Del

Sådan takler du Nordkorea-krisen som investor

Klumme: Chefstrateg Tine Choi vurderer udviklingen i Nordkorea-krisen og de mulige konsekvenser for investorer.

"Du kan selvfølgelig sælge alt og stille dig på sidelinjen nu, men det kan blive dyrt i forhold til det afkast, du sandsynligvis vil gå glip af. Især når vi har en situation, hvor virksomhedernes indtjening er velunderstøttet af solide vækstudsigter. "
Tine Choi, Chefstrateg 

Det nordkoreanske regime har i mange år givet verdenssamfundet hovedpine, så de aktuelle spændinger er ikke noget nyt. Finansmarkederne har indtil videre også reageret, som de plejer, når Nordkorea har flekset de militære muskler. 
Vi har set aktiekursfald dagen derpå i Sydkorea og Japan, svækkelse af den koreanske valuta KRW og styrkelse af japanske JPY, der bliver opfattet om en sikker havn. Reaktionerne i det øvrige Asien og resten af verden generelt set har været beskedne. 
Vi har imidlertid også set en dramatisk retorisk optrapning i de trusler, der fyger på tværs af Stillehavet mellem Donald Trump og den nordkoreanske leder Kim Jung-Un, men som investor er det værd at huske på, at Kim Jong-Un ikke er dum. 

Kims adfærd giver mening
I økonomisk teori er Kim Young-Un det, vi kalder en rationel agent. Han er med stor sandsynlighed helt klar over, at han kun har ét forsøg, hvis han vil indlede en krig med USA. Han vil skulle gøre mest mulig skade velvidende, at han herefter vil blive udraderet.
Så er et angreb en troværdig trussel fra Nordkorea? Ikke umiddelbart, men jo større spændinger Kim Young-Un kan skabe, des større bliver det udbytte, han i sidste ende kan få med sig fra en diplomatisk løsning.

Usikkerheden har betydning
For os investorer er det usikkerheden, som situationen afføder, der betyder noget. Jo mere tilspidset konfrontationen bliver, des større vil de potentielle effekter på finansmarkederne også være. 
Svarer USA f.eks. igen med at sende øget militær materiel til den koreanske halvø, så øges uvisheden om det næste skridt, og frygt og bekymring kan få investorer til at sælge, for ender det med krig, så vil aktiekurserne tage et ordentligt dyk.

Hvad hvis det ender med krig?
Det store spørgsmål er, hvordan du bedst sikrer sine investeringer? Du kan selvfølgelig sælge alt og stille dig på sidelinjen nu, men det kan blive dyrt i forhold til det afkast, du sandsynligvis går glip af. Især når vi har en situation, hvor virksomhedernes indtjening er velunderstøttet af solide vækstudsigter. 
Det eneste rigtige er – set fra min stol er – at sikre sig, at man har styr på sin risiko. Følg den strategi, du har lagt, og sørg for at have den rette spredning mellem aktier og obligationer samt mellem sektorer og lande. 
Husk også, at historien har vist, at når usikkerheden forsvinder igen, så ’rebounder’ aktiemarkederne og indhenter typisk relativt hurtigt det tabte – og også mere til. Det forventer vi også her. 


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.