Det er ikke et krav, at du har et testamente, men det er ofte en rigtig god idé. Hvis du er Private Banking-kunde i Danske Bank, opfordrer vi dig derfor til at tale med din Private Banker for at få vurderet, om du bør oprette et testamente. Det er nemlig ikke alle, der er klar over konsekvenserne, hvis man ikke har et testamente.

7 ærgerlige situationer der kan opstå

Men hvad kan der egentlig ske, hvis du ikke har et opdateret testamente? Vi har samlet syv scenarier, der kan opstå, hvis man ikke har lavet et testamente. Det vil måske give dig stof til eftertanke.

1. Din samlever arver dig ikke

Hvis du dør før din samlever, kommer han/hun ikke til at arve dig, hvis det ikke er nedskrevet i et testamente. Uden testamente er det reglerne i arveloven, som bestemmer, hvem der arver efter dig – og det gør samlevere ikke efter loven. Det kan få store konsekvenser for din samlever, der muligvis må flytte fra jeres fælles bolig og ikke kan opretholde den levestandard, I har været vant til.

2. Arv kan splitte familien

Selv i de bedste og mest sammentømrede familier kan en bodeling være konfliktfyldt for arvingerne. Følelser og penge kan få konflikterne ud i lys lue og skabe splittelse blandt familiemedlemmer. Vil man forebygge og undgå den type problemer, er det en rigtig god idé at sørge for at få styr på sine arveforhold gennem et testamente, og i den forbindelse tage en drøftelse med dine nærmeste om det. Kombinationen af åben dialog og et skriftligt testamente kan spare arvingerne for en masse konflikter, når arven skal deles.

3. Uskiftet bo kan give udfordringer

Din ægtefælle kan blive nødt til at vælge uskiftet bo af økonomiske årsager. Det betyder, at han/hun får råderet over den efterladte formue, og i så fald ikke vil kunne gifte sig med en anden uden at skifte. Da man overtager hele fællesformuen, vil den efterladte også overtage eventuelle gældsforpligtelser.

4. Børn får frie tøjler

Dine børn får fuld råderet over deres arv fra den dag, de fylder 18 år, hvor de juridisk set er myndige. Spørgsmålet er, om de er økonomisk bevidste og ansvarlige på dette tidspunkt. En mulighed er at båndlægge hele eller en del af arven gennem et testamente.

5. Dine børnebørn bliver ikke tilgodeset

Hvis du ikke har oprettet et testamente, bestemmer du ikke selv, hvem der arver dig. Det gør arveloven. Og her bliver dine børnebørn ikke nødvendigvis tilgodeset. Det vil sige; ingen læsepenge, mindegaver eller økonomisk håndsrækning til dem. Tænk igennem, om det er sådan, du ønsker, at det skal være.

6. Uden nære slægtninge arver staten dig

Har du hverken ægtefælle eller nære slægtninge, vil staten automatisk arve dig. Hvis du ikke er interesseret i det, er det nødvendigt, at du opretter et testamente. Her har du mulighed for at betænke velgørende formål eller personer, som betyder noget særligt for dig. Måske du brænder for en særlig sag eller har en person i dit liv, du gerne vil tilgodese? Nære slægtninge er forældre, søskende, halvsøskende, bedsteforældre og deres børn (morbror, moster, farbror, faster).

7. Et forældet testamente kan være uhensigtsmæssigt

Selvom du har et testamente, bliver din arv måske ikke fordelt, som du ønsker, hvis testamentet ikke tager højde for ændringer i arveloven. I 2008 blev arveloven ændret, og det er derfor en god idé, at du enten får dit testamente opdateret eller får skrevet et nyt.

Overvejer du et testamente?

Måske rammer et af de beskrevne scenarier dig? I så fald er det værd at overveje at få lavet et testamente i samarbejde med en advokat.

Det er derfor en god idé at tage fat i din Private Banker. Sammen kan I nemt få lavet et overskueligt overblik over, hvordan din formue ville blive delt, hvis den skulle deles i dag. Det giver dig et godt udgangspunkt til at tage en dialog med ham eller hende om, hvordan et testamente eventuelt kan ændre på denne fordeling – og hjælpe dig med at blive mere klar til et møde med din advokat, der kan lave testamentet.

Få overblik over din situation

”Mange kunder er heldigvis godt klar over, at de bør lave et testamente. Men det er ikke det samme som, at de rent faktisk får lavet et,” fortæller Peter Agerlin, der er Private Banking direktør i Hillerød.

”Det, som vi kan tilbyde, er at starte dialogen om testamentet, og hjælpe kunderne ved at stille de spørgsmål, der skal stilles, som vi af erfaring ved er centrale for mange kunder. Det kan særligt være situationer med dine, mine og vores børn, men også i traditionelle familiemønstre. Vi kan give kunden et overblik over reglerne, og hvordan arven på nuværende tidspunkt vil blive fordelt. På den måde håber vi på at klæde kunderne på til at lave testamentet med en advokat,” konkluderer han