Del

Prognose: Julegaverne bliver lidt større i år

Klumme: Legetøjet er faldet i pris, lønningerne er steget og flæskesteg er faktisk ikke dyr mad. Meget tyder altså på, at der kan blive fyldt godt op under træet i år, forudsiger Louise Aggerstrøm Hansen, som er privatøkonom i Danske Bank.

"I 2006 toppede juleforbruget på ca. 1350 kroner pr. indbygger, målt i 2016-kroner. Det svarer til 19 procent mere, end danskerne ser ud til at ville bruge på julen i år.”
Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom 

Julegaverne tegner til at blive lidt større i år, end der var sidste jul. Det er i hvert fald konklusionen, hvis man ser på, hvordan privatforbruget har udviklet sig siden nytår. Der har været bump på vejen, men samlet set er der udsigt til en fremgang i forbruget på omkring 1,5 procent. 

Forudsætningerne for større julegaver er i hvert fald til stede. Vi har fået flere penge mellem hænderne, fordi lønningerne er blevet højere, mens priserne ikke er steget helt så meget. En typisk børnefamilie har f.eks. fået omkring 300 kroner mere at gøre godt med hver måned, når de faste udgifter er betalt. 

Samtidig er både beskæftigelsen og boligpriserne steget i årets løb – og det er også to ting, der almindeligvis giver os lyst til at bruge flere penge. 

De hårde pakker er faldet i pris

Når det gælder prisen på julegaverne, så er mange af klassikerne oven i købet faldet i pris sammenlignet med sidste år. Især de hårde pakker er blevet billigere. 

Børnene kan glæde sig over, at prisen på legetøj er faldet med 6,4 procent siden sidste år, mens spil er blevet fire procent billigere. Traditionen tro er elektronik også blevet billigere, men hvis man går meget op i at have det allernyeste, så hjælper det selvfølgelig ikke, at sidste års mobiltelefon er blevet billigere. 

De bløde pakker koster omtrent det samme som sidste år, men til gengæld er der dårlige nyheder til landets læseheste. Bogpriserne er nemlig steget med knap tre procent siden sidste jul.    

Julen føles dyrere, end den er

Sidste år kostede julen os i gennemsnit 1.080 kroner pr. næse – fra spædbarn til olding. Det beløb ser ud til at stige til 1.110 kroner i år, hvis vores juleforbrug stiger i samme takt som vores øvrige forbrug resten af året. 

Mange føler måske nok, at de har brugt betydeligt mere på julegaver, julemad og hvad der nu ellers hører til. Men husk at indregne, at vi jo også skulle jo have haft mad alligevel – selv om det ikke var jul, og at flæskesteg og risengrød strengt taget ikke dyr mad i vore dage. 

Samtidigt rummer julen jo også et element af byttehandel, som også skal tages med i betragtning. Der er næppe mange, der køber et nyt halstørklæde til sig selv i december. Man køber i stedet et til sin onkel, og får så selv et af ham.

Vi gav den mere gas før krisen

Julen koster altså stadig mange penge, men den kostede faktisk betydeligt mere før krisen. I 2006 toppede juleforbruget på ca. 1350 kroner pr. indbygger, målt i 2016-kroner. Det svarer til 19 procent mere, end danskerne ser ud til at ville bruge på julen i år. 

Men nu er det jo heller ikke prisen, der afgør, om julen bliver god eller ej.

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.