Hvad er et realkreditlån? Få svar på dine spørgsmål

Et realkreditlån er en type lån, du kan bruge, når du vil købe en ejerbolig eller vil låne i den bolig, du har. Bliv klogere på realkreditlån her på siden - eller få hjælp af en rådgiver, hvis du overvejer at optage et realkreditlån.

  • Hvad er et realkreditlån?

    Et realkreditlån er et boliglån til dig, der ønsker at låne penge til at købe en ejerbolig eller til at låne i friværdien i den bolig, du ejer. Når du låner i din boligs friværdi, er det op til dig, hvordan pengene skal bruges, men mange låner til boligforbedringer eller til at afvikle dyrere gæld.

    Pengene, du låner, kommer fra et realkreditinstitut, som fx Realkredit Danmark. Realkreditinstituttet får pengene til lånet ved at sælge obligationer til investorer, og investorerne får de afdrag og renter, du betaler, mens du har lånet. Bidraget får realkreditinstituttet.

    Når du optager et realkreditlån, tager realkreditinstituttet pant i din bolig. På den måde bliver din bolig realkreditinstituttets sikkerhed for de penge, de låner til dig, hvis det skulle ske, at du ikke betaler lånet tilbage som aftalt.

    323844d6-8f8a-415d-911f-40c93e0701e6

    Find et realkreditlån, der passer til dig

  • Hvilke typer realkreditlån findes der?

    Der er forskellige typer af realkreditlån at vælge imellem. Hvad du skal vælge, og hvad der er det rette lån for dig, afhænger blandt andet af din økonomi, dine ønsker og behov.

    Et af de valg du skal træffe er, om du vil have fast eller variabel rente. Her er det en god idé at tænke over, om du - og din økonomi - vil have det bedst med at vide, hvor meget du skal betale i rente på lånet, eller om det er fint med en rente, der går op og ned.

    Fastforrentede lån
    Et populært realkreditlån blandt vores kunder er Obligationslånet, der har fast rente i hele lånets løbetid, som kan vare i op til 30 år. Fordelen ved et fastforrentet  realkreditlån er den økonomiske sikkerhed, der ligger i at kende sin rente.

    Du kan senere omlægge et fastforrentet lån for at reducere restgælden eller få en lavere ydelse, hvis det generelle renteniveau ændrer sig. Se, hvornår det kan give mening at omlægge et fastforrentet lån til et nyt fastforrentet lån.

    Rentetilpasningslån og variabel rente
    Et lån med variabel rente er mere usikkert end et lån med fast rente. Når du optager lånet, får du typisk en lavere rente og ydelse end på et lån med fast rente. Men lånet skal rentetilpasses med aftalte mellemrum, hvor det får en ny rente. Den nye rente kan være lavere eller højere, end den rente du havde før. Det betyder, at din ydelse kan stige og falde, og derfor skal du have luft i økonomien til at klare eventuelle rentestigninger. 

    3 typer realkreditlån med variabel rente fra Realkredit Danmark:

    Afdragsfrie lån
    Du kan få op til 10 års afdragsfrihed på de fleste realkreditlån, og med et FlexLife® realkreditlån har du endda mulighed for afdragsfrihed i helt op til 30 år. I den valgte periode med afdragsfrihed, betaler du ikke afdrag men skal stadig betale renter og bidrag på lånet.

    Book et møde og få rådgivning om lån

  • Hvor meget kan du låne?

    Hvor meget du kan låne, kommer blandt andet an på din økonomi og dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er det beløb, du har tilbage hver måned, når dine faste udgifter er betalt. Din opsparing og anden gæld vil også have betydning for, hvor meget du kan låne.

    Tommelfingerregler

    Så meget kan du låne

    Du kan typisk låne op til 80 % af en helårsboligs værdi i op til 30 år. Er boligen en fritidsbolig, kan du låne op til 75 %. Det er realkreditinstituttet, der vurderer og fastsætter værdien.

    Låner du til en ny helårsbolig, skal du selv lægge mindst 5 % i udbetaling - og mindst 15 %, hvis det er en fritidsbolig. Resten af beløbet kan du typisk finansiere med et banklån.

