Kort fortalt

  • Høje energipriser er positivt for grøn energi som sol og vind.
  • Vi kan dog ikke uden videre droppe fossile brændstoffer.
  • Der kan være interessante investeringsmuligheder i at påvirke de sorte selskaber i en mere grøn retning.


Priserne på el, gas og olie banker i vejret i år, og det gør ondt på både forbrugere og virksomheder. Bider de høje priser sig fast, kan det tilmed udvikle sig til en markant økonomisk hovedpine.

Der er mange årsager til de stigende energipriser, men den helt overskyggende er, at optimismen er tilbage. Forbrugere og virksomheder har trådt ekstra hårdt på speederen, i takt med at verden er åbnet op igen efter coronakrisen.

Det er dog ikke kun den massive efterspørgsel, som driller, men også problemer med udbuddet, hvilket du kan læse mere om her, og samlet set udgør det rammerne for en perfekt storm på energimarkederne.
Alle investorer med fokus på bæredygtighed vil allerhelst kaste sig ud i den grønne å, som ad åre bliver større, men glem ikke den brusende sorte flod, som du kan være med til at gøre mere ren.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Ville blive dyrere end en tur til månen
Det hele er dog ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Højere priser på gas og olie gør relativt set investeringer i grønne energikilder som fx sol og vind mere attraktive – men forvent ikke mirakler. Vi vil så gerne have en grønnere verden, men vi bliver nødt til at forstå, at det ikke bare sker hen over natten.

Hvis vi fra den ene dag til den næste stoppede med at bruge fossile brændstoffer, ville verden gå komplet i stå. I så fald ville vi havne i en dystopisk energikrise, så det hurtigt blev dyrere at oplade en Tesla end at komme til månen. Uanset om vi vil det eller ej, kommer vi til at gøre brug af sort energi mange år frem i tiden, og det bliver vi nødt til at være realistiske omkring.

Sort energi på den grønnest mulige måde
Det betyder imidlertid ikke, at vi skal holde igen med skubbe på for mere bæredygtig energi, men vil vi understøtte en positiv udvikling, handler det ikke kun om at fremme bæredygtige energikilder som sol og vind. Vi skal også sikre os, at producenterne af sort energi gør det på den grønnest mulige måde – fx ved at anvende grøn energi til den energikrævende udvinding af fossile brændstoffer eller kompensere for energiforbruget ved køb af CO2-kvoter. Heldigvis for os er der flere og flere sorte selskaber, der har forstået dette.

Alle investorer med fokus på bæredygtighed vil allerhelst kaste sig ud i den grønne å, som ad åre bliver større, men glem ikke den brusende sorte flod, som du kan være med til at gøre mere ren. Her kan der også være interessante investeringsmuligheder, der kan skubbe de sorte selskaber i en grønnere retning og bidrage til at understøtte en bæredygtig udvikling i en energihungrende verden.

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder