Det får du svar på

1. Hvad har været de vigtigste begivenheder henover sommeren?
2. Hvad forventer I af de finansielle markeder de kommende måneder?
3. Hvad er jeres overordnede anbefalinger til investorer i øjeblikket?
4. Hvor ser I de største risici i den kommende tid?1. Hvad har været de væsentligste begivenheder for global økonomi og de finansielle markeder henover sommeren?
Vi har haft en meget stærk regnskabssæson, hvor de i forvejen meget høje forventninger til virksomhedernes indtjening generelt er blevet slået. Det har løftet aktiemarkederne i Europa og USA og har samtidig fået aktierne til at se lidt billigere ud, end de gjorde før sommerferien.

Det kinesiske aktiemarked er til gengæld faldet betydeligt henover sommeren som følge af regulatoriske tiltag, der blandt andet har ramt de store kinesiske tech-selskaber. Samtidig har delta-varianten af coronavirussen spredt sig, hvilket især har ramt emerging markets-aktier. I USA og Europa er bekymringen mindre på grund af høje vaccinationsrater.

De lange renter er faldet markant henover sommeren. Det er svært at finde en entydig forklaring på, hvorfor rentefaldet har været så kraftigt. Det skyldes nok til dels, at investorerne har købt ind i, at inflationen er midlertidig, dels bekymring for delta-varianten og fortsat massive opkøb fra centralbankerne. Sidste uges amerikanske jobrapport overraskede positivt og peger på fortsat genåbningsvækst, der i stigende grad drives af servicesektoren. Det sendte de amerikanske renter betydeligt opad.
Der er udsigt til mere beskedne afkast, end vi har set tidligere, så det er vigtigt at vælge de rigtige regioner, sektorer osv.
Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank. 

2. Hvad har I af forventninger til de finansielle markeder de kommende måneder?
Aktierne er ikke billige, men virksomhederne leverer, og der er fortsat plads til vækst, så jeg forventer en lille pil opad for aktierne. Flaskehalsproblemerne i forsyningskæderne aftager sandsynligvis lidt hen over efteråret, hvilket vil være godt for mange virksomheder. Jeg er mest positiv på Europa og USA, mens jeg godt kan være lidt bekymret for konsekvenserne af delta-varianten, mulig dollarstyrkelse mv. for emerging markets og Japan.

Et af de store temaer bliver, hvornår den amerikanske centralbank, Fed, reducerer sine obligationsopkøb og hvor hurtigt. Derfor skal vi holde godt øje med inflations- og beskæftigelsesdata. Jeg forventer, at inflationen vil komme gradvist ned, og at beskæftigelsesfremgangen fortsætter, så Fed i september kan annoncere, at de begynder deres tapering – dvs. reduktion i obligationsopkøb – i slutningen af året. Det er forventet i markedet, men kan nok alligevel føre til lidt dollarstyrkelse og give et løft til renterne.

3. Hvad er Danske Banks overordnede anbefalinger til investorer i øjeblikket?
Vi anbefaler fortsat at have en lille overvægt i aktier – dvs. at du som investor har en lidt højere andel af aktier i din portefølje, end du forventer at have på lang sigt. Der er udsigt til mere beskedne afkast, end vi har set tidligere, så det er vigtigt at vælge de rigtige regioner, sektorer osv. Vi mener fortsat, at ’genåbningstrades’ i finans, teknologi og industri ser interessante ud. Europa ser fortsat fornuftigt ud, mens vi undervægter Japan. I rentemarkedet foretrækker vi virksomhedsobligationer – både investment grade og high yield – frem for statsobligationer.

4. Hvor ser I de største risici for de finansielle markeder i den kommende tid?
De vigtigste kendte risici knytter sig til inflation, forsyningsproblemer og nye coronavarianter:

• Høje lønstigninger og andre tegn på, at inflationen er af mere permanent karakter, kan i værste fald udløse en markant markedsreaktion med stigende renter og fald i aktiemarkederne. Især hvis centralbankerne ændrer retorik.

• Hvis problemerne i forsyningskæderne forværres med voksende ventetider og yderligere stigninger i fragtraterne, kan det presse dele af aktiemarkedet. Det kan også forstærke inflationsbekymringen.

• Endeligt kan nye coronavarianter få alvorlige konsekvenser især for emerging markets og lande, der fastholder en ’nul-covid’-strategi. Hvis vaccinerne virker dårligt mod de nye varianter, vil det også kunne påvirke de amerikanske og europæiske aktiemarkeder mærkbart.

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde