Kort fortalt 

  • Selv om teknologiaktier er steget betydeligt mere end markedet generelt det seneste årti, ser vi fortsat et interessant afkastpotentiale i sektoren.
  • Teknologiselskaberne fremstår over en bred kam som nogle af de mest solide selskaber.
  • Vi anbefaler generelt en bred eksponering mod sektoren.
Kærlighed er skønt, men som investor må du aldrig blive så forelsket i en aktie eller sektor, at du ukritisk klamrer dig til dine investeringer. Imidlertid er det mindst lige så vigtigt, at du ikke bliver låst fast i et negativt syn på aktier eller sektorer, der ikke længere fortjener deres dårlige omdømme.

Jeg møder desværre stadig mange investorer over 40 år, der hænger fast i fortiden, når det gælder teknologi. De har aldrig rigtig rystet dot.com-boblens kollaps omkring årtusindeskiftet af sig og tænker stadig på teknologiaktier som noget farligt og usikkert, de hellere må holde nallerne fra. En lunefuld modedille, der snart brænder ud.

De mangler stadig at erkende, at teknologi ikke blot er kulørt krymmel på kagen i dagens samfund, men den vel nok vigtigste ingrediens i kagedejen overhovedet. Samtidig har de ikke indset, at deres smartphone og iPad alene udgør toppen af nutidens teknologiske kransekage.
Som dansk investor er det nemt at undervurdere eller overse teknologisektorens betydning.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Central frontlinje i kampen om markedsandele
På tværs af alle brancher er ny teknologi blevet en helt afgørende konkurrenceparameter, hvor virksomheder investerer tungt i automatisering og digitalisering for at forbedre kundeoplevelsen og reducere omkostninger. Teknologi udgør i dag den vigtigste frontlinje i kampen om markedsandele – sådan har det efterhånden været længe, og sådan fortsætter det efter min bedste overbevisning.

Siden finanskrisen har teknologiaktier leveret et langt højere afkast end aktiemarkedet generelt, og den høje andel af teknologiselskaber i USA er den primære årsag til, at amerikanske aktier i den periode er stukket af fra globale aktier. De seneste års stigninger skyldtes blandt andet udvikling af mobilnettet samt at virksomheder i stigende grad kaster sig over cloud computing, big data og kunstig intelligens. Et andet interessant vækstområde er digital sikkerhed, og de kommende år bliver udrulningen af det hurtige 5G-internet formentlig også et kæmpe tema.

Samtidig giver coronakrisen på flere fronter blot ekstra medvind til teknologi – blandt andet i forhold til hjemmearbejdspladser samt teknologi til understøttelse af e-handel og digital underholdning.

Mange investorer har en blind vinkel
Som dansk investor er det nemt at undervurdere eller overse teknologisektorens betydning, da vi – desværre – stort set ikke har teknologiselskaber på vores hjemlige aktiemarked. Ser vi på det globale aktiemarked (MSCI World Index), udgør teknologi 19 pct. af markedet, mens det tilsvarende tal er 1,5 pct. for det danske C25-indeks, hvor softwareselskabet Simcorp er eneste teknologiselskab i flokken.

Teknologiaktier er imidlertid blevet et must i enhver aktieportefølje, og fraværet af danske teknologiaktier er i mine øjne den vigtigste enkeltårsag til at bevæge sig ud over landets grænser og investere i udenlandske aktier. Ellers har man simpelt hen en blind vinkel i sin portefølje og risikerer at blive kørt agterud som investor.

Derfor ser sektoren fortsat interessant ud
Det seneste årtis store stigninger for teknologiaktier er naturligvis ingen garanti for fremtidige stigninger, men overordnet ser vi i Danske Bank fortsat et interessant afkastpotentiale i teknologiaktier. Man kunne frygte, at vi med sektorens store stigninger nærmer os en boble, men det ser vi ingen væsentlige tegn på.

Efter vores vurdering har teknologiselskaberne generelt fortsat en vækst i indtjeningen, der giver potentiale for fremtidige kursstigninger, og samtidig fremstår teknologiselskaberne over en bred kam som nogle af de mest solide selskaber med lav eller ingen gæld og stærke cash flows.

Vi foretrækker bred eksponering mod teknologi
Det er attraktive egenskaber set med investorøjne – men selvfølgelig intet værn mod kursfald. Dog kan vi se, at teknologiaktierne generelt har klaret sig bedre gennem coronakrisen end aktiemarkedet generelt, dvs. at de er faldet mindre i kurs. Til gengæld kan der meget vel være andre sektorer, der på kortere sigt vil klare sig bedre, når global økonomi begynder at komme op i gear igen.

Det rokker dog ikke ved det store potentiale i sektoren på længere sigt, og i Danske Bank har vi aktuelt en overvægt i teknologiaktier. Det er imidlertid vigtigt at huske, at teknologiaktier er et vidt begreb, og at der både vil være vindere og tabere. Nye interessante selskaber vil komme til i de kommende år, mens andre eksisterende selskaber vil miste terræn og i værste fald gå til grunde, og derfor anbefaler vi generelt en bred eksponering mod sektoren.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde