Tiden for studiestart nærmer sig – og det er stadig svært at finde en lejebolig i de store studiebyer. Derfor er forældrekøb en fantastisk måde at hjælpe dit barn på. Det kan give barnet en tryggere start på voksenlivet og studierne, fjerne stressen ved at finde et sted at bo og måske endda give en økonomisk fordel, når den unge en dag skal købe sin egen bolig. 

Også en god løsning til børn, der er færdige med studierne

Mange af fordelene ved et forældrekøb kan man jo også have gavn af, selv om man er forbi studielivet. Det har en af Danske Banks Private Banking-kunder, Jens, erfaret. Han og hustruen købte sidste år en villa i Vejleområdet til deres datter på 29 år, som nu bor der sammen med sin kæreste og deres fælles barn. Og til sønnen på 26 år har de i år købt en lejlighed på 132 kvadratmeter i Aarhus. 

”Vi ville lige vente, til de begge havde faste jobs, så vi kunne købe en mere permanent bolig til dem. Og så er det planen, at de overtager hver deres bolig om cirka tre år. Vi vil jo gerne hjælpe dem og give noget videre, når nu vi har muligheden, og forældrekøbet har givet både dem og os en tryghed for, at de også på længere sigt kan bo hæderligt til en relativt beskeden husleje. Det er jo svært for de unge at komme ind på boligmarkedet i dag. Og med den her løsning, får de på sigt deres eget aktiv, som over tid måske kan give et afkast, og hvor de ikke er på vores løbende forsørgelse. Og så er det jo også fint, at når de ejer noget i mursten, så er vores hjælp ikke til tant og fjas”, siger Jens, som selv bor i Vejleområdet sammen med sin hustru.  

Køb først og fremmest med hjertet

Et godt råd er ofte at købe bolig med hjertet. Og det gælder faktisk også, når man overvejer et forældrekøb. For boligpriserne kan gå op og ned, og med højere renter og nye skatteregler og ejendomsvurderinger er udgifterne til forældrekøbet generelt set steget – og boligen er måske ikke en overskudsforretning på den korte bane. 

På få år er der sket et markant skifte i driftsøkonomien ved et forældrekøb. Den er gået fra at kunne have et løbende overskud til nu at have et historisk stort driftsunderskud – naturligvis afhængigt af den husleje, den unge betaler, forklarer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig:  

”Der vil nok fortsat være en afdæmpet aktivitet på forældrekøb i den kommende sæson. Men det er ikke vores vurdering, at markedet af den grund kommer til at gå i stå. Der er rigtig mange forældre med en robust økonomi og gode friværdier, som gerne vil hjælpe deres barn godt på vej i studietilværelsen”. 

”Nytteværdien for barnet og familien som helhed er et vigtigt udgangspunkt for mange forældrekøb, og ikke et ensidigt fokus på den økonomiske bundlinje i forældrekøbet”

Christian Hilligsøe Heinig,
cheføkonom i Realkredit Danmark.

Mulighed for at overdrage formue

Køb af fast ejendom kan være en del af familiens formuestrategi. For set over tid, kan der være en gevinst i en potentiel værdistigning af boligen – og så er der gode muligheder for at sælge boligen til de unge med rabat – og på den måde overdrage en del af formuen til børnene.

Som udgangspunkt – og hvis der ikke er såkaldte ’særlige omstændigheder’* - gælder følgende: Du kan overdrage en bolig til dit barn til den offentlige vurdering plus/minus 15 procent. Har du allerede fået en 2020-vurdering, er reglen, at du kan sælge den til barnet til den nye vurdering plus/minus 20 procent. Myndighederne forventer, at alle får en ny vurdering senest ved udgangen af 2024. Du skal være opmærksom på, at I bliver beskattet af en eventuel gevinst ved salg af lejligheden, hvis I ikke selv har boet i den. Det gælder, uanset om I sælger til barnet eller til en anden.

* ’Særlige omstændigheder’ er, når konkrete forhold indikerer, at markedsværdien er markant højere end den seneste offentlige ejendomsvurdering. Reglerne er omfattende, så søg altid juridisk rådgivning.

Et lån er en anden måde, hvor du kan hjælpe den unge ind på boligmarkedet

Har du ikke lyst til at eje barnets bolig og dermed være udlejer og potentielt ’vicevært’, kan du i stedet give barnet et lån, som for eksempel kan være til udbetaling på en ejerlejlighed eller til køb af en andelsbolig. Det kan du gøre via et såkaldt anfordringsgældsbrev, hvor du kan give lånet både rente- og afdragsfrit. 

Man har mulighed for årligt at nedskrive lånet med det beløb, hver forælder kan give barnet afgiftsfrit (2024: 74.100 kr.). Du kan ikke på forhånd skrive i gældsbrevet, at gælden årligt reduceres med det afgiftsfri beløb, for så bliver lånet samlet set betragtet som en afgiftspligtig gave, fordi nedskrivningen er besluttet på forhånd. Gør I det, skal barnet til gengæld selv kunne betale alle udgifterne ved at eje boligen. Flere forældre bruger deres egen friværdi til at frigøre kapital til sådan et lån. Med den løsning får barnet selv glæde af en eventuel værdistigning i boligen. 

Hvor stor en lejlighed skal man købe?

En et- eller toværelses lejlighed er naturligvis billigere end de større lejligheder, men de har måske også en større køberskare og kan i nogle tilfælde være relativt højere prissat end en 3-er. Derfor kan det måske betale sig at se efter lidt større lejligheder, som kan deles med en eller flere roomies og dermed være med til at skabe hyggeligt socialt samvær og på sigt også være stor nok til en lille nystartet familie. 

Hvordan finder man Københavner-lejligheden, hvis man for eksempel bor i Aalborg?

Skal den unge studere i København eller Odense, kan det være lidt op ad bakke at finde en lejlighed, hvis man bor i Aalborg - i forhold til at se lejlighederne. Her kan det være en ide at researche grundigt på internettet, alliere sig med nogle af mæglerne i den by, hvor du gerne vil købe bolig – og være meget afklaret og præcis om, hvad du er ude efter. Du slipper nok ikke for nogle besigtigelser, inden den rigtige bolig er fundet, men efterfølgende kan du også købe dig til hjælp fra en købermægler, som kan hjælpe med at forhandle prisen og få papirarbejdet på plads, eller du kan få rådgivning hos din advokat.

Har du allerede lavet et forældrekøb, kan du overveje nogle ændringer 

Hvis du har købt en lejlighed som forældrekøb, kan økonomien - afhængigt af din finansiering – over tid have ændret sig. Det giver måske fortsat mening at hjælpe den unge – men måske er tiden ved at være inde til at overdrage boligen. Og hvis I mener, at renten er for høj til, at den unge selv har råd til at betale renter og afdrag på finansieringen til købet af boligen, kan et lån med et anfordringsgældsbrev til jeres barn også være en mulighed, hvis familiens økonomi er til det. 

Kontakt din Private Banker, hvis du er på udkig efter et forældrekøb

Det er altid en god ide at få rådgivning, inden du træffer store økonomiske beslutninger. Og vi er altid klar til at hjælpe dig med at vurdere dine økonomiske muligheder og eventuelle risici i forhold til din økonomi.