Del

Få færre bekymringer, når du er 18, 38 og 58 år

Er der penge nok til resten af måneden? Eller hvad med til resten af livet? Der er stor forskel på, hvad du bekymrer dig om, når du er ung, når familien vokser, og når pensionslivet rykker tættere på. Her giver vi råd om, hvordan du kan tackle dine økonomiske bekymringer i tre forskellige livssituationer. 

Er der penge nok til resten af måneden? Eller hvad med til resten af livet? Der er stor forskel på, hvad du bekymrer dig om, når du er ung, når familien vokser, og når pensionslivet rykker tættere på. Her giver vi råd om, hvordan du kan tackle dine økonomiske bekymringer i tre forskellige livssituationer.

Danskerne er generelt økonomisk trygge. Det er dog de færreste af os, der går gennem livet uden nogen som helst bekymringer om penge. Hvad vi konkret bekymrer os om, kommer meget an på, hvor vi er i livet lige nu.  

Her kan du læse om, hvad der bekymrer os mest, når vi er 18, 38 og 58 år. Hver aldersgruppe får et råd med på vejen fra Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen. 

 • 18 år: Har jeg nok til resten af måneden?

  18 år: Har jeg nok til resten af måneden?

   Har jeg råd til en ny jakke? Brugte jeg for mange penge på rejsen? Skal jeg leve af havregryn sidst på måneden, når der er lavvande på kontoen? Du bekymrer dig mere om din økonomi nu, end du vil gøre, når du bliver ældre – og dine bekymringer handle  r ofte om at få pengene til at række nu og her. 

  Hver tredje af de 18-24-årige bekymrer sig i høj grad over, hvad de bruger penge på. 19 pct. har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Og hvor danskerne generelt svarer, at de sjældent bekymrer sig om økonomien, så bekymrer en ud af fire unge sig om pengesager mindst en gang om ugen.  

  Unge bekymrer sig bl.a., fordi de er i gang med at uddanne sig og endnu ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet. Mange er på SU eller har jobs med en lav og måske også ustabil indtægt. Så hvis du drømmer om at tjene flere penge og om at spare mere op, ligner du de fleste andre unge.  

  Men selv om pengene kan være små nu og her, er der intet sortsyn hos de unge, når det gælder fremtiden. De 18-24-årige er faktisk den aldersgruppe, der ser mest optimistisk på deres økonomiske muligheder i fremtiden.  

  Det kan du gøre: 

  Noget af det bedste, du kan gøre for din økonomi, er at lægge et budget – og holde det. Mange unge bekymrer sig om overforbrug, og der kan et budget hjælpe. Når du har overblik over, hvad der går ind og ud af kontoen, kan du hurtigt regne ud, hvor meget du fx må bruge hver uge. Det gør det lettere at holde øje med, at forbruget ikke tager overhånd, når pengene er små. 

  Download budgetskema
 • 38 år: Hvordan får vi råd til det hele? 

  38 år: Hvordan får vi råd til det hele? 

  Hvad gør vi, når familien vokser ud af lejligheden? Har vi råd til at flytte i hus? Og bliver der nogensinde råd til at rejse og nyde livet? Når du er 38 år, kan du glæde dig over, at du meget sjældnere bekymrer dig om penge, end dengang du var 18. Til gengæld har du måske fået ansvar for en familie – og opdaget, at der fulgte nye drømme og bekymringer med. 

  Faktisk føler omkring halvdelen af de 35-54-årige sig i høj grad trygge ved deres privatøkonomi. Men 18 procent oplever, at det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen – og det er næsten dobbelt så mange som blandt de +65-årige. 

  Selv om du sikkert har fået et godt job og en helt anden ro i økonomien end i de unge år – så er årene med hjemmeboende børn en tid med store udgifter til bolig, børnehave, dagligvarer, tøj osv. Derfor er det er slet ikke så underligt, hvis du runder de 40 år og stadig drømmer om mere i løn og en større opsparing.

  Det kan du gøre

  Rigtig mange af os betaler mere end nødvendigt for fx vores forsikringer og mobilabonnementer.  Nogle gange betaler vi endda for ting, som vi slet ikke har brug for – det kan fx være abonnementsordninger, vi sjældent bruger. Derfor er det en rigtig god idé at gå dine udgifter igennem og se, hvor du kan spare penge. Det kan give lidt ekstra luft i økonomien til alt det sjove eller til at spare mere op. 

   Har du brug for at tale med din bankrådgiver?

  Book møde

 • 58 år: Har jeg sparet nok op til resten af livet? 

  58 år: Har jeg sparet nok op til resten af livet? 

  Hvor længe vil jeg blive ved med at arbejde? Hvor vil jeg hen i verden, når jeg får tid til at rejse? Hvad har jeg ellers lyst til at lave? Og har jeg sparet nok op til at leve det pensionsliv, jeg drømmer om? Hvis du er 58 år, kender du sikkert de spørgsmål. 

  Du skal jo hverken pensioneres i dag eller i morgen – men tankerne om pensionslivet begynder sikkert at fylde mere nu. Jo ældre vi bliver, desto længere frem i tiden rækker vores bekymringer, og efter de 50 tænker de fleste af os langsigtet på det med pengene. Vi interesserer os for vores pensionsopsparing, og vi tænker over, hvordan vi vil indrette os økonomisk, når vi trækker os tilbage. 

  De fleste danskere er faktisk ret gode til at spare op til pensionen. Men mange er usikre på, om de sparer nok op. Og selv om de 55-64-årige ved en del mere om deres opsparing, end de gjorde tidligere i livet, så siger hver tredje, at de ville være tryggere, hvis de havde større vished om deres økonomiske fremtid.

   

  Det kan du gøre

  Selv om du ikke skal på pension lige nu, er det slet ikke for tidligt at få overblik over, hvordan din økonomi vil se ud, når du stopper med at arbejde. Så kan du nå at skrue op for din opsparing, hvis der er brug for det – eller få ro i maven, fordi du ved, at alt er, som det skal være. I de sidste år op til din pension har det særligt stor betydning, hvordan du sparer op. Men det kan være svært at gennemskue, hvad der er den bedste strategi. Derfor er det en god idé at søge rådgivning til at vælge den vej, der er bedst for dig.

  Få overblik over din pensionsformue

  Book møde

  Glæd dig – trygheden stiger med alderen

  Personer over 65 år er de mest trygge ved deres økonomi, mens unge mellem 18 og 24 år generelt er de mest utrygge. Det handler bl.a. om, at man får bedre overblik og større vished omkring sin økonomi med alderen. De unge ser til gengæld mere optimistisk på fremtiden end alle andre aldersgrupper.

Andre har også set