Boligmarkedet var på en rutsjebanetur i 2022. Først steg priserne, men i andet halvår gik det den anden vej med et historisk hurtigt skifte på boligmarkedet. Københavnske ejerlejligheder faldt med godt 10 procent, mens prisfaldene på det brede parcelhusmarked var en anelse lavere. 

Samtidig gjorde den kraftige stigning i realkreditrenterne det dyrere at låne penge til at købe bolig, mens inflationen lagde et stort pres på mange danskeres privatøkonomi. 

Og der er mere usikkerhed og yderligere fald i vente, hvis man spørger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark: 

”Usikkerheden på boligmarkedet forsvinder nok ikke lige foreløbig. Vi vurderer, at boligpriserne vil falde yderligere i 2023. Huspriserne er allerede faldet med godt 6 procent siden toppen i 2022, men vi regner med et samlet fald på mellem 10 og 20 procent,” siger han.

De største prisfald bliver formentlig i de dyreste områder af landet som fx København, Frederiksberg og Nordsjælland – og ikke mindst de områder, hvor priserne omvendt også er steget mest de senere år.

Og hvad betyder det så alt sammen for dig, hvis du går med planer om at købe eller sælge bolig i 2023?

Boligkøb i 2023: Fokusér på dit eget behov – men vær kritisk

Trods den på mange måder dystre markedssituation er der også grund til lidt optimisme for potentielle boligkøbere. For det første vil faldende boligpriser i sagens natur gøre det billigere for nye købere at få adgang til boligmarkedet. 

Og så regner Christian Hilligsøe Heinig med flere andre positive økonomiske tendenser: 

”Vi forventer, at inflationen vil falde væsentligt i løbet af 2023, mens lønvæksten omvendt vil tage til, så danskernes købekraft forhåbentligt udvikler sig mere gunstigt end i 2022. Derfor tror vi også på, at realkreditrenterne er ved at have toppet og måske endda kan falde lidt i løbet af andet halvår af 2023,” siger han. 

Det vigtigste er dog, at du fokuserer på dit eget behov som boligkøber og ikke sætter hele din tilværelse på pause af frygt for en mulig udvikling på boligmarkedet.

Her får du tre råd fra Christian Hilligsøe Heinig til boligkøb i den aktuelle markedssituation:

  1. Hold fokus: Fokusér på dit konkrete boligbehov – både her og nu og i fremtiden.
  2. Vær kritisk: Se kritisk på udbudspriserne og forsøg at få et godt nedslag i prisen. 
  3. Tænk langsigtet: En lang tidshorisont gør dig mindre sårbar over for prisudsving på boligmarkedet og reducerer dine samlede udgifter til køb og salg af bolig.

Hvor meget må en ny bolig koste?

Prøv vores boligkøbsberegner og se, hvad du kan købe bolig for.

Beregn

Salg af bolig i 2023: Det gode salg kræver en skarp udbudspris

Mange boligejere tøver for tiden med at gå i markedet og sætte deres bolig til salg. Det skyldes blandt andet risikoen for lange liggetider, og at de realistiske salgspriser er markant mindre attraktive nu end for et halvt eller helt år siden.

”Skal du sælge, må du ikke være for optimistisk på prisen, men heller ikke risikere at sælge din bolig for billigt. En skarpt placeret udbudspris kan dog gøre en stor forskel. Der er mange boliger til salg lige nu med en udbudspris, der ikke passer til de udfordrende tider på markedet, så hvis du lægger din udbudspris lidt lavere end sammenlignelige boliger, kan det skabe aktivitet på boligen og dermed øge sandsynligheden for et salg,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det er dog en svær balance, fordi mange købere uanset udbudsprisen forventer et pænt prisnedslag på det aktuelle marked. Derfor kan ikke på forhånd sætte to streger under den rette strategi for den enkelte boligsælger, pointerer cheføkonomen, som også har tre gode overvejelser til dig, der overvejer at sælge din bolig i 2023:

  1. Følg markedet: Hold godt øje med både udbuds- og salgspriser i dit område.
  2. Overvej din pris: Sæt eventuelt din udbudspris lidt lavere end sammenlignelige boliger – det kan skabe øget aktivitet på boligen.
  3. Se det store billede: Husk på, at de lavere priser også kommer dig til gode, hvis du skal købe ny bolig efter dit salg.

Læs mere om Realkredit Danmarks forventninger til boligmarkedet i 2023 

Vil du høre mere om dine muligheder?

Du er altid velkommen til at kontakte din Private Banker. Og er du ikke kunde, hører vi gerne fra dig, så du kan høre mere om dine muligheder.

Kontakt os her