I en ny artikelserie fra Danske Invest kan du komme med tilbage i tiden og se nærmere på fem historiske begivenheder, der rystede verden.

1929: Børskrakket i Wall Street - Historien om verdens største børskrak

Coronakrisen, Finanskrisen, IT-boblen eller den sorte mandag i 1987. Intet kan hamle op med aktiekrakket i USA i 1929, der først sluttede i juli 1932, hvor markedet var faldet med 89 procent siden toppen. Læs hele historien her.


1960-70:The Nifty Fifty - Det tyvende århundredes 50 ustoppelige superaktier

”Køb og sælg aldrig”. Det var rådet for et eksklusivt udvalg amerikanske aktier op igennem 60’erne og ind i 70’erne. Men kunne det virkelig betale sig at investere i sådanne aktier? Læs hele historien her.

1987: Black Monday - Den sorteste mandag i finanshistorien

Det var hverken voldsomt dyre aktier, dårlig økonomi eller enkeltstående begivenheder, der udløste historiens største fald på børserne. Tværtimod peger meget på at potentielle forklaringer skal findes i massepsykologien og computerhandel. Læs hele historien her.

1990-2020: Det japanske paradoks - Mirakel i solens rige til overskyet økonomi

Japan var solstrålehistorien og vækstmiraklet, som alle gerne ville efterligne efter anden verdenskrig. Men siden 1990erne har landet rummet store paradokser med lav vækst og renterne i bund. Hvad er historien bag et af finanshistoriens store paradokser? Læs hele historien her.


2008: Finanskrisen - En krise bygget på spekulation og uansvarlige lån

Politikere, ratingbureauer, banker, centralbanker, finansielle tilsynsmyndigheder, økonomer, tænketanke, investorer, låntagere og helt almindelige forbrugere. Der er mange aktører, som fik skylden for at det gik så galt under finanskrisen i 2008. Men hvad var det egentlig, der skete? Læs hele historien.


Bliv klogere på investering med Danske Invest

Artiklerne her stammer fra Danske Invests læringsunivers ’Bliv klogere på investering’, hvor alle med interesse for grundlæggende investeringskundskab kan finde viden og inspiration.

Se mere her