Det er en stor beslutning at investere i sommerhus. Få 10 gode råd.

Det er let at forelske sig i et lille hus ved kysten, men en større beslutning at blive sommerhusejer. Se, hvad du bør overveje, før du beslutter at købe et sommerhus.

Men hvornår er det en god ide at føre drømmen ud i livet? Og hvad skal du vide, før du slår til og køber et sommerhus? Vi har samlet 10 spørgsmål, du kan stille dig selv, så du hurtigt kan blive sommerhusklog.


Book møde    – eller ring til os på 70 15 15 16.

 

  • 1. Hvad vil jeg bruge mit sommerhus til?

    Et sommerhus kan blive rammen om mange dejlige familiefrokoster, cykelture til stranden og andre fælles oplevelser. 

    Men det er også en stor investering. Så det er værd at overveje, hvad du og din familie vil få ud af at eje et sommerhus.   

    Tag en snak om, hvad I vil bruge huset til – og hvad der er vigtigt for jer hver især. 

    • Hvorfor vil I have en fast base?
    • Hvor tit vil I tage i sommerhus?  
    • Er huset til lange sommerferier – eller et fristed året rundt? 
    • Drømmer I om at bade, fiske, løbe i skoven, slentre i byen – eller noget femte?
    • Vil I have ro – eller skal der være liv og glade dage? 
    • Skal der være plads til gæster – eller er småt lige så godt?
    • Vil I leje sommerhuset ud?

    Øvelsen er vigtig, fordi den største værdi ved at have et sommerhus ligger i – at I bruger huset.

    Tip! Overvej om sommerhuset også passer til jeres behov om 5 år. Det er ikke uden omkostninger at låne til et sommerhus og gøre huset klar til indflytning, så I skal kunne se jer selv i huset nogle år frem.

  • 2. Hvor meget kan jeg købe for, og hvad koster et sommerhuslån?

    Før du forelsker dig i et sommerhus, kan du få din bank til at regne på, hvad du kan købe for. Så kan du mere målrettet lede efter det rigtige sommerhus – til den rigtige pris.

    Hvor meget du kan købe for, og hvordan det bedst kan betale sig for dig at låne, kommer an på, hvordan din økonomi ellers ser ud. Din bankrådgiver kan hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder.

    Vil du se, hvad det koster at låne til sommerhus? 

    Beregn lån til sommerhus

    Du kan låne op til 75 procent af sommerhusets værdi med realkreditlån eller realkreditlignende banklån, men det afhænger af husets stand og beliggenhed. Derudover kan du optage et banklån på op til 10 procent, mens du selv skal lægge minimum 15 procent af købsprisen.

    Læs også: Lån til sommerhus - se hvad det koster

    Har du ikke råd til at købe sommerhus lige nu, så husk at din økonomi kan ændre sig i fremtiden. Din rådgiver i banken kan hjælpe dig med at lægge en plan for, hvordan du fx ved at spare op eller betale af på din gæld kommer tættere på din drøm.       

    Skal vi sammen regne på din sommerhusdrøm? Book et møde

  • 3. Hvor skal huset ligge?

    Der er over 200.000 sommerhuse i Danmark. Når du skal finde dét af dem, der passer bedst til dig og din familie, er det en god ide at tage udgangspunkt i beliggenheden. 

    Det er der mindst tre gode grunde til: 

    • Beliggenheden bestemmer i høj grad, hvor meget sommerhus du får for pengene.
    • Afstanden fra hjem til sommerhus er afgørende for, hvor meget du får brugt dit sommerhus.   
    • Sommerhusområder er forskellige – og nærområdets stemning, natur, butikker og attraktioner sætter rammen for jeres oplevelser i huset. 

    Har I allerede har fundet jeres drømmeområde, og har I råd til at købe et hus i området – så er det selvfølgelig bare om at gå på jagt efter det rigtige hus. 

    Men ellers er det en god ide at se på huse i forskellige områder, så I bliver skarpe på jeres ønsker. Bliver I glade for et område, så tag forbi stedet flere gange. Det er let at blive forelsket på en solskinsdag.

    Tip! Har du ikke råd til et hus i dit drømmeområde, så kig på landkortet. Kendte og dyre sommerhusområder har tit billigere naboområder, hvor fx stranden er lige så god.

  • 4. Hvilken stand skal huset være i?

    Når du begynder at kigge på sommerhuse, så tag også lige et kig på din værktøjskasse og din vedligeholdelseskonto. 

    Eller med andre ord: Vurder, hvor meget tid du vil bruge på at renovere og holde dit sommerhus – og hvor mange penge, du vil investere i at sætte håndværkere i sving. Og vær endelig realistisk. 

    For det er ærgerligt, hvis jeres nye sommerhus fra starten bliver forbundet med dårlig samvittighed over påtrængende opgaver, som I ikke har tid eller råd til at fikse.  

    Er sommerhuset i meget dårlig stand, bør du tjekke, om det kan betale sig at renovere det. Du kan selv hyre en bygningssagkyndig til at vurdere, hvad det vil koste at udbedre skaderne.    

    Ejendomsmægleren er sælgers mand. Så som køber er det klogt at få professionel juridisk rådgivning hos en boligadvokat eller en køberrådgiver, før du skriver under. Du kan få hjælp til alt fra at tjekke tilstandsrapporter og læse købsaftaler – til at byde på huset og forhandle om prisen.  

    Spar 1000 kr. på køberrådgivning

    Som kunde i Danske Bank kan du spare 1000 kr. på Køberrådgivning hos home.

    Bestil dit værdibevis
    Læs om køberrådgivning

  • 5. Have eller naturgrund?

    Nogle sommerhuse ligger i barsk natur. Andre har velklippede hække og hyppede kartoffelrækker. Sommerhusgrunde er vidt forskellige – så I må spørge jer selv, hvilken type grund I får mest glæde af.  

    Bor I langt fra sommerhuset? Og vil I slappe mest muligt af? Så er det måske bedst med en naturgrund, der højest kræver en græsslåmaskine nu og da. 

    Bor I tæt på sommerhuset? Og har I grønne fingre? Så skal I måske finde et sted, hvor I kan rode i jorden og hente purløg og påskeliljer ind til frokostbordet.     

    I har sikkert også andre ønsker: Skal ungerne fx kunne spille fodbold? Eller vil I bygge et anneks til jeres gæster? Så husk at tjekke, om det er muligt på jeres grund. 

    Husk at spørge mægler, hvad der står i lokalplanen – og tjek om der er regler i grundejerforeningen, der spiller ind på det, I ønsker jer.   

  • 6. Må jeg bo i sommerhuset hele året?

    I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret og overnatte i huset på kortere ferieophold om vinteren.

    Som pensionist har du dog ret til at bruge dit sommerhus som helårsbolig, når du har ejet det i ét år.

    For at bo i dit sommerhus hele året, skal du være over 60 år og gået på pension – eller være førtidspensionist, efterlønner eller på fleksydelse. Din ægtefælle eller samlever må gerne bo i huset sammen med dig.

    Overvejer du at bruge dit sommerhus som helårsbolig senere i livet, bør du have fokus på det, når du tager ud og ser på huse.

    For du skal naturligvis være sikker på, at huset vil være rart at bo i hele året. Er det fx godt nok isoleret? Er der plads nok? Og hvad med komforten, når det fx kommer til køkken og bad?

    Du bør også sætte dig ind i, hvordan sommerhusområdet er om vinteren. Er der liv, eller ligger det øde hen? Er der gadelys på vejene? Bliver der ryddet sne? Er butikkerne åbne hele året? Giver kloakering, vandtilførsel og afløb udfordringer om vinteren? Osv.

  • 7. Hvor dyrt er huset i drift?

    Det skulle gerne være en fornøjelse at være sommerhusejer – men helst ikke en alt for dyr fornøjelse. 

    Så før du køber, skal du have et godt overblik over, hvad dine samlede månedlige udgifter til sommerhuset løber op i.  

    Ud over de udgifter, du har til dit boliglån, følger der forskellige løbende udgifter med, når du køber sommerhus. Dem kan du med fordel samle i et budget. 

    Du skal fx betale ejendomsskat og ejendomsværdiskat, forsikringer, transport og forbrug af el, vand, gas og varme. 

    Og så er det en god ide at sætte lidt af hver måned til almindelig vedligeholdelse og uforudsete udgifter.

    Tip! Gamle sommerhuse har charme. Men der kan være penge at spare på forbrug og vedligeholdelse, hvis du køber et nyt sommerhus.

    Drømmer du om at bygge sommerhus?

    Lad os regne på din drøm!

    Book møde

    - og kom et stort skridt videre

  • 8. Vil jeg leje sommerhuset ud - kan det betale sig?

    Danskerne er glade for at leje sommerhuse, og det samme er især de tyske turister. Så de seneste år har udlejningen af danske sommerhuse slået alle rekorder. 

    Der er store geografiske forskelle på, hvor meget sommerhuse rundt om i landet lejes ud. Men mange steder, kan du hente nogle af udgifterne til sommerhuset hjem igen ved at leje huset ud.  

    Vil du vide mere om dine muligheder for at leje huset ud, kan du fx bede om at se sælgers udlejningsregnskaber tre år tilbage. 

    Det er langt fra alle, der har lyst til at åbne deres sommerhus for andre. Udlejning stiller nogle krav til huset, og huset føles måske mindre personligt, fordi du ikke har lyst til at have dine private ting stående fremme.    

    Beslutter du at leje ud, kan du betale et bureau for at stå for det hele. Men du må også gerne selv stå for det, hvis du sætter dig ind i reglerne og har mod på at stå for alt det praktiske.   

    Du skal betale skat af en del af dine indtægter, når du lejer dit sommerhus ud. Men først når du kommer over et vist beløb. 

    • Udlejer du dit sommerhus gennem et bureau, er de første 43.200 kr. pr. fritidsbolig skattefrie (tal fra 2022).
    • Udlejer du selv dit sommerhus, er de første 11.900 kr. pr. fritidsbolig skattefrie (tal fra 2022). 
    Læs mere om fradrag og regler på skat.dk 
    Tip! Hvis du ikke har lyst til at leje dit sommerhus ud, men gerne vil minimere de månedlige udgifter, kan du overveje at købe et delesommerhus sammen med familie eller venner. Så er I også flere om at slå græs og male træværk.
  • 9. Er prisen til forhandling?

    Før du byder på et sommerhus, bør du researche lidt på, om huset er udbudt til en realistisk salgspris. Købere og sælgere er nemlig ikke helt enige om, hvad husene på det danske sommerhusmarked skal koste.  

    I snit lander salgsprisen på et sommerhus omkring 5 procent under den oprindelige udbudspris, når man ser samlet på landet (Kilde: Boligsidens Markedsindeks). Men du kan selvfølgelig ikke slå autopiloten til og regne med et afslag. 

    Nogle sælgere sætter en skarp markedspris fra start og får sommerhuset solgt hurtigt. Der er endda dem, der ender med en lidt højere salgspris, fordi der er flere købere. 

    Andre udbyder deres sommerhuse til mere optimistiske priser. Så du vil også se huse med lange liggetider og væsentlige afslag i salgsprisen.  

    Som køber står du bedst, hvis du gør dit hjemmearbejde og undersøger, hvad en realistisk pris er for det hus, du vil byde på: 

    • Hvor mange lignende huse er der til salg i området? 
    • Hvad koster de? 
    • Hvor hurtigt bliver de solgt? 

    Hvis du ved det, kan du bedre give et seriøst bud – og undgå at ende med en blank afvisning fra en irriteret sælger. 

    Vil du hellere betale en køberrådgiver og få hjælp til fx at tjekke priser, byde og forhandle? Så spring tilbage til spørgsmål 4!

    Tip! Køb sommerhus, fordi I glæder jer til at bruge huset. Brugsværdien bør være den primære drivkraft, fordi sommerhuse ikke er så oplagte i et rent investeringsperspektiv. Dels er der en del omkostninger forbundet med at købe og sælge et sommerhus, og dels vil der altid være en vis usikkerhed  om, hvordan markedet udvikler sig.
  • 10. Er det et godt tidspunkt at købe sommerhus nu?  

    Det er svært at forudsige, hvornår priserne topper eller rammer bunden – og hvordan de vil udvikle sig fremover. Det gælder både sommerhuspriser og renterne på lån.
    Derfor bør dit køb af sommerhus ikke primært tage udgangspunkt i, om det er en god investering. Det skal i stedet være din økonomi, dine boligbehov og dine drømme, der afgør, om du skal købe sommerhus.  

    Har du fundet det rigtige hus, så tag en snak med din rådgiver og få regnet på økonomien.

    Book møde med en rådgiver

 

God pris

Vores priser på lån er konkurrencedygtige. Beregn hvad det koster at låne til en fritidsbolig.

Beregn

 

Hurtig ekspedition

Vi er hurtige, når du har brug for det.


Book møde

Tal med os alle dage

Mandag - torsdag 9-21

Fredag 9-18

Weekend 10-16

Ring på 70 15 15 16

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.