Sommerens hedebølge har ikke kun ramt de nordiske lande, men har også givet hedeslag til flere af de amerikanske IT-aktier, der er bukket under i sommervarmen efter skuffende regnskaber.

Netflix skød nedturen i gang med et regnskab, der ikke indfriede forventningerne til antallet af nye abonnenter, og siden er aktiekursen faldet omkring 15 pct. Samme historie gentog sig med Twitter (-17 pct.) og Facebook, som mildest talt forblødte og satte negativ dagsrekord for aktien med et fald på knap 20 pct., der udraderede 120 mia. dollar af selskabets markedsværdi.

Kursfaldene har været et set-back for den fænomenale optur, der har præget IT-sektoren de seneste år og sat alle andre sektorer til vægs – ikke mindst drevet af FANG+, som er en populær betegnelse for 10 af de mest omsatte teknologiaktier. FANG+ omfatter blandt andet selskaberne Facebook, Amazon, Netflix og Google (i dag Alphabet), hvis forbogstaver danner forkortelsen FANG, samt selskaber som fx Twitter, Apple og Tesla.

Siden begyndelsen af 2015 er de 10 selskabers aktiekurs (ligevægtet) steget med 193 pct., og frem til midten af juni var FANG+ steget næsten 37 pct. alene i 2018. Her er vi ikke længere. Nu er årets stigning nede på knap 23 pct., hvilket dog stadig er et fornemt afkast.

Højt at flyve, dybt at falde
Er vi overraskede over de store kursfald? Egentlig ikke, for forventningerne til selskaberne har været skyhøje, og investorerne har været massivt eksponerede mod selskaberne, hvilket har drevet aktiekurserne og prisfastsættelsen op.

Så længe selskaberne har leveret, er belønningen kommet i form af fortsat stigende aktiekurser, og vi har været vant til, at FANG+ kvartal efter kvartal har slået forventningerne, hvilket har fået investorerne til at flokkes om aktierne.

Nu er skuffelserne imidlertid begyndt at dukke op, og så falder hammeren. Ydermere slår den typisk hårdere, fordi der har været inddiskonteret høje forventninger til fremtiden i aktiekurserne.

Heldigvis har investorerne været i stand til at skille skidt fra kanel i FANG+. De selskaber, som har leveret, er blevet belønnet – som fx Apple, der torsdag rundede en magisk milepæl med en markedsværdi på 1000 mia. dollar efter en kursstigning på næsten 10 pct. siden regnskabet tidligere på ugen.

Også Amazon leverede en historisk stærk bundlinje, men her var belønningen dog mindre med en stigning på beskedne 0,5 pct. dagen efter regnskabet. Selskabet skuffede marginalt på omsætningsvæksten, som har været den vigtigste parameter for investorerne gennem længere tid.

LÆS OGSÅ: Uden IT var USA ingenting

Er det begyndelsen på enden for IT?
Sommerens begivenheder har fået mange investorer til at spørge sig selv, om tilbagefaldet for FANG+ er et varsel om begyndelsen på enden for IT-sektoren i den gule førertrøje på aktiemarkedet?

Det korte svar er: Nej, det tror vi ikke. Teknologi er stadig fremtiden, men konkurrencen er tiltaget og vil kun blive hårdere. Det betyder, at vi investorer fremadrettet skal være mindre tilbøjelige til at skære FANG+ over en kam.

Ydermere skal historiens vingesus heller ikke glemmes. Engang hed det mest hotte sociale medie MySpace, og de helt unge var på Arto, i dag er det Facebook og SnapChat, og i morgen er det måske en social platform, som fx har bedre styr på datasikkerhed og privatliv.

Fællesnævner smuldrer bort
En drivkraft på tværs af FANG+ har indtil nu været den høje omsætningsvækst, som selskaberne har haft, men den fællesnævner er så småt ved at smuldre bort. Facebook er triggeren her, og de næste par kvartaler vil investorerne have meget fokus på, om selskabets vækstkurve som varslet er knækket, og om andre selskaber er på vej i samme retning.

Samtidig skal man heller ikke glemme, at vækstaktier stortrives i et opsving, som vi har nydt godt af de senere år. IT er en cyklisk sektor, og når opsvinget ender, kan vi forvente at se en rotation fra cykliske sektorer til mere defensive sektorer, hvilket i så fald vil reducere afkastet fra IT-aktier.

Der er altså flere usikkerhedsfaktorer, der hober sig op forude, men foreløbig fastholder vi IT-sektoren på overvægt. Trods usikkerheden gemmer der sig stadig et stort kurspotentiale i sektoren.

Det er imidlertid vigtigt ikke at stirre sig blind på FANG+, for teknologi er meget mere end det – heriblandt også datasikkerhed og semiconductors. Som investor skal man også være forberedt på, at FANG+ ikke længere kun vil bevæge sig opad, og det kræver en selektiv tilgang, når de enkelte investeringer udvælges til porteføljen.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.