Kort fortalt 

  • Mange danske selskaber nyder godt af strukturel vækst inden for sundhed og bæredygtighed.
  • Aktierne er til gengæld højt værdiansat.
  • Samtidig er der vigtige dele af aktiemarkedet, som danske aktier ikke giver dig eksponering mod.
Det danske aktiemarked er nu større end både det italienske og det spanske aktiemarked, målt på MSCI-indeks.

Det er en af konklusionerne i en analyse, der for nylig er udkommet fra investeringsbanken Morgan Stanley. Her konstaterer de også, at det danske aktiemarked det seneste årti har givet det bedste afkast af alle europæiske aktiemarkeder, og også i 2020 har danske aktier hidtil udviklet sig langt bedre end både europæiske og globale aktier generelt.
Mange danske selskaber nyder godt af en solid strukturel vækst, men som investor betaler man til gengæld også for det.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Fremmarchen for det danske aktiemarked fortæller noget om, at mange af de store selskaber i Danmark ofte er meget internationale, mens en del af de sydeuropæiske selskaber tit har en større eksponering mod deres hjemlige økonomier. Den helt afgørende forskel er dog, at det danske aktiemarked vægter tungt inden for sundhed og bæredygtighed, der nyder godt af stærke, langsigtede væksttrends. Samtidig har sundhed været en eftertragtet defensiv aktiesektor under coronakrisen, hvilket har været med til at løfte danske aktier i år.

Blandt verdens dyreste aktier
Det seneste årtis bedrifter er dog ingen garanti for, at danske aktier også vil stråle i det kommende årti, og samtidig er et andet faktum værd at bemærke. Danske aktier er også blandt de dyreste i verden målt på P/E, der angiver, hvad man som investor betaler pr. krones forventet indtjening i selskaberne i løbet af de kommende 12 måneder. Det kan altså godt være, at mange danske selskaber nyder godt af en solid strukturel vækst, men som investor betaler man til gengæld også for det – og selskaberne skal virkelig levere varen.Samtidig er det værd at hæfte sig ved, hvad man ikke får så meget af ved en investering i danske aktier. Her får du mindre eksponering over for de mere cykliske dele af aktiemarkedet – dvs. selskaber, der typisk klarer sig bedst i perioder med økonomisk opsving, og som derfor også har klaret sig dårligst igennem coronakrisen.

Taberne kan opleve ny interesse
Når coronavirussens greb om verden aftager i takt med fx fremkomsten af vacciner, forventer vi en acceleration i den økonomiske vækst, der blandt andet vil være understøttet af centralbankernes ekstremt lempelige pengepolitik. I det scenarie kan coronakrisens tabere opleve ny interesse, og det kan meget vel ske på bekostning af de sektorer, der har performet bedst under coronakrisen. Det er her, investorerne har allokeret penge og har gevinster.

En investering i danske aktier bør derfor altid komplementeres med investeringer i andre lande og sektorer, så du fx også får del i en potentiel cyklisk optur og er mindre sårbar, hvis en enkelt sektor eller et enkelt land ikke leverer.

Det går du også glip af
I et længere perspektiv ser vi stadig et stort potentiale i den strukturelle vækst inden for sundhed og bæredygtighed, men det bør ikke være de eneste fokusområder i dine investeringer. Samtidig er det ikke blot cykliske aktier, du får en svag eksponering mod på det danske aktiemarked, men også vigtige sektorer som IT og Kommunikationsservice. De nyder ligeledes godt af en stærk strukturel vækst som følge af øget digitalisering og automatisering, og disse sektorer bør også udgøre en obligatorisk del af dine aktieinvesteringer.

Danske aktier kan med andre ord ikke gøre det alene. Nok er de gode, men de er også dyre og mangelfulde.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde