Produktion af rent drikkevand og genbrug af plastikaffald var nogle af de virksomhedsmodeller, som en række angel investors blev præsenteret for, da de i september var på studietur til Kenya.

Stine Jersie Olsen, som er Head of Private Banking Growth i Danske Bank var sammen med DanBan primus motor på at arrangere turen, og hun fortæller om fire intense dage, hvor deltagerne mødte lokale startups og var til en pitchevent for dem. De mødte også lokale investorer og venture fonde - og besøgte et slumområde for at se virksomhedernes produkter i brug hos lokalbefolkningen.

”Når turen gik til Kenya, er det fordi, landet har et modent øko-system, hvor der er både lokale og internationale investorer og founders, succesfulde og innovative startups plus veludviklede co-workingspaces og netværk. Kenya er også det land i Afrika, der modtager den største andel af kapital udefra til impact-investeringer. Og turen gav deltagerne mulighed for at komme med på en skræddersyet tur med et program, hvor de kunne møde lokale spillere, som man ikke selv umiddelbart kan komme i nærheden af”, fortæller Stine Jersie Olsen.

”Turen flyttede mine grænser …”

Henrik Thulesen, som er privat investor, er en af de kunder, der var med på turen. Og han beskrev den efterfølgende som både storartet og inspirerende.

”Turen flyttede mine grænser og sprængte mine forventninger. Jeg er ikke vant til at rejse forretningsmæssigt i et land som Kenya, så jeg havde på forhånd nogle antagelser, som i det her tilfælde viste sig ikke at hænge sammen med virkeligheden. For eksempel var der nogle virkelig spændende startup-virksomheder med virkelig dygtige founders, som arbejdede på et meget højt niveau. Jeg tænker, at der måske kan være en asset-klasse, der er rimelig at investere i fremadrettet”, siger Henrik Thulesen.

Mulighed for at co-investere med erfarne investorer

En af de særlige muligheder, som Stine Jersie Olsen havde planlagt for deltagerne, var at møde andre investorer med stor erfaring fra investeringer i Kenya.

”Deltagerne fik blandt andet kontakt til en hollandsk familiefond, der har investeret i området gennem de seneste ti år. Dem kan de eventuelt starte med at co-investere sammen med, da det kan være en stor mundfuld at gå ind i sådan et projekt uden erfarne investorer ved sin side. Så turen var også med til at give deltagerne et godt netværk”, siger Stine Jersie Olsen.

Besøg i Mukuru Slum for at se, hvordan 4lifsolution’s produkter virker og møde deres kunder. På billedet er Edwin Muroki, Project Manager i 4Lifesolution ved at vise os den plastikbeholder som renser vandet og gør det klart til at drikke. Dunken skal ligge minimum fire timer i direkte sollys, hvor solens stråler renser det.

Unik mulighed for indsigt i investeringsmuligheder

Henrik Thulesen har også tidligere deltaget i Danske Banks ture til Silicon Valley og Shanghai. På alle turene har han fået indsigter, han ikke havde haft mulighed for at få, hvis han havde rejst på egen hånd.

”Og så åbnede turen mine øjne for, at der er ting i verden, som er meget anderledes end jeg måske forventede. Det var et super arrangement, og jeg håber, at mange flere griber chancen for sådan nogle uddannelses-ture”, siger Henrik Thulesen.

Blev mødt med venlighed og værdighed

En anden investor, der deltog på turen, var Pernille Lynggaard Frandsen, som har deltaget i Danske Banks Angel Investor Academy. Hendes kommentar til turen er, at den var både berigende, kontrastfyldt og indsigtsfuld:

”Det giver et helt andet indblik i et land, når man står i en produktion ved siden af en fabriksarbejder eller en founder, der kan fortælle, hvad lønniveauet, leveomkostningerne og udfordringerne er, når man lever eller driver virksomhed i Kenya. Et af de besøg, der gjorde størst indtryk, var hos en startup, der har opfundet en dunk, der kan sterilisere vand med UV-stråler og varme. Bagefter besøgte vi de mennesker, der bor i slummen og bruger dunken. Det var meget kontrastfyldt i forhold til vores del af verden – og det gjorde et dybt indtryk, hvor stor værdighed og venlighed vi blev mødt med. Som investor betyder det jo helt klart også, at man virkelig træffer en investeringsbeslutning på et oplyst grundlag!”, siger Pernille Lynggaard Frandsen.

Hun fremhæver også de gode muligheder for at få et netværk på tværs af brancher og geografi, når man rejser sammen i en gruppe, der på den måde er sammensat af Danske Bank.

Højtuddannede founders bag flere af de afrikanske startups

For de lokale virksomheder er det en god mulighed for at møde potentielle investorer, der kan være med til at løfte deres projekter. Flere af stifterne er opvokset i Kenya og er senere flyttet ud for at blive uddannet på MIT, Harvard og Yale. De har sagt farvel til højt betalte jobs i finansverdenen i USA og England for at rejse tilbage til Nairobi og gøre en forskel. Men hvorfor er Danske Bank en del af ligningen?

”Når Danske Bank arrangerer sådan en tur, er det fordi, det både lægger sig tæt op ad vores Angel Investor-program, vores fokus på Growth og ikke mindst muligheden for som investor at skabe en reel impact i verden. Så hvis interessen er der, er vi klar til at arrangere en ny tur”, siger Stine Jersie Olsen.

 

Vil du også gerne gøre en forskel?

Private Banking Growth har planer om at gentage succesen med en ny tur til Afrika, hvor der som investor er gode muligheder for at gøre en positiv forskel. Det kan være interessant for dig at deltage, hvis du er

  • drevet af at gøre en forskel med en investering, der kan sætte et reelt aftryk
  • indstillet på at allokere en del af din formue til en relativt langsigtet investering
  • har en risikoprofil, hvor en del af dine investeringer kan klare at ligge i den høje ende. 

Vil du gerne kontaktes, når vi planlægger en eventuelt ny rejse for investorer, er du velkommen til at skrive til sols@danskebank.dk