Del

Ufarligt spøgelse hjemsøger aktiemarkedet

KLUMME: I skyggen af handelskrigens hærgen spreder en ny faktor frygt og nervøsitet på de finansielle markeder, fortæller Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Handelskrigen mellem USA og Kina er simpelt hen gaven, der bliver ved med at give – senest da finansdirektøren i den kinesiske teknologikæmpe Huawei i denne uge blev anholdt i Canada efter anmodning fra de amerikanske myndigheder.

Meng Wanzhou hedder hun, og hun er lidt af en celebrity i Kina, datter af selskabets grundlægger. Amerikanerne mistænker Huawei for at have omgået internationale sanktioner rettet mod Iran, og anholdelsen gøder bestemt ikke jorden for en snarlig forhandlingsløsning på handelsstriden mellem de to lande. Kineserne er rasende.

Anholdelsen sendte derfor også chokbølger gennem de finansielle markeder med store aktiekursfald til følge. De nye kursudsving føjer dermed endnu en dimension til det paradoks, der præger de finansielle markeder i øjeblikket: Økonomien er generelt sund og stærk, og virksomhederne øger deres indtjening, men alligevel falder aktiekurserne. Hvad er der galt?

Et nyt spøgelse på slottet
Investorer forsøger ihærdigt at finde en forklaring på det uforklarlige. Det er helt menneskeligt. Her får handelskrigen naturligvis meget opmærksomhed, men en anden faktor er også på kort tid blevet et spøgelse, der hjemsøger de finansielle markeder: Den amerikanske rentekurve.

Men hvad er det så med rentekurven, der er så pokkers interessant og skrækindjagende?

Rentekurven viser forskellen på den korte og den lange rente, og historisk set har renteforskellen mellem den 2-årige og 10-årige rente i USA været en af de bedste indikatorer på en forestående økonomisk nedtur. Alle tidligere recessioner er kommet i kølvandet på en invertering af renteforskellen – dvs. når den 10-årige rente er blevet lavere end den 2-årige, hvor det normalt er omvendt.

Teknisk set afspejler en invertering af rentekurven en forventning om, at den amerikanske centralbank på sigt vil få behov for at stimulere økonomien igen ved at sænke renten – og disse forventede fremtidige rentesænkninger indprises først i de lange renter, som dermed bliver lavere end de korte.

LÆS OGSÅ: Aktierne indhenter det tabte i 2019.

Investorer amok på Google
En invertering af rentekurven bliver betragtet som et meget stærkt faresignal, og her er det, at investorer nu mener at have fået øje på noget ubehageligt: Den 5-årige amerikanske rente er – i hvert fald kortvarigt – blevet en anelse lavere end den 2-årige rente. Altså en invertering af renteforskellen mellem den 2-årige og 5-årige rente.

Vi taler altså ikke om en klassisk invertering mellem den korte og den lange rente, men en anden variant. Alligevel har det fået mange investorer op i det røde felt og udløst så stor bekymring, at antallet af Google-søgninger på begrebet ’inverted yield curve’ – dvs. inverteret rentekurve – er eksploderet og har nået sit højeste niveau nogensinde, og det bidrager bestemt ikke til at dæmpe den aktuelle uro på aktiemarkedet.

Men betyder det, at vi skal være bange? Nej. Overhovedet ikke. Hvis man tror på, at historien gentager, så faktisk tværtimod. De tre seneste gange, vi har oplevet en invertering mellem den 2-årige og 5-årige rente, er det amerikanske aktieindeks S&P 500 efterfølgende steget 29, 56 og 37 pct.!

Det er naturligvis ingen garanti for, at det også vil ske fremover. Men det burde aflive enhver frygt for, at inverteringen varsler en forestående katastrofe på aktiemarkedet. Spøgelset er med andre ord ganske ufarligt.

Lange udsigter for farlig invertering
Og hvad renteforskellen mellem den 2-årige og den 10-årige rente angår, er der ikke udsigt til en invertering i nær fremtid. Det er rigtigt, at renteforskellen de seneste år gradvist er blevet indsnævret og nærmer sig en invertering, men i Danske Bank forventer vi ingen invertering de kommende 12 måneder. Og selv når eller hvis inverteringen indtræffer, er der ingen grund til at gå i panik. Historisk set er der typisk gået 10-12 måneder, fra inverteringen er indtruffet, til S&P 500-indekset er toppet.

Trods den aktuelle uro på de finansielle markeder holder vi derfor også fast i vores overvægt i aktier og vores tilsvarende undervægt i obligationer. Når vi ser på de store linjer i økonomien, er vi stadig fortrøstningsfulde og forventer, at aktier over de kommende 12 måneder vil give et betydeligt højere afkast end obligationer. Men det bliver formentlig med fortsat høj bølgegang undervejs.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.