Kort fortalt

  • Kig på dit relative afkast, inden du falder helt i humørhullet. 
  • Optimer både sammensætningen af dine aktier og obligationer.
  • Vær opmærksom på mulighederne inden for obligationer.
  • Overvej evt. investment grade-obligationer i stedet for aktier i Europa.


Det er snart jul, det plejer at være godt for aktierne, men også her kan gaverne være mindre i år.

Over de sidste 34 år er to tredjedele af årets afkast fra globale aktier i gennemsnit kommet i årets sidste kvartal. Det viser en opgørelse fra investeringsbanken Bank of America Merrill Lynch. Men selv om det skulle bliver mindre i år, kan du selv gøre en masse for at gøre julen lidt bedre.

Det første du skal gøre er at acceptere, at når du investerer, vil der altid både være gode og dårlige år, og i år er et af de dårlige, for du har med stor sandsynlighed tabt penge på både aktier og obligationer. Men husk nu, at dine penge er investeret, fordi det over tid forventes at give et bedre afkast end at stå kontant. Inden du falder helt ned i humørhullet, så hold derfor i stedet fokus på, om dine aktier og obligationer hver for sig har gjort det bedre end markedet generelt – eller hvad du ellers har valgt af benchmark for dine investeringer. Også betegnet dit relative afkast, som er hvad du reelt bør måle dine evner som investor op imod.

De mere cykliske sektorer og ikke mindst vækstaktier har haft store udfordringer i år, og kan du finde noget kvalitet inden for disse segmenter, bør det være noget, du ser på. 
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 
Optimer både aktier og obligationer
Det næste du skal gøre er ikke kun at fokusere på den overordnede fordeling mellem aktier og obligationer i dine investeringer, men også at fokusere på den konkrete sammensætning af investeringer inden for hver aktivklasse.

Inden for aktier har defensive sektorer gjort det fantastisk i år sammenlignet med markedet generelt, men måske har det også medført, at de nu udgør en lidt for stor andel af dine aktier? De mere cykliske sektorer og ikke mindst vækstaktier har modsat haft store udfordringer i år, og kan du finde noget kvalitet inden for disse segmenter, bør det være noget, du ser på.

Inden for obligationer er der nu dukket endnu flere attraktive muligheder op i takt med, at renterne er steget. Men, og det er vigtigt, obligationer kommer med forskellige risici:

• Hvis obligationerne har en længere løbetid end din tidshorisont som investor, er der risiko for, at renterne er steget og kurserne dermed er faldet, når du en dag skal sælge obligationerne igen.

• Hvis du køber virksomhedsobligationer eller emerging markets-obligationer, kan de potentielt være svære at omsætte til fornuftige kurser i perioder, hvor bølgerne går rigtig højt på de finansielle markeder. Det kan være en udfordring, hvis der pludseligt opstår gode købsmuligheder fx i aktiemarkedet, som du gerne vil bruge pengene på i stedet.

LÆS OGSÅ: Chefstrategens guide til obligationer – derfor er de attraktive

Værd at vide om obligationer
Jo større risiko du er villig til at påtage dig, jo højere renter kan du hente fra obligationer. Mulighederne inden for obligationer er mange, og præcis som med aktier er det sund fornuft med en god spredning mellem forskellige typer obligationer. Og husk altid, at hvis du investerer i obligationer, der lokker med en højere rente end fx tyske eller amerikanske statsobligationer med tilsvarende tidshorisont, ja så er det, fordi du et eller andet sted løber en højere risiko, som du skal være bevidst om.

Vær også opmærksom på, at du efterhånden kan købe obligationer med en høj grad af sikkerhed og med kort løbetid – fx danske statsobligationer – som giver en fornuftig rente og er et rigtig interessant alternativ til kontanter.

Endelig er der også den mulighed, at du bytter om mellem aktier og obligationer. Har du fx en høj andel af europæiske aktier, som vi i parentes bemærket ikke forventer så meget af afkastmæssigt i det kommende år, kan du fx reducere andelen af europæiske aktier og i stedet købe europæiske investment grade-obligationer, som er virksomhedsobligationer med høj kreditkvalitet.

Vær hellere ude i god tid
Så ja, vi er historisk i den bedste periode på året for aktier, men denne gang kan være anderledes. I Danske Bank anbefaler vi fortsat investorer at have en forsigtig tilgang til risiko. Vi vil hellere komme for sent med at øge vores andel i aktier end at gøre det for tidligt.

Der kan dog stadig være tilpasninger, der bør foretages i porteføljen, og vi opfordrer investorer til at gøre det, inden vi kommer for langt ind i december. Dels bliver handelsvolumen lavere, jo tættere vi kommer på årsskiftet, hvilket kan påvirke priserne. Men endnu vigtigere kan du nå at få dine investeringer på plads, så du kan sende din portefølje på juleferie, undgå at sidde klinet til skærmen med markedsdata og i stedet nyde julen sammen med din familie.
 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder