1. Hvad er årsagen til handelskrigen mellem USA og Kina?
Donald Trump er træt af det store handelsunderskud med Kina, hvor amerikanerne køber langt flere varer i Kina end omvendt. Han vil have kineserne til at købe flere amerikanske varer, ligesom han vil have nemmere adgang for amerikanske selskaber til det kinesiske marked. Samtidig mener amerikanerne, at kineserne stjæler amerikansk teknologi. Donald Trump vil derfor også have bedre beskyttelse af amerikanske selskabers intellektuelle rettigheder og patenter.

Handelskrigens dybere lag er en amerikansk frygt for, at kineserne vil overtage amerikanernes globale dominans inden for IT, blandt andet ved at tappe amerikanerne for avanceret teknologi.

LÆS OGSÅ: Den virkelige årsag til handelskrigen.

2. Hvem af parterne lider mest under handelskrigen?
Umiddelbart har handelskrigen ramt den kinesiske økonomi hårdere end den amerikanske. Mens vi fortsat ser rigtig stærke væksttal i USA, har kineserne det seneste år oplevet en uventet stor vækstnedgang. De solide amerikanske nøgletal er formentlig også en væsentlig årsag til, at Donald Trump de seneste uger har strammet skruet yderligere over for kineserne. Her og nu har han sit på det tørre på hjemmefronten og selvtilliden i orden. I et større perspektiv har handelskrigen dog ingen vindere – heller ikke Europa, hvor eksportvirksomheder har været ramt af aftagende kinesisk efterspørgsel.

3. Hvad har handelskrigen foreløbig ført med sig af gensidige sanktioner?
Amerikanerne har indført straftold på kinesiske eksportvarer for 250 mia. dollar – og kineserne har gengældt med straftold på amerikanske eksportvarer for 110 mia. dollar. Foreløbig har Donald Trump dog så vidt muligt undgået straftold på varer, der rammer de amerikanske forbrugere direkte.

4. Hvorfor er konflikten accelereret de seneste uger?
Amerikanerne og kineserne har gennem længere tid forhandlet om de fremtidige rammer og vilkår for gensidig handel. Ifølge amerikanerne flytter kineserne dog løbende mållinjen i forhandlingerne og løber fra de ting, amerikanerne troede, at der var enighed om. Her besluttede Donald Trump i fredags at sætte hårdt mod hårdt og øge presset på kineserne ved at løfte straftolden fra 10 til 25 pct. på kinesiske eksportvarer for 200 mia. dollar fra 10. maj. Hidtil har kineserne dog ikke vist villighed til at forhandle med en pistol for panden, og siden har de da også varslet, at de fra 1. juni vil forhøje straftolden til 25 pct. på amerikanske varer for 60 mia. dollar.

5. Hvad har amerikanerne og kineserne yderligere af potentiel ammunition over for hinanden?
Kineserne har en langt større eksport til USA end omvendt, og det betyder også, at kineserne er ved at løbe tør for nye amerikanske varer at lægge straftold på. Modsat er der stadig kinesisk eksport på op imod 300 mia. dollar, som amerikanerne endnu ikke har lagt straftold på. Her har Donald Trump senest meldt ud, at han stadig overvejer sine muligheder, men udfordringen er, at told på disse varer i langt højere grad vil ramme de amerikanske forbrugere – og dermed også de amerikanske vælgere. Med præsidentvalget i USA næste år er det bestemt ikke et ønskescenarie for Donald Trump.

Kineserne har yderligere mulighed for at gøre livet surt for amerikanske selskaber, der opererer i Kina – som fx Boeing, Nike, Tesla, General Motors og Intel – ved blandt andet at forsinke toldbehandlinger og indføre forskellige former for skærpet regulering. Det vil dog underminere kinesernes egne bestræbelser på at sælge Kina som et attraktivt sted for udenlandske virksomheder at investere.

Vælger kineserne at købe færre amerikanske landbrugsvarer, kan de yderligere ramme Donald Trump på et ømt punkt, da mange amerikanske bønder er klassiske Trump-vælgere. Bønderne har allerede mærket en faldende efterspørgsmål, og bliver det værre, kan det i sidste ende blive nødvendigt for Donald Trump at give tilskud til bønderne for at holde ro på baglandet.

6. Hvordan forventer du, at handelskonflikten vil udvikle sig herfra?
Forventningen om en snarlig handelsaftale mellem USA og Kina har været en af årsagerne til de stigende aktiekurser i 2019. Her er den seneste udvikling et markant tilbageslag i forhandlingsforløbet, og derfor har vi også set kursfald de seneste uger. I Danske Bank har vi stadig en klar forventning om, at amerikanerne og kineserne får indgået en fornuftig handelsaftale, men det kan vare længere tid, end vi hidtil har regnet med. Nu skal vi måske ind i andet halvår af 2019, før de når i mål. Der er dog ingen tvivl om, at begge parter ønsker en aftale. Alle taber på handelskrigen.

7. Hvad er worst case-scenariet?
Worst case-scenariet er, at handelskrigen bliver yderligere optrappet og trækker i langdrag. De forhøjede toldsatser øger priserne på materialer, komponenter og færdige produkter, og det er negativt for både virksomheder og forbrugere. Jo mere kineserne og amerikanerne skruer op for toldsatserne, og jo længere konflikten varer ved, jo hårdere vil handelskrigen ramme den globale vækst – og dermed også de finansielle markeder. I værste fald kan det sende global økonomi ud i en recession.

8. Hvordan skal man efter jeres vurdering forholde sig til handelskrigen som investor?
Overordnet set fastholder vi vores lille overvægt i aktier i vores porteføljer – og vores tilsvarende undervægt i obligationer. Vi forventer fortsat, at aktier i løbet af de kommende 12 måneder vil give et mere attraktivt afkast end obligationer.

På nuværende tidspunkt vurderer vi nemlig stadig, at global økonomi er stærk nok til at modstå modvinden fra handelskrigen. Centralbankerne understøtter økonomierne med lave renter, og vi ser opløftende økonomiske data fra både Europa, USA og Kina, hvor de kinesiske myndigheder i parentes bemærket har stimuleret økonomien for at modvirke de negative effekter af handelskrigen. Samtidig ser vi fornuftige indtjeningsestimater fra selskaberne.

Men der er ingen tvivl om, at risikoen er højere end for et par uger siden, og at vi på kort sigt kan forvente fortsatte kursudsving. Hver eneste lille udmelding fra amerikanerne og kineserne bliver vendt og drejet af analytikere og investorer i disse dage.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde