Del

WannaCry – hvad er det egentlig?

Wannacry er det nyeste skud på stammen af såkaldt ransomware. Problemet med ransomware er stærkt stigende, men hvordan virker WannaCry?

WannaCry, Wanna Decryptor eller wcry er blot et af mange ransomware programmer. En ”orm”, der ”kravler” rundt på nettet, og leder efter maskiner med huller i deres sikkerhedssystemer. Finder den et hul går den ind og krypterer filer på computeren. Er computeren på et netværk, går ormen videre til den næste computer, og gør det samme.

Hvordan bliver man inficeret?

Langt størstedelen af angrebet sker uden at du gør noget, det kræver blot, at der er et sikkerhedshul på maskinerne og at maskinen er på nettet.

Kan det også ske for mig?
Det kan i princippet ske for alle. Svindlerne går ikke målrette efter nogen. Den søger efter maskiner, der er koblet sammen i netværk. De fleste private computere bruger ikke den teknologi, hvor sikkerhedshullet er. Derfor er det virksomheder, der er mest udsat, som det ser ud lige nu.

Hvad kan jeg gøre?
Den bedste måde at beskytte sig mod ransomeware er at sørge for, at dit styresystem og dit antivirusprogram altid er opdateret. Her kan en såkaldt patchmanager hjælpe. Det er et program, der sørger for, at dine programmer er opdateret til seneste version.

Husk backup

Sørg også altid for at have backups af dine filer. Det kan du gøre på en ekstern harddisk eller i en cloud. Vær opmærksom på, at vælge en cloud, der giver mulighed for at gå flere dage tilbage i tiden, så selv hvis clouden er inficeret, er filerne stadig intakte.

Hvad gør jeg, hvis mine data er blevet krypteret?

Du må desværre gå ud fra, at dine data er gået tabt. Selvom du betaler løsesummen, som svindlerne kræver, er det ikke sikkert, at dine data bliver frigivet. Derfor fraråder vi at betale løsesum. Der er flere, der arbejder med at lave et antiwanncry-programmer, og man regner med, at de er en realitet indenfor kort tid. Så hvis du er inficeret, skal du ikke slukke din computer.

Kan det påvirke mine konti?
Danske Banks systemer er onlineløsninger, så der ligger ikke noget på din egen computer, der kan kompromittere dine bankoplysninger. Da alle data ligger hos os vil ransomware på din maskiner ikke føre til kompromittering af dine data? Vi følger nøje med i udviklingen af hackernes metoder, og sørger for at være på forkant. 

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.