Vil man til tops som angriber i professionel fodbold, skal man kende sin besøgstid. Succes er et spørgsmål om stærk fysik, om at være på rette sted på det rette tidspunkt og om at time sine bevægelser, kropsfinter og afslutninger helt rigtigt. Tøver du, er forsvarsspillerne over dig med tacklinger, skub og andre mere eller mindre ufine metoder.
Til sammenligning er investering en mental disciplin, der kræver tid og tålmodighed og at man løfter blikket fra her-og-nu og retter det mod langsigtede resultater.
Men er der noget, Marcus Ingvartsen kan bruge sin mangeårige erfaring som målscorer og elitesportsmand til, når han investerer? Og hvad med den anden vej? Det vender vi tilbage til senere.
For først spoler vi tiden tilbage.
”Jeg begik klassiske begynderfejl”
Da Marcus Ingvartsens drengedrøm om at blive professionel fodboldspiller gik i opfyldelse, skete det med en økonomisk interesse og selvforståelse, der ikke helt matcher den arketypiske 18-årige mand. Efter han havde skrevet under på sin første fuldtidskontrakt i FC Nordsjælland, kastede Marcus Ingvartsen sig ud i sin allerførste investering:
”Jeg vidste godt, at der fulgte en pæn pose penge med, når man blev professionel fodboldspiller. Og jeg havde set tv-programmer med folk, der byggede formuer op ved at investere i ejendomme og senere sælge dem videre. Det inspirerede mig fra en meget tidlig alder til selv at forsøge at bygge noget op, som jeg kunne bruge til at øge min formue. Så da jeg fik min første løn, oprettede jeg et depot og investerede en del af lønnen.”
Og så ville det jo være en smuk historie, hvis alt derfra gik efter planen og den unge Ingvartsen kunne surfe ind i voksenlivet på den ene bølge af gevinster og afkast efter den anden. Men sådan gik det ikke.
”Jeg begik en stribe af fejl, da jeg begyndte at investere. Helt konkret investerede jeg fx i en meget hypet aktie, hvor jeg kom ind på toppen, og så gik det bare nedad. Men der var også noget i den tilgang, jeg helt generelt havde til investering til at begynde med. Jeg lavede for mange handler, holdt for meget øje med mit depot og havde for mange følelser i det,” forklarer han.
Alligevel er han ikke ked af de mindre gode erfaringer, som de første investeringer gav ham:
”På trods af mit mindre gode første forsøg, så vidste jeg stadig, at investering var noget for mig. Og jeg tror helt ærligt, at det har gavnet mig i det lange løb, at jeg bare sprang ud i det, for man lærer bestemt noget af at få nogle høvl,” siger Marcus Ingvartsen.
Investerer med en fast plan og med faste regler
Efter de første bitre erfaringer trak Marcus følehornene lidt tilbage, men han var aldrig i tvivl om, men da han underskrev sin første kontrakt med en udenlandsk klub som 21-årig, faldt tingene ligesom i hak.
”Jeg havde købt en lejlighed, som min kæreste og jeg flyttede sammen i. Og da jeg så rejste til Belgien som 21-årig, lejede jeg lejligheden ud. Jeg kan huske den fede oplevelse, da huslejen kom ind første gang. Det gav blod på tanden, at jeg kunne få et lille overskud hver måned, så det boostede min interesse for ejendomme og investering,” fortæller han.
Marcus Ingvartsen er født i 1996 og professionel fodboldspiller. Han har tidligere spillet i belgisk og tysk fodbold, hvor han har scoret mål for Genk, Union Berlin og Mainz, og nu er han tilbage i FC Nordsjælland, hvor det hele også startede som 18-årig.
Til nytår drager han igen af sted på et udlandseventyr, hvor han har skrevet kontrakt med den amerikanske klub San Diego FC.
Han har investeret, siden han var 18 år.
Siden da har Marcus Ingvartsen løbende øget sine investeringer – i både aktier, indeksfonde, virksomheder og lejligheder, som han lejer ud. Men han har hele tiden fulgt et sæt faste regler for den måde, han investerer på.
”Siden jeg var 21 år, har jeg gjort det sådan, at når alle mine faste udgifter er betalt, så ryger al overskud ind i mine investeringer på den ene eller anden måde. Og det mønster har jeg også holdt fast i, efter jeg løbende har fået bedre kontrakter og tjent flere penge. Jeg har været forsigtig med ikke at øge mit forbrug, så jeg i stedet har kunnet øge andelen af de penge, jeg investerer,” forklarer han.
Og selvom han i dag stadig er en forholdsvis ung mand med sine nu 28 år, så kigger han allerede nu frem mod, hvad der skal ske efter fodboldkarrieren.
”Det har hele tiden været mit mål at gøre mig selv økonomisk uafhængig, når min fodboldkarriere slutter. Der er skræmmende mange ekstremt vellønnede sportsfolk, der kommer i økonomisk uføre efter karrieren og går konkurs. Derfor forsøger jeg at bygge et godt fundament, som jeg kan leve videre på til den tid. Jeg regner med at kunne spille fodbold, til jeg er 35 år, men når jeg runder de 30, begynder jeg at geare ned ved blandt andet at skrue ned for risikoen i mine investeringer,” siger Marcus Ingvartsen.
På en mission for at hjælpe andre unge
Ved siden af sine egne ambitiøse investeringer er Marcus også meget aktiv med at hjælpe unge i gang med at investere – blandt andet i FC Nordsjællands omklædningsrum.
”Jeg har gjort det til en mission at hjælpe andre i gang ved at dele mine råd og erfaringer. De senere år har jeg mærket en voksende interesse, men mange kæmper stadig med usikkerheden. Og det forstår jeg godt, for vi lærer jo nærmest intet om det i skolen, så medmindre man har forældre eller venner, der kan hjælpe, så aner de fleste unge ikke, hvordan de skal komme i gang, selvom de måske gerne vil,” siger han.
Derfor taler Marcus åbent om sine egne erfaringer med holdkammeraterne i FC Nordsjælland, andre sportsfolk og alle andre, der har lyst til at lytte.
”Alle unge mennesker har i princippet mulighed for at hjælpe sig selv og være lidt klogere med sine penge. Få hundrede kroner kan fra en tidlig alder vokse sig overraskende store på grund af renters rente-kurven, som er ret vild at kigge på. Når man har været i gang i 15-20 år, begynder det virkelig at gå stærkt, og det kan nemt føre til en god buffer, når man en dag skal pensioneres, eller hvis man fx vil købe et hus, når man er i fyrrerne,” siger han.
Fodbold og investering – det bedste fra begge verdener
Og så var der jo det der med, om Marcus kan bruge sine erfaringer fra elitesporten, når han investerer – eller omvendt. Selv har han let ved at se lighederne:
”Selvom meget bliver afgjort i korte her-og-nu-sekvenser under kampene, så har fodbold faktisk en del tilfælles med investering, når man kigger på det store perspektiv. Det handler om at blive bedre og bedre ved at lægge få procenter på hele tiden. Og ligesom man måske ikke laver vanvittigt afkast på sine investeringer hele tiden, så bliver man nok heller ikke topscorer hvert år. Derfor handler det om at kigge fremad og stole på den langsigtede plan og strategi,” siger han.
Omvendt gør de mange forskelle på de to verdener også noget godt for Marcus Ingvartsen i hverdagen.
”Det hjælper mig mentalt at kunne veksle mellem de to verdener og discipliner. Som fodboldspiller er du fuldt fokuseret, og det kan være fysisk hårdt og stressende med mange kampe, og så er det rart at kunne koble helt fra og tænke på noget andet end sporten,” fortæller han og runder af:
”Det er vigtigt at kunne koble ordentligt af og lægge tingene fra sig, og det er også noget, man skal lære i både sport og investering. Som helt ung var jeg en arbejdsmaskine. Jeg trænede mere, end jeg blev bedt om, og var ekstremt fokuseret på søvn og kost. Nu har jeg en bedre og nok også sundere balance. Det samme gælder mine investeringer, som jeg ikke hele tiden tjekker og våger over. Jeg stoler på min langsigtede strategi,” slutter Marcus Ingvartsen.
DISCLAIMER: Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.