    Regn på dit boligkøb
    I vores låneberegner kan du hurtigt se, hvor meget du skal lægge i egenbetaling til en bolig og, hvad det koster om måneden at låne.  

    Beregn lån og egenbetaling

    Du kan også bruge vores boligkøbsbegner, hvis du vil se, hvad du cirka har råd til at købe bolig for - og se boliger til salg, der passer til din pris.

    Beregn, hvad du kan købe bolig for

  • Hvad koster et realkreditlån?

    Den månedlige ydelse på et realkreditlån består typisk af tre ting: afdrag, rente og bidrag.

    • Afdraget er din afbetaling på lånet.
    • Renten er din betaling til investorerne bag lånet.
    • Bidraget er det gebyr, du betaler til realkreditinstituttet for at have lånet.

    Har du afdragsfrihed, skal du ikke betale afdrag i den aftalte periode. Men du skal stadig betale lånets renter og bidrag, og du betaler et tillæg til bidraget i de afdragsfrie perioder.

    Danske Bank tilbyder realkreditlån i samarbejde med Realkredit Danmark, som også fastsætter bidragssatsen. Du kan se aktuelle bidragssatser, samt kurser og rentesatser, her: Kurser og renter (rd.dk).

  • Løbetid - hvor længe kan du låne?

    Et realkreditlåns løbetid fortæller, hvor lang tid du har til at betale gælden tilbage. Det mest udbredte er 10, 15, 20 eller 30 år, og når banken skal regne på, hvor stort et lån du har råd til, tager den udgangspunkt i et 30-årigt lån med afdrag.

    Løbetiden afgør, hvor stort et beløb du skal afdrage på dit lån hver måned. Jo kortere løbetid – des større afdrag. Til gengæld er renten typisk lavere på lån med kort løbetid.

    Vil du gerne være hurtigt gældfri, er det oplagt at vælge et kortere lån. Men dit valg af løbetid kommer frem for alt an på dit budget: Hvor meget har du råd til at betale hver måned? 

    I vores beregnere kan du lege med løbetiden og se den betydning, når du vil købe bolig eller vil optage et tillægslån.

    Med et FlexLån® T får du variabel rente - men din ydelse er som udgangspunkt kendt

    Lån med variabel rente får ny rente med aftalte mellemrum. Stiger lånets rente ved en rentetilpasning, vil din månedlige ydelse normalt også stige.

    Men med FlexLån® T fra Realkredit Danmark, kan du både få variabel rente og en ydelse, der som udgangspunkt er kendt.

    Lånet bliver ikke dyrere hver måned, hvis renten stiger – i stedet bliver lånets løbetid længere. Ydelsen stiger kun, hvis løbetiden kommer over 30 år.

    Og når renten falder, ja så afdrager du hurtigere og forkorter løbetiden.   

    Læs mere om FlexLån® T

  • Du kan opsige og omlægge et realkreditlån

    Når du optager et realkreditlån, vælger du det lån, der er bedst for dig lige nu. Men både markedet og dine egne behov og ønsker kan ændre sig. Derfor er der nogle gange fordele i at lægge lånet om.
     
    Men hvornår skal du omlægge dit lån? I vores boligværktøj kan du få en hurtig beregning af, hvad det koster at omlægge dit lån. Og i vores guide til omlægning af realkreditlån kan du se gode råd og tommelfingerregler til, hvornår det typisk giver mening af lægge lån om.
     
    Du kan opsige (indfri) og omlægge dit lån, når du vil. Du skal betale nogle gebyrer og være opmærksom på eventuelt kurstab og -gevinst, hvis du indfrier eller omlægger lånet, før det aftalte udløbstidspunkt. Hvis du gerne vil indfri dit realkreditlån før tid, udarbejder din rådgiver et indfrielsestilbud til dig.
     
    Når du omlægger dine lån, optager du et nyt lån i boligen og bruger det til at indfri det gamle realkreditlån. Det kan fx være værd at overveje, hvis: 
    • renten stiger eller falder
    • du vil have mere tryghed i lånet
    • du vil låne ekstra i din friværdi.

    Log på og beregn omlægning af dit eget lån

     

Skal vi se på dine lånemuligheder sammen?

Tal med en af vores dygtige boligrådgivere

Book et møde
- også aften og weekend

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.