Om ganske få uger siger vi farvel til 2024. Julehygge med familien, gaver og fester kommer utvivlsomt til fylde meget i den kommende tid, men ligesom tidligere år er der en række skattemæssige forhold, du bør overveje, inden du skåler i nytårschampagnen.
1. Kontante julegaver
Hver forælder kan i år give op til 74.100 kroner til hver livsarving – altså børn og børnebørn - uden at de skal betale 15 procent i gaveafgift. En del af gaven kan eventuelt være indskud på en børneopsparing, hvor der kan indbetales 6.000 kroner om året. Det er en særlig god ide, fordi afkastet på børneopsparingen er skattefrit.
I kan også give kontante gaver til jeres svigerbørn, uden at de skal betale gaveafgift. I år kan I hver især give jeres svigerdøtre og svigersønner 25.900 kroner hver.
Giver I gaver til for eksempel jeres datters kæreste – eller til en nevø eller niece - er gaven skattepligtig og beskattes med op til cirka 52 procent. Men er gaven til for eksempel den nyfødte nevø, og har han ingen anden indkomst, vil hans personfradrag reducere beskatningen og måske gøre gaven helt skattefri. Personfradraget er ens for børn og voksne, og det er i 2024 49.700 kroner.
Husk, at det er muligt at give gaver som særeje, så de ikke indgår i en eventuel bodeling. Her skal I udarbejde et gavebrev – det kan en advokat eventuelt hjælpe med.
De kontante gaver betyder ikke i sig selv, at gaverne under juletræet skal reduceres. Skattestyrelsen accepterer i praksis almindelige julegaver, uden at der hverken skal betales gaveafgift eller indkomstskat af gaven.
Giv en opsparingskonto i gave
Du kan også vælge at give en opsparingskonto som Danske Gave til børn og unge på op til 25 år.
Læs mere: Danske Gave
2. Julegaver til alment velgørende fonde kan trækkes fra i skat
Udover skattefrie gaver til familien, kan du også give kontante gaver på op til 18.300 kroner (2024) til en række alment velgørende institutioner og fonde – og trække gaven fra i skat. Det gælder donationer til for eksempel Kræftens Bekæmpelse, Røde Kors, Unicef og mange andre. På skat.dk finder du et overblik over alle de godkendte institutioner og fonde.
“Fradragsværdien på gaver til alment velgørende fonde er på cirka 25 procent. Giver du en gave på for eksempel 5.000 kroner, betaler du altså reelt kun 3.750 kroner. Du skal huske at oplyse modtageren dit CPR-nummer og sikre dig, at modtageren indberetter beløbet til Skattestyrelsen, da du ellers ikke får et fradrag”
Jakob Lyngsie,
skattespecialist
3. Pensionsindskud
Ønsker du at tilgodese din egen økonomi, er det måske værd at overveje et ekstra pensionsindskud, der giver dig et skattefradrag inden årsskiftet. Det kan du gøre med en privat pensionsindbetaling - enten ved at bede din arbejdsgiver om at indbetale et ekstra beløb i forbindelse med november- eller december-lønnen, eller ved selv at indskyde et beløb på en privat pensionsopsparing.
Du skal indskyde beløbet senest den 30. december 2024. Indbetaler du på en livrente, skal aftalen bare være indgået inden årsskiftet.
Du kan i 2024 indbetale 63.100 kroner på en ratepension eller en ophørende livrente og 58.100 kroner på almindelig livrente og få fuldt fradrag for beløbet. Men vær opmærksom på, om du allerede via din arbejdsgiver har indbetalt på en ratepension, for så kan du ikke oveni få fradrag for indskuddet på en privat ratepension.
4. Reducer din aktieskat
Har du realiseret gevinster på dine børsnoterede aktier eller aktiebaserede investeringsbeviser, skal du betale 27 procent i skat af din samlede aktieindkomst op til 61.000 kroner og 42 procent af beløb derover. Du kan reducere skatten, hvis du inden årets udgang sælger tabsgivende aktier mm., hvor tabet bliver modregnet i din aktieindkomst. Det gælder dog ikke altid udbytteskatten af udenlandske værdipapirer, hvor skatten som udgangspunkt er endelig, og tab derfor ikke reducerer den udenlandske udbytteskat. Ægtefæller kan, hvis det er aktuelt, bruge hinandens bundgrænser ved beregning af aktieskatten, så den samlede bundgrænse bliver på 122.000 kroner.
Grænsen for at betale 42 procent i aktieindkomst bliver i 2025 sat op til 67.500 kroner – og altså til 135.000 kroner for ægtepar. Ligger du i år på grænsen, kan det altså være en god ide at vente til næste år med at realisere flere gevinster. Den beslutning bør du tage i samråd med din investeringsrådgiver eller ud fra en vurdering af markedsforholdene.
Har du gevinst på din aktiesparekonto, bliver gevinsten lagerbeskattet med 17 procent. Har du tab, fratrækkes det automatisk i næste års gevinster. Du kan i 2024 indskyde op til 135.900 kroner på kontoen, og i 2025 bliver beløbet sat op til 166.200 kroner.
5. Indbetaling af restskat
Forventer du at få en restskat, bør du overveje at indbetale den inden den 30. december 2024 for at undgå at skulle betale rente af din restskat. Du kan beregne din forventede restskat på skat.dk.
---
OBS: Har du en ejerbolig, som du har købt før den 1. januar 2024, har du muligvis fået en skatterabat, fordi de samlede boligskatter efter den nye vurdering ikke måtte overstige dine tidligere boligskatter.
Det har imidlertid vist sig, at skatterabatten i visse tilfælde overstiger den skatterabat, man er berettiget til, og det kan udløse en restskat. Derfor kan det være en god ide at sammenligne den ejendomsskat, du ser på vurderingsstyrelsen.dk, med den skat, som står i din forskudsopgørelse. Er der forskel, bør du tjekke, om beløbet er korrekt – og eventuelt indbetale differencen sammen med eventuelle andre skyldige skatter inden den 30. december 2024.