Interessen for danske vækstvirksomheder er for alvor kommet i gear, og sidste år slog interessen hos investorerne alle rekorder med en stigning i risikovillig kapital på hele 350 procent. Samlet blev der investeret for 14 milliarder kr., hvilket er en stigning på hele 10,1 milliarder kr. Kapitalen kommer blandt andet fra Vækstfonden, venturefonde og business angels.
Det er jo en voldsom stigning, der med ét slag bringer Danmark op som det næststørste marked for venturekapital i NordenKlavs Hjort, SVP for Growth & Impact, Danske Bank
”Det er tydeligt, at økosystemet omkring vækstvirksomhederne er klar med kapital, og det er jo en voldsom stigning, der med ét slag bringer Danmark op som det næststørste marked for venturekapital i Norden. I 2020 var vi nummer fire ud af fire, så det er jo en fantastisk udvikling. Men det er også tydeligt, at den fortsatte vækst er hæmmet af den lave ledighed og mangel på de rette kompetencer, og det kan komme til at give udfordringer for den fortsatte vækst,” siger Klavs Hjort, SVP for Growth & Impact i Danske Bank.

The Hub

  • Gratis digital platform, etableret i 2015 af Danske bank og Rainmaking
  • Tilgængelig i Danmark, Norge, Sverige og Finland
  • Har over 9.200 aktive startup-brugere, som finder hjælp til vækst, funding og især rekruttering
  • Ud over at kunne poste jobopslag og modtage ansøgninger giver the HUB startups mulighed for at profilere sig selv over for investorer, fx med et bæredygtighedsfokus og adgang til fx standardkontrakter og pitch-decks

Mangel på arbejdskraft

Danske Banks iværksætterportal, The Hub, oplevede, at antallet af opslåede job vækstede med 63% fra 2020 til 2021 og landede på lige godt 13.000, mens antallet af ansøgninger faldt med to procent til lige under 210.000. Ikke en god markør for den fremtidige udvikling i vækstvirksomheder, der jo ofte skalerer hurtigt og efterspørger arbejdskraft for at kunne vokse.

Men hvad kan man så gøre, hvis man er en arbejdskraft hungrende start-up? Flere og flere ser på mulighederne for at etablere sig uden for Danmark, men det er ikke uden problemer, påpeger Christin Tuxen, Co-Head i Business Banking i Danske Bank.

”Verden er jo blevet et mere usikkert sted, og det gør det til en svær beslutning, hvis man overvejer at placere sig i et andet land. Så flere af virksomhederne er fanget i en situation, hvor der ikke er en nem løsning, hvis de skal fortsætte med at vokse. Hvis virksomhederne i sidste ende vælger at flytte er det jo også skidt for Danmark, der mister indtjeningen fra virksomhederne,” siger hun.

Verden er jo blevet et mere usikkert sted, og det gør det til en svær beslutning...Christin Tuxen, Co-Head i Business Banking, Danske Bank
Derfor arbejder Danske Bank fortsat med at udvikle The Hub, der er Nordens største kompetence-base for startups med over 9.200 aktive startups, 50.000 jobopslag og ca. 850.000 ansøgninger siden starten i 2015. For med det begrænsede udbud af arbejdskraft er det vigtigere end nogensinde at gøre det nemt for virksomhederne at finde de rigtige talenter.

”Ledigheden er jo generelt meget lav, og det påvirker selvfølgelig også start-ups. På mange måder mere end andre virksomheder, fordi de ofte efterspørger helt særlige kompetencer, og her kan The Hub gøre en reel forskel fordi det er et samlingspunkt for både virksomheder, arbejdstager og investorer, og hvor start-ups i højere grad kan gøre opmærksom på sig selv og deres kvaliteter,” siger Klavs Hjort. 

Growth i fokus - Fokus på start-ups siden 2015

Danske Banks arbejde med start-ups startede i 2015 som et innovationseksperiment med lanceringen af jobplatformen The Hub, og siden er flere initiativer kommet til som Danske Bank Growth, Angel Investor Academy, +Impact Accelerator, Canute og Startup Capital.

I dag er 200 Private Banking-kunder i Norden udannet i at være business angels via Angel Investor Academy.

Overvejer du også at blive business angel?

Kontakt din rådgiver eller læs mere her

Book møde