Den 6. november går amerikanerne til midtvejsvalg i USA, og i en periode med store udsving på de finansielle markeder er valget endnu en ukendt variabel, der gør investorer nervøse. Derfor arbejder analytikere på højtryk for at vurdere de potentielle udfald af valget.

I dag har republikanerne flertal i begge kamre i Kongressen – både i Senatet og i Repræsentanternes Hus. Men meningsmålingerne peger på en splittet kongres, hvor republikanerne fortsat sidder på Senatet, mens demokraterne overtager Repræsentanternes Hus.

Ifølge Danske Banks chefstrateg, Tine Choi, vil det være et marginalt positivt scenarie for de finansielle markeder og investorerne.

”I så fald vil vi opleve en form for status quo, hvor det vil være svært for Donald Trump at presse sin hjemlige politiske agenda yderligere igennem, men samtidig svært for demokraterne at tilbagerulle hans hidtidige politik. Det vil betyde, at den stærke udvikling i amerikansk økonomi kan fortsætte i sit nuværende spor,” fortæller Danske Banks chefstrateg, Tine Choi.

Hvordan reagerer Donald Trump?
Ifølge chefstrategen er en anden og vigtigere variabel imidlertid, hvordan valget påvirker Donald Trumps adfærd. Det er som altid ret uforudsigeligt og kan have en stor effekt på aktiemarkedet, og bliver valgresultatet som forventet, vil Trump fortsat udgøre den største usikkerhedsfaktor for de globale finansmarkeder.

”Men måske et demokratisk flertal i Repræsentanternes Hus rent faktisk kan føre til en opblødning i Trumps handelskrig mod Kina, som er den helt store sten i skoen i global økonomi i øjeblikket. Det lader til, at Trump og hans popularitet i høj grad næres af konflikter, og med et demokratisk flertal vil han få et stærkere hjemligt fjendebillede, han kan fokusere på og bebrejde alle dårligdomme i stedet for Kina. Det ville være rigtig positivt for globale aktier,” siger Tine Choi.

Hun understreger dog, at det blot er ét scenarie blandt mange. Fører en splittet kongres til, at amerikansk indenrigspolitik bliver fastlåst, kan udenrigspolitikken modsat blive en endnu vigtigere kampplads for Donald Trump til at skaffe resultater og positionere sig over for kernevælgerne i USA.

De forskellige scenarier illustrerer ifølge chefstrategen, hvordan Donald Trumps luner har betydelig større betydning for de finansielle markeder end selve udfaldet af det amerikanske valg.

LÆS OGSÅ: Nyrestød til aktierne har vi overset noget?

De mindre sandsynlige scenarier
Ser vi på de andre og mindre sandsynlige valgscenarier, vil et republikansk flertal i begge kamre give langt bedre betingelser for, at Donald Trump fortsat kan udrulle sin politik – herunder booste økonomien yderligere med nye skattelettelser. I forvejen er det Donald Trumps store skattelettelser, der i 2018 har fået amerikansk økonomi op i højeste gear. Tine Choi vurderer dog, at yderligere finanspolitisk brændstof til økonomien vil blive helt eller delvist opvejet af pengepolitiske stramninger fra den amerikanske centralbank, Fed.

Får demokraterne mod forventning flertal i begge kamre, kan det umiddelbart udløse usikkerhed og en negativ kursreaktion på aktiemarkedet, da det kan få demokraterne til at forsøge at tilbagerulle Donald Trumps politik og potentielt indlede en rigsretssag mod ham om hans påståede ugerninger.

Tine Choi forventer dog, at en negativ markedsreaktion vil være begrænset og kortvarig. Dels vil en tilbagerulning af Trumps politik, herunder hans skattelettelser, være en vanskelig manøvre for demokraterne, da de formentlig vil have et spinkelt flertal, og Trump samtidig kan udnytte sin vetoret. Dels er det nok ikke det værst tænkelige scenarie for mange investorer, hvis den uforudsigelige Trump bliver erstattet af vicepræsident Mike Pence.

”Samtidig vil alle politikere nu kigge frem mod det næste præsidentvalg, og det kan potentielt skabe fælles fodslag mellem demokraterne og Trump i forhold til investeringer i infrastruktur, som både er en mærkesag for demokraterne og et valgløfte, Trump endnu ikke har indfriet,” siger hun.

Fastholder overvægt i aktier
Selv om valget kan medføre kortsigtede markedsudsving, vurderer Tine Choi altså, at valget vil få begrænset betydning på lidt længere sigt, og hun ser fortsat et større afkastpotentiale fra aktier end fra obligationer i det kommende år. Danske Bank fastholder derfor også en overvægt i aktier i sine porteføljer og en tilsvarende undervægt i obligationer.

Samtidig kan et veloverstået valg i sig selv være positivt, fordi det giver én mindre ukendt variabel at bekymre sig op – og det er altid kærkomment i en periode præget af stor nervøsitet på de finansielle markeder.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.