Del

Boligrenterne har pil opad

Overvejer du at binde renten på dit realkreditlån for en længere periode – så er det nok nu, du skal gøre det, vurderer Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

"I øjeblikket er vores overordnede råd, at det er en billig forsikring mod fremtidige rentestigninger at binde sin rente for en længere periode," udtaler Christian Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Boligejere har de senere år været begunstiget med ekstremt lave renter, men pilen peger opad i det kommende år. Det vurderer Danske Bank i sin nye renteprognose.

”Når vi ser 12 måneder frem, forventer vi både højere renter på variabelt og fastforrentede realkreditlån,” siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark, der er en del af Danske Bank-koncernen. 

Attraktivt at låse renten nu

Cheføkonomen vurderer, at det kan være et relevant tidspunkt for boligejere at låse deres rente fast i en længere periode.

”I øjeblikket er vores overordnede råd, at det er en billig forsikring mod fremtidige rentestigninger at binde sin rente for en længere periode. Det kan man gøre ved at vælge et fastforrentet lån eller et F5-lån, som rentetilpasses hvert femte år,” forklarer Christian Hilligsøe Heinig. 

Han understreger dog, at den optimale låntype for den enkelte boligejer bl.a. afhænger af, hvilken økonomi man har, og hvor længe man skal bo i boligen.

Vi vælger mere forsigtige lån

Faktisk vælger 8 ud af 10 boligejere i dag enten et F5-lån eller et fastforrentet lån, og de fastforrentede lån har de senere år halet ind på de variabelt forrentede lån. Hvor de fastforrentede lån i 2012 stod for godt 30 procent af det samlede udlån til ejerboliger og fritidshuse, så ligger andelen i dag på godt 40 pct.

Sådan forventer vi, at renten udvikler sig 

Vi forventer, at både renten på variabelt og fastforrentede lån vil stige i løbet af det kommende år:

  • Renten på F1-lån, som er variabelt forrentede lån med årlig rentetilpasning, er i dag negativ og ligger på -0,15 pct. Om 12 måneder forventer vi, at renten vil være steget til  omkring 0,10 pct. 
  • Renten på F5-lån, som er variabelt forrentede lån med rentetilpasning hvert 5. år, ligger i dag på 0,20 pct. Om 12 måneder forventer vi, at renten vil være steget til omkring 0,70 pct.
  • Renten på et 30-årig fastforrentet lån vil opleve en stigning i niveauet 0,3-0,4 procentpoint, og det vil bringe renten på et 30-årigt 2,5%-obligationslån op i niveauet 2,80 pct.

NB: Renteforventningerne er forbundet med stor usikkerhed. Rentesatserne inkluderer ikke den bidragssats, som låntager skal betale til realkreditselskabet.
Kilde: Danske Banks renteprognose.

Derfor vil renterne stige

Forventningen om stigende boligrenter bunder blandt andet i, at Den Europæiske Centralbank ved årsskiftet vil indstille sine omfattende obligationsopkøb, som de senere år har været med til at presse renterne ned. 

”Samtidig forventer vi, at centralbanken vil begynde at forhøje renterne i slutningen af 2019, og det vil påvirke, hvordan renterne udvikler sig på realkreditlån i Danmark. Det vil ikke blot løfte de korte renter, men formentlig også presse de lange renter lidt opad,” siger cheføkonomen.

Tal med os om dit boliglån

Overvejer du at binde renten på dit realkreditlån for en længere periode?
Få overblik over dine muligheder, så du kan lægge en optimal plan for dit boliglån

Book møde

- eller ring til os på 70 15 15 16


Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.