Kort fortalt

  • Vi forventer ingen større markedsfald forårsaget af smittespredningen.
  • Alligevel kan coronavirussen bidrage til øget usikkerhed på de finansielle markeder.
  • En hård coronavinter kan forlænge den globale hovedpine med høj inflation.
  • Udviklingen er med til at præge vores aktieanbefalinger både i forhold til regioner og sektorer.


Vinteren banker på, og i takt med koldere vejr spreder coronavirussen sig i mange lande. Tyskland har fx set rekordhøje antal af nye tilfælde, i Danmark flirter vi med nye rekordniveauer, og også i mange andre europæiske lande ser vi øget smittespredning. I USA er smitten også begyndt at stige igen efter flere måneders fald og må forventes at stige mere i de kommende måneder.

Her sætter Danske Banks seniorstrateg Natalia Setlak ord på konsekvenserne set med investorøjne, og her er især den økonomiske vækst en nøglefaktor:
I øjeblikket har vi mere fokus på kapitalbevarelse end på at øge risikoen for at opnå et højere afkast. Det medvirker blandt andet til, at vi aktuelt anbefaler investorer at have en overvægt i amerikanske aktier i aktiedelen af deres porteføljer.  
Natalia Setlak, seniorstrateg i Danske Bank. 

Hvad betyder den nye coronabølge for den økonomiske vækst og de finansielle markeder?
”Barren for hårde restriktioner og nedlukninger er højere end tidligere på grund af øget udbredelse af vacciner. Samtidig ser vi i flere lande en tendens til, at restriktioner i højere grad rettes mod de ikke-vaccinerede og har begrænsede samfundsøkonomiske konsekvenser.

Under nedlukningerne sidste vinter så vi, at økonomien klarede sig langt bedre end tilbage i foråret 2020. Det tyder på, at selskaberne har lært at håndtere virkeligheden med coronavirus, og vi forventer et tilsvarende billede denne vinter – også selv om der måtte blive skruet op for restriktioner og nedlukninger. Dog kan en hård coronavinter forlænge eller forværre udfordringerne med forhøjet inflation, som vi har døjet med i år, og som udgør en markant underlæggende risiko for de finansielle markeder,” siger hun.

Hvorfor kan coronavirussen forværre inflationen – og hvordan rammer det investorer?
”Under coronakrisen har folk øget forbruget af varer til fordel for serviceydelser som fx rejser, og den store efterspørgsel efter varer har været med til at sende inflationen markant i vejret. Da forbrugeradfærden ikke er normaliseret på trods af udrulningen af vacciner, er inflationen forblevet høj, længere end vi havde forventet.

Selv om vi ikke forventer lige så hårde restriktioner som sidste vinter, kan den nye bølge af smittespredning godt påvirke adfærd og fx føre til langsommere normalisering af forbrugsmønstre mellem varer og ydelser. Fortsætter den høje inflation, kan det få centralbankerne til at stramme pengepolitikken hurtigere eller mere end forventet for at bremse inflationen, og det kan give et negativt stød til den økonomiske vækst og aktiemarkedet. Vores hovedscenarie er dog, at forbrugeradfærden delvist normaliseres i løbet første halvår 2022, og at det vil dæmpe inflationspresset."Hvilken rolle spiller Kina i forhold til de udfordringer?
”Kina håndterer coronaudbrud helt anderledes end de vestlige lande, da de kører en såkaldt nultolerancepolitik. Her kan selv et lille antal nye tilfælde føre til omfattende nedlukninger og intensiv testning i berørte områder. Da Kina på mange områder er blevet hele verdens fabrik, kan det føre til endnu større problemer med flaskehalse og længere leveringstider på mange varer i Europa og USA.

Mange virksomheders lagerniveauer er allerede meget lave, og yderligere problemer med de globale forsyningskæder kan føre til en situation med flere udsolgte varer og højere vareinflation i de kommende måneder. Hvis dette scenarie materialiserer sig, forventer vi dog, at vareinflationen vil begynde at aftage igen derefter."

Hvordan påvirker udviklingen i coronasmitten jeres anbefalinger til investorer?
”Selvom vi ikke forventer at se større markedsfald forårsaget af smittespredningen, kan den alligevel bidrage til stigende usikkerhed på de finansielle markeder. I øjeblikket har vi derfor mere fokus på kapitalbevarelse end på at øge risikoen for at opnå et højere afkast.

Det medvirker blandt andet til, at vi aktuelt anbefaler investorer at have en overvægt i amerikanske aktier i aktiedelen af deres porteføljer. I perioder med usikkerhed kan vi typisk se, at mange investorer søger mod USA, og at amerikanske aktier ofte er en tand mere robuste end mange andre aktier. Samtidig er smittespredningen og brugen af restriktioner også mere udtalt i Europa end i USA.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du overvægte de dyre amerikanske aktier

Når det gælder sektorfordeling, anbefaler vi overvægt i sektorerne kommunikationsservice og finans, hvilket blandt andet giver en balanceret risiko i forhold til renteudviklingen.

Forhøjet inflation og pengepolitiske stramninger kan sende renterne i vejret, hvilket finanssektoren vil nyde godt af. På den anden side ser vi fortsat potentiale i sektoren kommunikationsservice, som er den billigste blandt sektorerne med strukturel vækst – dvs. underlæggende vækst der er mindre afhængig af de økonomiske konjunkturer – og dermed bør sektoren ikke være så følsom over for renteudviklingen. Kommunikationsservice omfatter blandt andet bliv hjemme-aktier – dvs. aktier der nyder godt af at vi tilbringer mere tid i hjemmet – og de kan drage kortsigtet fordel af de stigende coronatilfælde. Det er fx selskaber inden for streaming, gaming og sociale medier.”


HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.

Denne publikation udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder