Del

Macron-sejr kan bane vej for nye aktiestigninger

Klumme: Nu hvor det franske valg er overstået, og sejren gik til Emmanuel Macron, kan investorerne fokusere på økonomisk opsving og stærke regnskaber, skriver Tine Choi, som er chefstrateg i Danske Bank.

"Med andre ord er risikoen for, at det europæiske opsving bliver slået ud af kurs af politiske grunde, nu blevet mindre, og dermed kan landene koncentrere sig om reformer mv. i stedet for at skulle bruge kræfter på at tæmme en eventuel krise," siger Tine Choi, chefstrateg i Danske Bank.

Helt som ventet endte gårsdagens franske valg med en klar sejr til Emmanuel Macron, der tiltræder som præsident senest den 17. maj. Herefter vil franskmændene fokusere på det kommende franske parlamentsvalg, som også vil være afgørende for Macrons muligheder for at gennemføre de reformer, han er gået til valg på.

Set med investorbriller er det franske valg dog et overstået kapitel nu. Den ultimative katalysator for usikkerhed – en fransk euro/EU-afstemning – er afværget og Le Pen slået hjem. Får Macron et parlament mod sig, er det mere eller mindre ’business as usual’, og får han parlamentet med sig, så skal investorerne nok belønne ham, når reformerne begynder at tage form.

Vejen er banet for fornyede stigninger på de europæiske finansmarkeder
En sejr til Macron var i vid udstrækning indregnet i de finansielle markeder, så på kort sig kan forventes en behersket markedsreaktion. Fremadrettet er der dog lagt på bålet til fornyet momentum på de europæiske aktiemarkeder. Med Macrons sejr er en tung politisk tåge forsvundet, og investorerne kan nu for alvor glæde sig over den stærke økonomiske udvikling i Europa og de flotte regnskaber fra selskaberne, som vælter ind i disse dage. Her vurderer vi umiddelbart, at der stadig er lidt at indhente for de europæiske aktiemarkeder. Samtidig bør Macrons reformprogram vække investorernes interesse for franske aktier.

Det skal dog bemærkes, at europæiske aktier er steget ca. 11 pct. hidtil i år og franske aktier 13,5 pct. Det er pænt mere afkast, end man kan forvente på et gennemsnitligt år, så på et tidspunkt kan vi også opleve en periode med gevinsthjemtagning, hvor investorer sælger ud for at realisere deres gevinster, og det vil i så fald kunne lægge et pres på aktiemarkedet.

Fortsat overvægt i aktier og portugisiske obligationer
Alt i alt er vi fortsat positive på aktier og har en overvægt af europæiske og amerikanske aktier, hvor sidstnævnte er med fokus på små og mellemstore selskaber. Vi har i en længere periode set, at især amerikanske investorer har sendt penge over Atlanten og købt op i europæiske aktier, og den tendens forventer vi vil fortsætte lidt endnu. Europæiske aktier er attraktivt prisfastsat set i forhold til globale/amerikanske aktier, og indtjeningsudsigterne er gode.

Med andre ord er risikoen for, at det europæiske opsving bliver slået ud af kurs af politiske grunde, nu blevet mindre, og dermed kan landene koncentrere sig om reformer mv. i stedet for at skulle bruge kræfter på at tæmme en eventuel krise. 

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.