Hvis aktiemarkedet var en boksering, var der tale om en teknisk knockout, da kurserne styrtdykkede i sidste uge. Det første hårde stød på kæben blev sat ind, da amerikanske data varslede højere inflation end forventet, og det sendte renterne i vejret og aktiekurserne ned. 

Men den endelige knockout blev sat ind af tekniske faktorer, som intet har med den overordnede økonomiske udvikling af gøre, for den er fortsat rigtig stærk. Derfor forventer vi også et stærkt comeback på aktiemarkedet.

Det begyndte i USA
Epicenteret for sidste uges globale kursfald var de amerikanske aktier, hvor store investeringer i såkaldte short volatility-fonde var med til at vælte læsset. Det kræver nok en nærmere forklaring, og den kommer her:

Aktiemarkedet har de seneste par år oplevet en helt usædvanligt stabil optur. Selv i opgangstider på aktiemarkedet er det ellers normalt med midlertidige korrektioner undervejs, men det har vi i længere tid været stort set forskånet for. Før den forgangne uges drama var der gået mere end 400 handelsdage, uden at de amerikanske aktier på ét eneste tidspunkt var faldet mere end 5 pct. i forhold til den seneste markedstop. Kurserne blev bare ved og ved med at stige uden nævneværdige kursudsving – også betegnet volatilitet – undervejs. 

Stille og roligt bredte der sig en overbevisning om, at vi var trådt ind i en ny æra af lav volatilitet på aktiemarkedet. Investorer begyndte ligefrem at spekulere i, at volatiliteten ville forblive lav – fx via short volatility-fonde, hvor afkastet afhænger af volatiliteten på aktiemarkedet. Groft sagt; jo lavere volatilitet, jo højere afkast. Det kan fx være investeringer, der via forskellige finansielle instrumenter er knyttet til VIX-indekset over den forventede volatilitet i det amerikanske aktieindeks S&P 500. Populært betegnet frygtens indeks.

Frygtens indeks gik amok
Da inflationen og renterne satte det første hårde stød ind mod aktiemarkedet, begyndte aktiekurserne og volatiliteten imidlertid at røre på sig, og på kort tid steg VIX-indekset til det højeste niveau i mere end to år. Det smadrede værdien af short volatility-fondenes investeringer og forstærkede aktiesalget, som spredte sig som ringe i vande.

Volatilitet er et bredt anvendt begreb for risiko. Jo større kursudsving en investering har, jo højere risiko er forbundet med investeringen. Volatilitet er derfor blevet et vigtigt værktøj til at styre risikoen i mange investeringsstrategier. Det kan fx være fonde, der sigter mod et konstant niveau af volatilitet i deres investeringer – og da volatiliteten på aktiemarkedet pludselig gik amok, blev de nødt til at sælge ud af aktier for at fastholde deres volatilitetsmål. Det medførte en lavine af salg, som blandt andet også udløste mekaniske stop loss-handler, hvor computere automatisk begyndte at sælge ud på vegne af investorer for at beskytte gevinster eller reducere tab. Sneboldseffekten var en realitet.

Kampen er ikke fløjtet af endnu
Og dramaet er ikke nødvendigvis ovre. Ifølge analytikere hos investeringsbankerne J.P. Morgan, Bank of America og Barclays er der stadig fonde, der er nødt til at sælge aktier for omkring 200 milliarder dollar for at tilpasse deres risiko til deres volatilitetsmål. Det kan presse aktiemarkedet yderligere. Samtidig vil der i denne uge være stort fokus på data for inflationen i forbruger- og producentpriserne i USA. Disse data, der kommer onsdag, kan enten berolige markederne eller udløse en ny chokbølge af volatilitet. Vi forventer dog, at inflationsdata for januar vil vise, at kerneinflationen fortsat er afdæmpet, og det kan i så fald føre til lettelse på de finansielle markeder. 

Præcis hvornår vi er forbi den aktuelle markedsuro, er umuligt at spå om, men på et mere overordnet plan er den globale økonomiske udvikling så stærk, at vi fortsat ser positivt på aktiemarkedet i 2018. Vi forventer fortsat pæne stigninger i selskabernes indtjening, og derfor har vi fortsat en overvægt i aktier og en undervægt i obligationer. Falder aktiekurserne yderligere herfra, betragter vi det i højere grad som en købsmulighed end et salgssignal.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.