Del

Vi tror mere på fremtiden

Klumme: Færre arbejdsløse, højere lønninger og mere gang i boligmarkedet på tværs af landsdelene. Der er meget godt at sige om danskernes økonomi lige nu, mener privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, som har taget pulsen på opsvinget.

"Vores beregninger viser, at en gennemsnitlig dansk familie på to voksne og to børn får ca. 450 kroner mere til sig selv om måneden i 2017. Og det vel og mærke efter, de faste udgifter er betalt", siger Louise Aggerstrøm Hansen, Privatøkonom i Danske Bank

Starten af 2017 har været præget af gode nyheder om danskernes privatøkonomi. Dugfriske tal for forbrugertilliden viser, at danskerne ser langt mere optimistisk på både deres egen og dansk økonomi i januar, end de gjorde før jul.

Man skal altid passe på med at tolke på den slags tal fra måned til måned, men samlet set er det positivt, at danskerne igen ser lysere både på situationen lige nu og fremtiden. Og optimismen afspejler flere forhold.

Flere i arbejde og flere ledige job

Arbejdsmarkedet er noget af det, der har størst betydning for, hvordan vi oplever et opsving. Siden begyndelsen af 2013 er over 120.000 personer kommet i arbejde, og arbejdsløsheden er faldet med 2 procentpoint siden toppen. Samtidig bliver der stadig slået flere og flere ledige stillinger op.

Det er godt nyt, for de seneste måneder har der også været flere fyringsvarslinger end normalt. Men er man så uheldig at miste sit job, så har man altså langt bedre muligheder for at finde et nyt, end man havde for blot et par år siden. 

Lønnen stiger mere end priserne

For tiden oplever den gennemsnitlige danske lønmodtager at få en årlig lønfremgang på ca. 2 %. Det lyder måske ikke af meget, men fordi priserne kun stiger med 0,5 % om året, kan selv små lønstigninger alligevel mærkes.

Vores beregninger viser, at en gennemsnitlig dansk familie på to voksne og to børn får ca. 450 kroner mere til sig selv om måneden i 2017. Og det vel at mærke efter de faste udgifter er betalt. Det er selvfølgelig en gennemsnitsbetragtning, og f.eks. oplever folk, der står uden for arbejdsmarkedet, at overførselsindkomsterne stiger mindre end lønningerne.

Tip: Tjek om du har råd til et nyt boligprojekt

Boligpriserne stiger i alle landsdele

Vender vi os mod boligmarkedet, er der også gode nyheder mange steder i landet. Boligpriserne stiger i samtlige landsdele, og det betyder bl.a., at det er nemmere at komme af med sit hus uden tab. Men der er desværre også områder, hvor det stadig er svært at sælge hus.

For mange boligejere betyder de stigende boligpriser, at de oplever, at friværdierne vokser. Friværdi er ikke i sig selv noget, der giver flere penge mellem hænderne – medmindre du vælger at sælge. Men det giver større økonomisk tryghed og bedre mulighed for at optage billige lån i boligen til f.eks. drømmekøkkenet eller en energirenovering.

Tip: Få et uforpligtende VærdiTjek af din bolig hos home

Vil de gode tider vare ved?

Tegnene på fremgang er altså til stede mange steder i dansk økonomi, men det store spørgsmål er, om fremgangen kan vare ved. For jo flere år vi oplever med beskæftigelsesvækst, des nærmere kommer vi også grænsen for, hvor mange flere, der realistisk set kan være i job. Det kan give mangel på arbejdskraft hos virksomhederne.

Samtidig ser vi, at virksomhederne lider noget under, at lønningerne stiger så meget mere end priserne. Sjældent har lønmodtagerne fået så stor en del af kagen som nu – på bekostning af virksomhedernes konkurrenceevne.

Men indtil videre kan vi dog glæde os over, at 2017 tegner til at blive endnu et år med opsving i dansk økonomi – et opsving der også kommer den enkelte dansker til gode.

Klummen har også været bragt i Politiken.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.