Udbruddet af coronavirus i Kina tager dag for dag til i omfang. Senest meldte de kinesiske myndigheder søndag ud, at personer ramt af virussen angiveligt kan smitte andre, før de selv udvikler symptomer.

Er situationen i Kina alvorlig? Ja, bestemt. Især fra et menneskeligt synspunkt, men også økonomisk. Skal man som investor sælge ud af sine aktier? Nej, det er absolut ikke vores opfattelse på nuværende tidspunkt. I Danske Bank har vi fortsat en overvægt af aktier i vores porteføljer.
Man skal som investor være varsom med at reagere alt for voldsomt på de eksterne chok, der jævnligt rammer de finansielle markeder.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Sådan rammer virussen økonomisk
Der er ingen tvivl om, at coronavirussen er et slag mod den kinesiske økonomi. Myndighederne i Kina har i disse år stort fokus på at gøre væksten mindre afhængig af eksport og mere drevet af hjemligt forbrug, og forbruget lider, når millioner af kineserne er ramt af transportrestriktioner, attraktioner lukker ned, og folk er bange for at bevæge sig udenfor. Samtidig gør sammenfaldet med det kinesiske nytår ekstra ondt, fordi det traditionelt er den periode, hvor kineserne rejser mest og bruger flest penge.

Søndag oplyste myndighederne tilmed, at de har planer om at forlænge ferien i forbindelse med nytåret for at undgå yderligere smittespredning, og det vil også påvirke økonomien.

Det helt store spørgsmål – den store usikkerhedsfaktor – består selvfølgelig i, hvor hurtigt kineserne får inddæmmet sygdommen, og om den bider sig fast andre steder i verden? De kinesiske myndigheder lader heldigvis til at være meget åbne omkring udviklingen, og det er positivt for bekæmpelsen af virussen både i Kina og udlandet.

Forventer ingen længerevarende effekt
Selv om kinesiske aktier oplevede et markant dyk i den forgange uge, har reaktionen på de globale aktiemarkeder foreløbig været begrænset. Til gengæld faldt renterne mærkbart i både Europa og USA – en forventelig reaktion på øget usikkerhed.

Afhængig af sygdomsudbruddets fortsatte udvikling kan vi sagtens få stærkere reaktioner på de finansielle markeder i den kommende tid, og især kinesiske aktier vil i sagens natur være sårbare. Men som udgangspunkt – og indtil andet er bevist – må coronavirussen forventes at være en usikkerhedsfaktor af forholdsvis forbigående karakter. Et af de bump, der jævnligt kommer på vejen på de finansielle markeder.

Dermed er det heller ikke en faktor, vi forventer vil få længerevarende og mere fundamental negativ effekt på den økonomisk vækst og afkastpotentialet på de finansielle markeder.

Pilen peger fortsat opad for aktierne
Generelt viser historien os, at man som investor skal være varsom med at reagere alt for voldsomt på de eksterne chok, der jævnligt rammer de finansielle markeder. Ofte er de negative reaktioner ret flygtige.

Selv om vi er meget opmærksomme på udviklingen, er vores forventning fortsat, at globale aktier vil give et fornuftigt afkast i 2020. Vi forventer fortsat, at stabil global vækst, stærke arbejdsmarkeder og lempelig pengepolitik fra centralbankerne vil gøre aktier mere attraktive end obligationer det kommende år. Samtidig forventer vi, at centralbankerne står klar til at lempe yderligere eller i længere tid, hvis udviklingen i coronavirussen giver behov for ekstra understøttelse af den økonomiske vækst. 

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.


Hvis du overvejer at investere din opsparing

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde