Ifølge et gammelt ordsprog skal du sælge dine aktier i maj og først købe igen i oktober. Det viser historiske afkastdata, men statistik er en løjerlig og fleksibel større. Du kan næsten altid finde en statistik, der understøtter et hvilket som helst synspunkt. Fx viser data fra Bank of America Merrill Lynch, at amerikanske aktier historisk har det rigtigt godt fra juni til august i det første år for en ny præsident. Det indikerer altså, at du burde købe flere aktier nu i stedet for at sælge.

I Danske Bank skruer vi dog hverken op eller ned for aktierne i øjeblikket, men fastholder vores lille overvægt i aktier – dvs. at vi fortsat har en lidt højere andel af aktier i vores rådgivningsporteføljer, end vi forventer at have på lang sigt. Historiske statistikker bør ikke være afgørende pejlemærker, nu hvor vi befinder os i en situation ulig noget, vi nogensinde har prøvet før: En global nedlukning af økonomien og en efterfølgende genåbning.
Vi har en lille overvægt i cykliske aktier, som typisk performer bedst i økonomiske opgangstider.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Vi er i ukendt farvand
Det er imidlertid også en situation, der kræver en vis ydmyghed som investor. Vi er i ukendt farvand, der byder på komplekse problemstillinger – aktuelt en udbredt frygt for inflation som følge af et massivt efterspørgselsboom. Derfor har vi i Danske Bank også meget fokus på den rette balance i vores aktieinvesteringer. Som investor gælder det nemlig ikke blot om at beslutte, hvor mange penge du vil investere i aktier, men også om løbende at optimere sammensætningen af aktier.

Og hvad er så den optimale sammensætning af aktier lige nu? Svaret er, at du skal have lidt af det hele. En god spredning på tværs af sektorer.

Vi har en lille overvægt i cykliske aktier, som typisk performer bedst i økonomiske opgangstider. Det er fx aktier inden for industri, råvarer og finans. Men vi går ikke all in på cykliske aktier, selv om vi forventer stærk økonomisk vækst i år. Det er der flere årsager til: Dels har vi formentlig lagt de største stigninger bag os i denne omgang, og dels kan inflationsspøgelset skabe ny uro på de finansielle markeder.

Derfor har vi også fokus på såkaldte kvalitetsaktier, der ofte klarer sig bedst igennem turbulente tider. Det er selskaber, der blandt andet er kendetegnet ved begrænset gæld og stærke cash flows, og selv om du kan finde den type aktier i alle sektorer, er de især udbredt inden for den traditionelle IT-sektor, som vi også overvægter i øjeblikket.

LÆS OGSÅ: Inflation og rentestigninger afsporer næppe aktierne

Undgår de dyreste vækstaktier
Og hvad holder vi os især fra? De dyreste vækstaktier, hvor forventningerne om en storslået fremtidig indtjening i en række tilfælde er kommet ud af trit med realiteterne. Det er de bobletendenser, jeg har skrevet om før, og som du fortsat finder inden for fx producenter af elbiler, bioteknologi, e-handel samt grønne selskaber inden for blandt andet brintenergi. Som vi har set den forgangne uge, bliver den type vækstaktier ramt ekstra hårdt, når der opstår usikkerhed om stigende inflation og renter – og det er i øvrigt ikke første gang i år, vi har set det.

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde