Nogle vil nok mene, at det allerede går lige lovlig hurtigt med den teknologiske udvikling, og at der ikke er behov for at sætte yderligere turbo på udviklingen. Men ikke desto mindre tegner 2018 til at blive et år, hvor flere markante trends vil få yderligere luft under vingerne.

En af disse trends er digitale assistenter, hvor der er godt gang i salget globalt. En digital assistent kan modtage og forstå simple mundtlige beskeder fra dig – som fx ønsker om at høre bestemt musik, skrue ned for lyset, nedfælde en indkøbsliste eller høre vejrudsigten – og teknologien bliver stadig mere effektiv og sofistikeret. Amazons Alexa kæmper ihærdigt med Google Home om at blive den foretrukne gatekeeper til vores intelligente hjem, og tilsammen sidder de på 92 pct. af verdensmarkedet. Alexa tyvstartede med et års forspring, men Google gør indhug i dominansen, og udviklingen kommer bestemt ikke til at stå stille.

Hype er ingen garanti for afkast
Andre teknologier, der med garanti vil høste overskrifter og opmærksomhed, er blockchain og 5G. Blockchain er krypteringsteknologien bag valutaen Bitcoin og gør det blandt andet muligt at overføre værdier mellem to parter uden en tredjepart – fx en bank – som mellemled. 5G er næste generation af netværk, der vil få vores nuværende 4G-netværk til at blegne. 

Men selv om det er interessante teknologier, der kan få markant effekt på vores hverdag, skal vi passe på med at lade os rive med af hypen. En teknologi kan godt slå igennem, uden at aktiekursen følger med. Et godt eksempel er den store begejstring for 3D-print for få år siden. Teknologien lever i bedste velgående, men de hypede, rene 3D-selskaber er faldet markant siden da. 

Samtidig er det værd at huske, at en teknologi ikke nødvendigvis skal være ny og spændende for at udgøre en attraktiv investering. Med det in mente vil jeg pege på en velkendt kandidat som den mest interessante teknologiske supertrend i 2018: Big data. 

Fødekæde med stor effekt
Jeg forventer, at big data og fødekæden omkring big data vil få et endnu større fodfæste, da beviserne for deres effekt på virksomhedernes bundlinje og kundernes tilfredshed bliver stærkere og stærkere. Det medfører uvægerligt, at endnu flere selskaber og offentlige institutioner vil slå til og integrere big data, for øget indtjening eller mærkbare besparelser er en ekstremt stærk drivkraft for nye teknologier. Samtidig – og absolut ikke uvæsentligt – så skal man ikke længere være raketforsker for at tolke de output, som big data munder ud i, hvilket forstærker udbredelsen.

Big data dækker kort fortalt over, at man via indsamling og analyse af store mængder data er i stand til at se mønstre og sammenhænge, som kan anvendes til alt lige fra at forudse kunders næste køb til at forebygge sygdomme. Fødekæden omkring big data er de teknologier, der giver input af rå data og spytter output ud på baggrund af de bearbejdede data. Det er fx internet of things, hvor stadig flere af de ting, vi omgiver os med, har digitalt forbundne sensorer, der opsamler data, cloud computing, hvor data opsamles og lagres i ’skyen’, eller artificial intelligence – altså kunstig intelligens – der træffer kløgtige beslutninger på baggrund af data.

LÆS OGSÅ: Aktier for den spilleglade investor

Du bidrager til udviklingen
Og selv om vi forbrugere ikke umiddelbart er opmærksomme på det, bidrager vi løbende til udviklingen af teknologierne bag og har gjort det i årevis. Vores adfærd læses og analyseres, når vi søger på nettet, eller når vi bruger digitale løsninger. Det klassiske eksempel er streamingtjenesten 

Netflix, der ud fra dine tidligere valg af film og tv-serier ved, præcis hvad du vil have, og fastholder dig som kunde ved at stopfodre dig med mere af det samme. Hvis I er tilstrækkeligt mange kunder med samme præferencer, producerer de sågar selv indholdet til dig. Det er big data i praksis, og denne udvikling vil blot tage til i de kommende år indenfor ikke blot underholdning, men alle former for forbrug.

Men en ting er forbrugerrelaterede selskaber som Netflix, noget andet er produktionsvirksomhederne. Her er big data-fødekæden mindst lige så betydningsfuld. Henry Ford gav os samlebåndet, og internt of things og big data gør fabrikshallerne smartere og giver fremsynede producenter muligheden for at optimere deres produktion. En mere lean virksomhed står stærkere overfor en konkurrent, hvilket kan få markant kurseffekt på begge selskaber, men med modsat fortegn.

Teknologiens vindere og tabere
For os investorer stiller det store krav, for ikke alene skal vi finde de teknologiselskaber, som står bedst positioneret til at sælge den software og hardware, der indgår i big data-fødekæden. Mindst lige så vigtigt bliver det at identificere de selskaber i andre sektorer, som formår at bruge big data mest optimalt – samt at få solgt aktier i selskaber, som misser udviklingen. 

Samtidig har vores IT-begejstring også en markant bagside, nemlig datatyveri. Big data og internet of things med millioner af sensorer i flere og flere produkter gør hele systemet mere sårbart overfor hackere, og i takt med at vores data bliver mere værdifulde, vil behovet for at beskytte dem øges. IT-sikkerhed er ikke en ny trend, men det er desværre en omkostning, der følger med, når vi bevæger os længere ind i den digitale verden, og det gør vi i 2018. Men selv en negativ trend som IT-sikkerhed åbner naturligvis også muligheder som investor.
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.