Efter en barsk periode på de globale aktiemarkeder er den forestående regnskabssæson i USA imødeset med stor spænding. Kan flotte regnskaber fra de amerikanske selskaber lægge en dæmper på bekymringerne om handelskrig og teknologiselskabernes aktuelle modvind – eller skuffer selskaberne og forværrer markedsstemningen yderligere?

Vi forventer stærke regnskaber i USA, og det er vi ikke alene om. Det økonomiske opsving og den amerikanske skattereform har over en bred kam sendt indtjeningsforventningerne til de amerikanske selskaber til vejrs.

Således har analytikerne gennem årets første kvartal øget forventningerne med 5,4 pct. I en historisk kontekst er dette alt andet end normalt. Indtjeningsforventningerne falder typisk, og ser vi fem år tilbage – dvs. 20 kvartaler – så er EPS-estimaterne gennemsnitligt blevet nedsat med 3,9 pct. i løbet af disse kvartaler. Den aktuelle opjustering er rekordhøj og overstiger 2. kvartal 2004, hvor estimaterne blev skruet op med 4,8 pct.

Kigger vi ned på sektorniveau, er der tale om en bred fremgang. 10 ud af 11 sektorer er blevet opjusteret anført af energi (14,6 pct.), telekommunikation (14,1 pct.) og finans (11,3 pct.), og det er ikke kun for årets første kvartal, at den positive stemning slår igennem. Også for hele 2018 er analytikerne blevet mere optimistiske i forhold til ved årets begyndelse og forventer nu en indtjeningsvækst på 19,9 pct., hvilket er det højeste siden 2004.

LÆS OGSÅ: IT-aktier ramt af den perfekte storm

Flere årsager til høje forventninger
Optimismen skal ikke overraskende først og fremmest findes i den amerikanske skattereform, som sænker selskabsskatten. Derudover spiller det amerikanske og globale økonomiske opsving en kæmpe rolle, hvor en af de stærkeste afsmitningseffekter kommer fra det forhold, at olieprisen har stabiliseret sig i 50-70 USD niveauet. Yderligere gavner udsigten til højere amerikanske renter finanssektoren.

Men trods de positive og stærke regnskabsforventninger er aktiemarkederne som nævnt under belejring fra flere fronter i øjeblikket. USA og Kina krydser klinger på handelsområdet, og Facebooks problemer med misbrug af brugernes data har fået investorerne til at sætte spørgsmålstegn ved teknologiselskabernes forretningsmodel.  Begge dele har i en længere periode formået at overskygge, at det faktisk går godt i verdensøkonomien, og jeg fornemmer en stigende bekymring blandt flere investorer for, om vi har nået slutningen på bullmarkedet. Det vurderer vi ikke.

Til gengæld betyder sidste års flotte aktieafkast, at dårlige nyheder typisk rammer hårdt efter devisen ’højt at flyve, dybt at falde’. Samtidig er den højere volatilitet – dvs. de større markedsudsving – på aktiemarkedet i år i forhold til sidste år snarere en normalisering end et særsyn. 2017 var et sjældent roligt og udramatisk år, der ikke kan bruges som sammenligningsgrundlag.

Det er ikke så slemt endda
Historisk set er årets markedsudsving og kursfald på ingen måde noget, der skiller sig ud. Trods de seneste måneders turbulens er det amerikanske aktieindeks S&P 500 trods alt kun nede med ca. 3 pct. siden årets start, hvilket er vand sammenlignet med sidste års kursstigning på ca. 22 pct.

Selv om livet som investor p.t. kan virke gråt og trist, holder de stærke fundamentale forhold en hånd under udviklingen på aktiemarkederne, og vi forventer, at de amerikanske selskaber leverer varen i den forestående regnskabssæson og giver ny næring til bullmarkedet. Især teknologiselskaberne befinder sig i en situation, hvor opløftende regnskaber bør give anledning til mere upside end den potentielle downside ved skuffelser. Men selvfølgelig skal investorer ikke være blinde for risikoen for, at forventningerne generelt er skruet for højt i vejret, så vi får os en maveplasker.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.