om magt – eller rettere politikernes ønske om at være relevante i vælgernes øjne og fastholde magten.

f709c04e-00090249-3c132200

Kigger bredt på investeringsmuligheder
Men selvfølgelig er der lang vej igen for den grønne opstilling. Vi kradser blot i overfladen i disse år og har årtiers omstilling foran os. Samtidig går udviklingen ikke lige hurtigt alle steder i verden. Eksempelvis halter amerikanerne generelt lidt efter, selv om en stat som Californien er helt fremme i skoene.

Det spæde udgangspunkt og den lange rejse forude betyder også, at det er stort umuligt at håndplukke de selskaber, der på længere sigt bliver vinderne – fx inden for eldrevne køretøjer. Derfor foretrækker vi en bred eksponering mod temaet via fonde med mange selskaber i porteføljen, så vi investeret bredt i temaet og ikke i, om det enkelte selskab bliver en succes eller fiasko. På den møde føler vi os mest sikre på at kunne høste frugterne af en trend med et enormt økonomisk potentiale, selv om der selvfølgelig ikke er nogle garantier her i livet ...


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde