Måske skal du selv giftes – eller måske er det et af dine børn eller børnebørn, der står over for den kæmpe glæde, det er at sige ja til et liv sammen. Men midt i kærligheden og spændingen er der nogle vigtige praktiske aspekter, I bør overveje for at sikre en tryg fremtid sammen. To af de mest afgørende dokumenter, der ofte bliver overset i planlægningen af brylluppet, er ægtepagten og testamentet.
Ægtepagten: En sikkerhed for begge parter
En ægtepagt kan lyde som et svært emne at bringe op i forbindelse med kærlighed og bryllup, men det er faktisk en vigtig del af at beskytte begge parters interesser. En ægtepagt fastlægger, hvordan formue og ejendele skal fordeles, hvis ægteskabet skulle ende i skilsmisse.
”Uden en ægtepagt risikerer I at stå i en situation, hvor familieformuen eller jeres økonomiske sikkerhed er truet, og hvor I er afhængige af standardreglerne, som ikke nødvendigvis afspejler jeres ønsker. I stedet kan I allerede nu fastlægge en retfærdig fordeling, for det er altid nemmere at finde en løsning, mens I er glade for hinanden.”
Lars Kjær-Andersen
Senior formuerådgiver

Vær også opmærksom på, at dine forældre eller bedsteforældre tidligere kan have besluttet, at noget af den formue, du allerede har, er dit særeje.
De mest almindelige faldgruber ved at undlade en ægtepagt:
- Ulige fordeling af aktiver: Hvis man har betydelig forskel i formue og synes, at en lige deling ved en eventuel skilsmisse er uretfærdig, er det vigtigt at regulere den med en ægtepagt.
- Familieejendom: Hvis en af parterne – eller begge hver især - har ejendom, virksomhed eller anden formue fra familien, kan det være nødvendigt at sikre, at de aktiver bliver inden for familien i tilfælde af skilsmisse.
- Pensioner: Hvis I ikke har lavet en ægtepagt, hvor I tager stilling til eventuel deling af jeres pensionsordninger, bliver de ikke en del af et fælles skilsmissebo. Det skal også med i jeres overvejelser om indbetalinger til pension i løbet af ægteskabet.
Testamente: En måde at sikre fremtiden
Ligesom ægtepagten spiller testamentet en central rolle i at beskytte din og din partners fremtid. Et testamente sørger for, at dine ønsker bliver respekteret efter din død og kan være med til at forhindre konflikter blandt dine efterladte. Uden et testamente kan lovgivningen diktere, hvordan dine aktiver skal fordeles, hvilket kan være i modstrid med dine personlige ønsker.
Faldgruberne ved ikke at have et testamente er:
- Usikkerhed for din ægtefælle og mindreårige børn: Uden et testamente arver børnene halvdelen af aktiverne, medmindre din ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Det betyder, at din ægtefælle måske ikke har råd til at blive boende i jeres nuværende hjem med børnene og kan skabe større usikkerhed i en i forvejen svær tid.
- Børnene kan arve en stor formue i en meget ung alder: Arver dine børn dig, bliver hele arven uden et testamente frigivet, når de bliver 18 år. Med et testamente kan du beslutte, at arven er båndlagt til de er lidt ældre.
- Sikre dine børn: Du kan beskytte dine børns arv fra dig ved at gøre arven til særeje. Det betyder, at de ikke skal dele arven med deres ægtefælle i tilfælde af skilsmisse.
- Manglende hensyn til specifikke ønsker: Hvis der er specifikke genstande eller beløb, du ønsker går til bestemte personer eller velgørende formål, kan ønskerne gå tabt uden et testamente.
”Er du forælder til bruden eller gommen, er det måske nu, du via dit testamente skal beslutte, om en del af arven fra dig selv skal være særeje for dit nu voksne barn. Involver barnet i dine planer, så han eller hun senere er opmærksom på at holde arven adskilt fra den øvrige økonomi.”
Lars Kjær-Andersen
Spørg os
Du er altid velkommen til at kontakte din Private Banker, hvis du har spørgsmål – og vi anbefaler altid, at et testamente eller ægtepagt bliver til i samarbejde med en advokat.
Har du ikke en advokat, så har vi et partnerskab, der måske kan hjælpe dig. Kontakt din Private Banker, hvis du vil høre mere.