Det får du svar på

  • Hvorfor er europæiske aktier steget mere end markedet generelt?
  • Er alt så bare godt nu for europæisk økonomi?
  • Skal jeg købe flere europæiske aktier?

ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer, så du ikke selv behøver at foretage dig noget.



Hvorfor har europæiske aktier klaret sig bedre end markedet generelt de seneste måneder?
”Det skyldes, at meget ser bedre ud for Europa i dag end for blot nogle måneder siden. Vi har været gode til at skrue ned for vores energiforbrug i Europa, og vi har været velsignet med en ekstraordinær mild vinter, hvilket har givet os lavere energipriser. Det har givet et pusterum og lidt fornyet optimisme for både husholdningerne og virksomhederne. Man skal huske på, at vi for ikke særlig længe siden frygtede, at vi blev nødt til at rationere gassen i Europa, og det ville virkelig have skadet væksten og virksomhedernes indtjening.

Derudover ser det ud til, at europæisk økonomi er mere robust, end vi lige gik og troede. De fleste indikatorer tyder på, at det værste af den økonomiske afmatning ligger bag os for nu, og arbejdsløsheden er fortsat meget lav. Undersøgelser tyder endda på, at virksomhederne har til hensigt at ansætte flere medarbejdere i stedet for at fyre i stor skala.

Inflationen er også faldet tre måneder i træk, og ydermere har Kina åbnet fuldstændig op. Det vil frigive en masse kinesisk efterspørgsel, som højst sandsynligt vil sætte skub i aktiviteten i de kommende måneder. Derfor forventer vi nu en mildere og kortere vækstnedgang i Europa end tidligere,” fortæller Danske Banks seniorstrateg Sofie Manja Eger Huus.

En god periode for europæiske aktier

Europæiske aktier er steget mere end de øvrige markeder siden begyndelsen af oktober 2022 – og mere end den økonomiske situation i Europa umiddelbart berettiger til, vurderer seniorstrateg Sofie Manja Eger Huus.

Er alt så bare godt nu for europæisk økonomi?
”Selvom europæisk økonomi er mere modstandsdygtig end ventet, har data også vist en kraftig opbremsning i det private forbrug på tværs af landene i slutningen af 2022. Det er et tegn på, at nedgangen i reallønnen er begyndt at have sin effekt, og det er en tendens, vi forventer fortsætter i 2023. Man skal også huske på, at Den Europæiske Centralbank (ECB) ikke er færdig med at hæve renten, og at de renteforhøjelser, vi allerede har set, endnu ikke har slået fuldt igennem på økonomien, da de virker med forsinkelse. Så selvom vi sandsynligvis vil undgå en dyb recession, ligger et stærkt opsving heller ikke i kortene.

Inflationen kan også fortsat udgøre et problem. For selvom den overordnede inflation er faldet, er kerneinflationen – dvs. inflation eksklusiv energi og ikke-forarbejdede fødevarer – fortsat meget høj. Mange virksomheder har brugt årsskiftet til at tilpasse priserne, og noget tyder på, at denne proces langt fra er afsluttet.

Derudover kan genåbningen af Kina påvirke inflationen i opadgående retning. At Kina for alvor kommer på banen igen vil betyde en øget efterspørgsel efter råvarer og energi, og det vil sætte sig i priserne – det har vi faktisk allerede set på en del råvaremarkeder, herunder ved en stigning i metalpriserne. Derudover kan kinesiske turister presse en i forvejen presset servicesektor i Europa, og det kan sætte sig i lønningerne. Det øger risikoen for, at ECB må hæve renten endnu mere, end der er lagt op til i øjeblikket. Dermed kan en økonomi og et arbejdsmarked, der klarer sig bedre end ventet, samt en øget kinesisk efterspørgsel betyde, at den høje kerneinflation forbliver en bekymring for ECB i nogen tid endnu.

Sidst men ikke mindst er energikrisen i Europa langt fra løst – den er egentlig blot skudt til hjørne. Såfremt vejret lige pludselig bliver markant koldere, eller hvis foråret lader vente på sig, kan gasprisen stige igen, og så skal man også huske på, at det bliver vinter igen senere på året. Derudover er gaspriserne faktisk fortsat på et meget højt niveau historisk set, om end de er kommet ned fra de ekstreme niveauer, vi så sidste år."
Vi vurderer, at europæiske aktier er kørt lidt for langt op – dvs. at markedet simpelthen har priset for meget godt ind i aktiekurserne.   Sofie Manja Eger Huus, seniorstrateg i Danske Bank.
LÆS OGSÅ: Den balancerede portefølje er blevet genfødt
Investorer kan nu forvente et markant højere afkast fra en blandet portefølje med aktier og obligationer end for et år siden, fortæller chefstrateg Frank Øland. Læs mere her.
Skal jeg købe flere europæiske aktier?
”Vi vurderer, at europæiske aktier er kørt lidt for langt op – dvs. at markedet simpelthen har priset for meget godt ind i aktiekurserne. Vi anerkender fuldt ud, at mange af de værste scenarier, som vi så som realistiske for blot nogle måneder siden, ikke har udspillet sig. Det er selvfølgelig positivt. Men det har markedet i den grad også reageret på og mere til. Vi anbefaler derfor investorer at have en forsigtig tilgang til europæiske aktier, da vi forventer, at den europæiske økonomi vil være relativt svag, at pengepolitikken fortsat vil være en modvind for væksten, samt at energipriserne vil forblive høje set i et historisk perspektiv. Derfor forventer vi, at europæiske aktier vil halte efter markedet i den kommende tid.

Vi anbefaler i højere grad at fokusere på mulighederne inden for emerging market-aktier, hvor vi ser et bedre afkastpotentiale i den kommende tid. Kinas genåbning og den kinesiske stimulering af økonomien er positiv for væksten ikke kun i Kina, men i mange andre emerging markets. Man skal dog være opmærksom på, at investeringer i emerging markets kommer med en del risiko, hvor blandt andet de geopolitiske risici til tider kan være høje. I øjeblikket vurderer vi dog, at disse risici er værd at tage.”
 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores konkrete anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige aktier og obligationer mv.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder